• de astăzi, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor controla toate școlile din județ • inspectorii vor verifica stadiul lucrărilor de igienizare • șefii DSP avertizează că, acolo unde nu vor fi îndeplinite condițiile minime de igienă, școlile vor rămîne închise
Apropiata începere a anului școlar a pus în alertă și autoritățile din domeniul sănătății. Pentru a verifica stadiul lucrărilor de igienizare care trebuie efectuate de primării pînă în momentul începerii noului an de învățămînt, șefii Direcției de Sănătate Publică au format mai multe echipe de control. Inspectorii, atît din zona Bacău, cît și din Moinești, Comănești și Onești, vor verifica fiecare unitate de învățămînt în parte. „Inspectorii vor pleca începînd de marți (astăzi – n.r.) în teren și vor lua la puricat instituțiile de învățămînt. În multe localități lucrările de igienizare sînt în curs de derulare, însă scopul nostru, în această perioadă, este să vedem în ce măsură, pînă la începerea anului școlar, școlile vor putea să-și deschidă porțile”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, director DSP Bacău.
Pentru a spuraveghea îndeaproape stadiul curățeniei în școli, în acest an au fost implicați și medicii de familie. Potrivit unei decizii a DSP și a Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate, medicii au obligația de a vizita școlile și de a informa forurile superioare în legătură cu stadiul lucrărilor de refacere sau de igienizare a acestora. Măsura îi vizează în special pe medicii de familie din mediul rural, unde se înregistrează, în general, și cele mai mari probleme în ce privește curățenia în școli și grădinițe. Tot ca o noutate absolută, în acest an și primarii vor trebui să dea raportul Direcției de Sănătate Publică în ce privește igienizarea instituțiilor de învățămînt. Conducerea DSP Bacău afirmă că măsura se impunea pentru a conștientiza, o dată în plus, primarii de la țară despre importanța realizării igienizărilor înainte de începerea anului școlar.
Pentru a fi în legalitate din punct de vedere sanitar și pentru a-și putea deschide porțile, școlile trebuie să îndeplinească trei condiții esențiale: să fie racordate la rețea de apă curentă sau să aibă posibilități de aprovizionare cu apă, grupurile sanitare să fie igienice și să existe în fiecare magazie materiale de dezinfecție. „În acest an vom fi foarte radicali. Nu vor permite deschiderea școlilor care nu îndeplinesc standardul minim de igienă, pentru că de la apă, grupuri sanitare și dezinfecție pleacă principalele pericole. Nu mai vrem să avem surprize”, a avertizat directorul Cornelia Cojocaru.
În acest an, o grijă în plus apara din cauza cornurilor și a paharului de lapte care vor fi servite în școlile primare după începerea anului școlar. Ca să poată servi mîncarea pusă la dispoziție gratuit de Guvern, elevii trebuie să aibă condiții să se spele pe mîini. „Acasă se mai poate întîmpla să servească masa fără să se spele pe mîini, însă la școală nu putem permite acest lucru. Este un adevărat risc și într-o comunitate mare poate izbucni oricînd o epidemie de hepatită. Cu atît mai mult trebuie să luăm toate măsurile care se impun”, a completat dr. Angela Aflorei, director adjunct al DSP Bacău.
Șefii sistemului sanitar băcăuan au mai precizat că, în săptămînile care au mai rămas pînă la deschiderea anului școlar, nu vor fi aplicate sancțiuni, ci doar va fi constatat stadiul lucrărilor. În schimb, după data de 15 septembrie, va începe să plouă cu amenzi. Cornelia Cojocaru s-a arătat foarte decisă să nu mai permită și în acest an funcționarea școlilor din județ în care nu sînt respectate minime reguli de igienă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns