Consiliul de Administratie (CA) al Societatii de Investitii Financiare Moldova, din Bacau, a reactionat la scrisoarea deschisa adresata actionarilor de fostul presedinte al societatii, Alexandru Matei, in care acesta nega acuzatiile care i s-au adus si formula propriile argumente. O sedinta extraordinara a Consiliului, pe aceasta tema, a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute, iar actionarii SIF Moldova au fost informati cu punctele de vedere ale administratorilor. Alexandru Matei a fost invinuit cu privire la instrainarea sub pretul pietei a unor active ale SIF Molodva (doua spatii comerciale, din Bacau si din Iasi, care in final au ajuns la familia sa). Administratorii au inclus pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor care va avea loc, la cel de-al doilea termen statutar, pe 24 septembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Bacau, excluderea lui Matei din CA.
„Declaratii d-lui Matei – spun surse din conducerea SIF Moldova – sint complet lipsite de corectitudine fata de institutia si salariatii alaturi de care a lucrat, pentru a nu mai vorbi de colegii din CA care, dincolo de reputatia si expertiza profesionala, sau limitat strict (fara a-si asuma unele comentarii complementare, «gazetartesti»!) la concluziile unor compartimente de stricta specialitate din SIF si la cele ale Rapoartelor de evaluare ale unor societati de notorietate in Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania, care nu vorbesc din «anununturi din ziare», ci aduc in discutie si analiza evaluari profesioniste”. Un raspuns complet la scrisoarea lui Alexandru Matei a fost postat, de altfel, pe site-ul societatii din Bacau.
Administratorii precizeaza, in raspunsul la scrisoare, ca oferta fostului presedinte la vinzarea spatiului din Bacau nu a putut concura fizic cu alte oferte, conform legii, pentru simplul motiv ca in perioada imediat anterioara aprobarii vinzarii spatiului, in AGA din din 24 aprilie 2004, acestea nu erau inregistrate la registratura SIF Moldova. La auditul intern, din iunie 2010, Alexandru Matei a prezentat trei oferte, in acest caz, dar care datau din 2001 – 2003. Procesul verbal al AGA din aprilie 2004 mentioneaza numai propunerea presedintelui (chiar Alexandru Matei), de a i se aproba cumpararea spatiului din Bacau, si faptul simplu ca ar fi existat patru oferte, cuprinse intre 500 si 600 de doalri/mp. „In procesul verbal de sedinta – se mai arata in raspunsul la scrisoare – nu sint consemnate alte aspecte privind solicitarea d-lui
Matei Alexandru de cumparare a spatiului mentionat care sa includa numele ofertantilor si datele depunerii / primirii ofertelor de cumparare. De asemenea, nu a fost identificata a 4-a oferta la care se face referire in procesul verbal de sedinta. Hotarirea adoptata de AGOA din data de 24.04.2004 impune vinzarea spatiului d-lui Matei Alexandru «in conditiile prezentarii unei oferte superioare de pret, comparativ cu alte oferte inregistrate la aceeasi data»”. Surse din conducerea SIF Moldova sustin ca doar una dintre contraoferte este in original.
Alexandru Matei a contestat si rezultatele rapoartelor de evaluarea a spatiului din Bacau al SIF Moldova, intocmite de societatile Cont-Expert si Real Invest, precum si opinia formulata de societatea ECM Bacau in acest caz. „Rapoartele de evaluare sint intocmite de experti evaluatori, profesionisti atestati ANEVAR pentru evaluarea proprietatilor imobiliare, desemnati pe baza de selectie de oferte” – este replica data in raspunsul CA. Evaluatorii au formulat concluzii cu privire la pretul de vinzare a spatiului asa cum era piata din 2004, cu mult mai mare fata de cel inregistrat in oferta cistigatoare.
De altfel, Alexandru Matei – spun membrii CA – a participat la sedint aacestui organism, de la sfirsitul saptaminii trecute. Asupra acestor probleme trebuie sa se pronunte, insa, actionarii SIF Moldova, in adunarea convocata pentru 23/24 septembrie. Votul prin corespondenta / vot electronic vor putea fi exprimate, insa, numai pina maxim pe 21 septembrie.
Lasă un răspuns