Elevii singurului liceu tipografic din Moldova au fost în vizită la Barleta.
Grupul industrial din Bacău este cel mai mare producător de pungi de hârtie din țară și singurul fabricant de ambalaje de hârtie stratificată din Europa de Est.
Programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”, care se derulează în această săptămână în toată țara, a dat ieri, 8 aprilie, unui grup de elevi de la Grupul Școlar „Nicolae Iorga”, din Negrești (Vaslui) prilejul de a face o vizită în fabricile celui mai mare producător de ambalaje de hârtie din România și singurul producător din Europa de Est de ambalaje din hârtie stratificată, Grupul Industrial Barleta Bacău. Elevii sunt în clasa a zecea, disciplina „Procesare text – imagine”, specializarea „Producție media”, viitori tipografi care au solicitat de mai mult timp să vadă pe viu procesul de producție de la Barleta, o societate care fabrică cea mai bogaă gamă de repere de ambalaje de hârtie din țara noastră și care dispune de nu mai puțin de șase tipografii în acest scop.
„Suntem un liceu tehnologic care vrea să pregătească viitorii profesioniști pe un anumit domeniu de activitate, al tipăriturilor, și am ales chiar domeniul pe care este profilat și grupul industrial din Bacău – ne-a declarat profesorul Marius Săvuc. Am vrut ca elevii noștri să vadă procesul tehnologic la fiecare linie de producție. Aici sunt condiții de fabricație pe care liceul nostru nu și le-ar permite nici măcar la scară redusă, de laborator. Mulțumim conducerii firmei pentru că ne-a primit și avem speranța într-o colaborare viitoare în acest sens, pentru că noi, în liceu, pregătim elevii doar teoretic. Într-o fabrică ei pot vedea, însă, un proces tehnologic real”.
Elevii din județul Vaslui au fost primiți chiar de directorul general al companiei Barleta, Horațiu Damșa, care i-a condus pe liniile de fabricație și le-a explicat, pe fluxul tehnologic, cum ajunge hârtia să devină un ambalaj folosit atât de mult în special de rețelele comerciale, dar și de alți utilizatori. Școala din Negrești este una dintre puținele cu acest profil din țară, iar fabricile de ambalaje de hârtie duc dorul generațiilor de absolvenți special pregătiți în meseriile din acest domeniu. „Noi – ne-a spus Horațiu Damșa – suntem bucuroși să vedem că tinerii de astăzi sunt interesați de domeniul nostru de activitate și că doresc să vadă pe viu un flux tehnologic în plină desfășurare. Apreciem efortul școlii care aduce elevii aproape de producție. Noi ne dorim tineri care să capete o bază teoretică solidă, din școală, iar la noi să obțină și deprinderile practice de care au nevoie.”
Punga de hârtie are viitor
Barleta este un grup industrial cu 180 de salariați, care produce nu mai puțin de 30 de milioane de pungi de hârtie lunar. Sunt produse de la cele mai mici până la cele mai mari dimensiu, cu diferite forme și cu desene de la monocromie la policromie, după comenzile pe care le lansează beneficiarii. Acestea ajung la firme ca Abomil. Auchan, Boromir, Carrefour, Cora, Dobrogea, Fornetti, Gregory’s, Helpnet, KFC, LNB, Loulis Group, Ozone, Pambac, Pizza Hut, Real, Sensiblu, Vel Pitar, Vipromin, Zeelandia etc. Circa două treimi din producție merge la export, iar anul 2014 a început bine, după numărul și valoarea comenzilor care au ajuns la fabricile grupului din Bacău. Înființat în anul 1994, grupul de firme, dezvoltat permanent, are de circa patru ani în derulare un program de investiții de cinci milioane de euro. Domeniul său de producție este el însuși în expansiune și are un viitor previzibil foarte bun, dacă avem în vedere politica de mediu promovată de Uniunea Europeană de a diminua fabricațiile de pungi din plastic și de a dezvolta tehnologiile ecologice. Punga de hârtie are un viitor frumos. Numai la Barleta, cifra de afaceri a crescut, în anul 2013, cu 20% față de anul precedent și a ajuns la peste nouă milioane de euro, mai ales datorită dezvoltării pieței interne.
Cursul tehnologic de la liceul din Negrești va avea, în anul 2016, primii absolvenți. Pentru că este singura școală cu acest profil în zona noastră, ei ar putea avea șanse mari de a găsi locuri de muncă chiar la Barleta. Horațiu Damșa a confirmat acest lucru și s-a arătat interesat de o viitoare colaborare cu școala vasluiană în acest sens.
Lasă un răspuns