• cei mai mulți dintre cetățenii veniți la audiențele subprefectului s-au plîns de abuzurile primarilor și secretarilor din primăriile de la țară
La audiențele organizate ieri de subprefectul Gabriel Vlase s-au prezentat mai bine de 20 de persoane din județ. Cei mai mulți petenți aveau probleme legate de pămînt. În mare majoritate, cetățenii s-au plîns de abuzurile comise de secretarii și primarii de la țară.
Gheorhe Panciu, de exemplu, din orașul Buhuși, i-a explicat subprefectului că a depus o cerere încă din 1991 pentru a primi titlu de proprietate pe o bucată de teren. Comisia locală nu i-a eliberat actul în 12 ani, iar Panciu a spus că s-a săturat să bată pe la zeci de uși fără să găsească înțelegere. Omul se află acum într-o situație și mai încurcată după ce, odată cu apariția Legii 1/2001, i se cere să prezinte documente pentru a intra în posesia pămîntului. Reprezentanții Prefecturii i-au dat, cel puțin la prima vedere, speranțe cetățeanului, spunînd că cei de la comisia locală de fond funciar ar fi trebuit să-i dea titlu în baza cererii depuse încă din ’91. Oarecum circumspect că i se va face dreptate, după atîtea amînări, Gheorghe Panciu i-a spus subprefectului că, dacă nici de această dată nu i se dă titlu de proprietate, va trimite un memoriu și la Ambasada Statelor Unite. Subprefectul Vlase i-a cerut omului să vină la Prefectură după o lună, timp în care va verifica, prin departamentul specializat din Prefectură, să vadă de ce problema a fost tergiversată atîta amar de vreme.
Cu o problemă de fond funciar a venit la subprefect și Ioja Scripcaru, din Pîrjol. Femeia susține că este în conflict cu secretarul din comună care nu vrea să-i dea titlu pe 18 ari de pămînt. După cum susține petenta, lucrurile în cazul ei sînt și mai clare. Ea a prezentat hotărîrea unei instanțe de judecată, care i-a dat cîștig de cauză. Ioja Scripcaru susține însă că, nici cu actul în față, Mihai Borto, primarul din Pîrjol, nu a vrut să-i dea pămîntul. Femeia i s-a plîns subprefectului că nu mai știe unde să-și caute dreptatea și a cerut un control la primăria din Pîrjol, poate măcar așa își va primi drepturile.
Un alt bărbat din Sascut i s-a plîns lui Gabriel Vlase că la Sascut, în zona în care locuiește, este nevoie de o rețea de aducțiune a apei. „Am venit la dumneavoastră pentru că știu că una dintre prioritățile Guvernului este apa la sate. Dacă, întîmplător, acolo are loc un incendiu, ce facem, pentru că acolo nu există nici o sursă de apă”, a întrebat omul, justificîndu-și astfel demersul. Subprefectul i-a explicat că problema apei va putea fi rezolvată în anumite comune cu fonduri obținute prin programul SAPARD. Gabriel Vlase a dispus pe loc un control la fața locului de la Pompieri și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor. El a mai spus că zona Sascut va fi, oricum, printre primele în care ar putea începe lucrările. Vlase nu a ezitat însă să-i spună cetățeanului că problema este, pînă la urmă, de competența primăriei din Sascut. Discuția s-a încheiat, nu înainte însă ca cel venit în audiență să i se plîngă subprefectului că la primărie, mulți nu se prea omoară cu munca.
Înainte ca subprefectul să-și suspende pentru o oră audiențele, în birou a intrat și Ionel Brîndușă, un țigan care a povestit supărat că fiului său, de 21 de ani, handicapat de gradul I, i-au fost luate drepturile. „Avea adeverință de handicapat de gradul I și i-au dat însoțitor. Acum, la comisia din 6 august, l-au încadrat în handicap de gradul II și i-au luat niște drepturi”, s-a plîns respectivul. Omul a fost trimis pe loc la Inspectoratul pentru Handicapați pentru o nouă verificare a documentelor. Brîndușă l-a rugat pe subprefect să bage o vorbă bună la primarul Sechelariu, să-l primească și el în audiență, însă subprefectul l-a refuzat. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns