La numai doua zile de la publicarea rapoartelor de evaluare privind vinzarea unui activ din Bacau al Societatii de Investitii Financiare Moldova, fostul presedinte al societatii, Alexandru Matei, a facut publica o scrisoare deschisa catre actionarii acesteia, in care arata ca inlaturarea sa din functia de administrator al SIF Moldova se intentioneaza prin raspindirea unor „informatii tendentioase, incomplete si mincinoase”.
Alexandru Matei, membru si in prezent al Consiliului de Administratie (CA) de la SIF Moldova, a fost acuzat de un actionar al acesteia si de unii dintre administratori ca ar fi aprobat, in timpul mandatului de presedinte, vinzarea unor active catre firme ale familiei sale. Un control intern – spun acuzatorii – a constatat vinzarea in conditii neconforme cu cele hotarite chiar de conducerea SIF Moldova a unui spatiu in Bacau si un conflict de interese in cazul vinzarii unui spatiu comercial detinut de societatea Gastrocom Iasi (la care SIF Moldova detine pachetul majoritar de actiuni) catre LEE’S COM Iasi, in noiembrie 2004, societate controlata de fiul sau, Codrin Matei. Cazul va face obiectul unei dezbateri in AGA din 23/24 septembrie.
Scrisoarea deschisa are patru puncte, referitoare la achizitionarea spatiului SIF Moldova din Bacau, dar si al celui din Iasi, si la cele doua rapoarte de evaluare, intocmite de societatile Cont-Expert si Real Invest Bacau.
Autorul scrisorii precizeaza ca pentru spatiul din Bacau a avut peste 99% din voturile AGA tinuta in aprilie 2004, fara contestatii ulterioare. „Oferta de pret a subsemnatului – se arata in scrisoare – a fost superioara celorlalte trei oferte inregistrate pina la data tinerii AGA”, pentru un activ aflat la parterul unui bloc de locuinte vechi, cu „bulina rosie”, in clasa I de risc seismic, pentru care pretul de vinzare era cu 40 – 50% mai mic decit cele din piata. Diferentele de pret gasite de evaluatori intre valoarea de vinzare din 2004 si cea evaluata sint considerate exagerate.
Referitor la activul din Iasi, scrisoarea arata ca acesta a facut obiectul unui contract de leasing imobiliar (cu clauza de transfer a proprietatii) incheiat cu LEE’S COM, iar Codrin Matei a preluat societatea LEE’S COM si nu doar activul.
„Ideea de a fi culpabilizat prin interpretari tendentioase si afirmatii mincinoase imi confirma punerea in aplicare a unor amenintari la adresa mea – mai arata Alexandru Matei in scrisoare, cu privire la acuzatiile aduse si la cererea de a fi demis din CA. Aceasta demisie se dorea pentru ca in cadrul sedintelor de CA am urmarit, in permanenta, prin opiniile exprimate, respectarea cu strictete a prevederilor legale si ale Actului Constitutiv, a intereslor societatii si ale actionarilor. Cred ca aceste opinii au deranjat atit pe ceilalti administratori care au luat decizii cu majoritate de voturi, cit si pe alte persoane interesate, care au stat la baza acestui atac concertat asupra mea si care au ca scop vadit excluderea din CA”.
Alexandru Matei i-a actionat in judecata pe cinci dintre colegii sai din CA, dupa ce a fost acuzat, si a cerut nulitatea absoluta a deciziei acestui organ de conducere. Cei cinci administratori chemati la bara sint Claudiu Doros (vicepresedinte), Iosefina Morosan, Emilian Badica, Dumitru Bontas si Costel Ceocea (presedinte).
Lasă un răspuns