Invitat de onoare al manifestării „Zilele Centrului de Cultură «George Apostu»” Bacău, autorul de origine română, dar de expresie germană, Cătălin Dorian Florescu, stabilit în Elveția, s-a dezvăluit joi după-amiază, ca spirit creator, publicului băcăuan, arătând totodată și o altă imagine a scriitorului.
Cea din urmă, idilică pe undeva, „utopică” pentru o Românie în care meseria de scriitor practic nu există, dar la care se tânjește totuși. Cătălin Dorian Florescu a adus, însă, pentru o parte din publicul băcăuan prezent la Centrul „George Apostu” și un nou mod de promovare a literaturii: lectura publică. Desigur, în România, acest concept de „lectură publică” este cunoscut și se practică, însă cu precădere în rândul generațiilor tinere și sub tipare pentru unii „nonconformiste”, în cafenele, pub-uri sau în aer liber, prin parcuri. Important este faptul că la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, prin prezența scriitorului de renume internațional Cătălin Dorian Florescu, s-a făcut un declic pe care îl sperăm evoluat într-o sănătoasă strategie de abordare și promovare a culturii în comunitate, prin organizarea de astfel de lecturi publice și dezbateri la care să fie invitați și lăsați să se exprime și cei mai tineri.
Invitatul Cătălin Dorian Florescu a dat inclusiv lecții de oratorie, desigur, pentru cei care au urechi de ascultat, ținându-și liber discursul, cu demnitate și umor, evidențiind în mod discret chiar și una dintre „diferențele dintre aici și acolo”, respectiv că „acolo” invitaților la evenimente le place să fie cât mai conciși în prezentări, pe principiul „scurt și la obiect”. Și de impact, apreciem noi.
Înainte de a citi fragmente din romanele „Zaira” și “Jacob se hotărăște să iubească”, două dintre cele cinci romane ale sale de până acum, autorul s-a prezentat în câteva cuvinte, punând apoi accent pe motivația/necesitatea de a scrie, cum, când și de ce, cât din scriitură este adevăr și cât ficțiune. Cu un discurs bine construit, scurt și la obiect, autorul a reușit să capteze atenția întregului auditoriu, unul divers și de toate vârstele.
Finalul întrevederii dintre scriitor și publicul său băcăuan a fost marcat de o „sesiune” de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia a fost adusă în percepția celui din urmă și acea altă imagine “utopică” pentru România de azi, a scriitorului. Cătălin Dorian Florescu este de “meserie” scriitor și din asta trăiește. Pentru că, după cum a explicat el însuși, pe meleagurile unde el trăiește, adică în spațiul germanic, în cultură – literatură și artă – se investesc foarte mulți bani de către autorități, iar relația autor–editură este “una dintre cele mai sănătoase din Europa, chiar dacă nu sănătoasă total”. Probabil că investițiile în cultură explică nu doar gradul de civilizație din Elveția, ci și puterea economică.
După lectura din Bacău, în cadrul manifestării “Zilele Centrului de Cultură «Apostu»”, autorul și-a continuat traseul stabilit pentru alte lecturi publice, respectiv: vineri la Tg. Ocna și Moinești, duminică 27 aprilie, la Teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad și luni, 28 aprilie, la Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” din Piatra Neamț.
Cătălin Dorian Florescu este născut în 1967 și locuiește de la vârsta de 15 ani în Elveția, la Zurich, unde a ajuns “fără voia lui”, cu familia. A studiat psihologia și o perioadă a profesat ca psihoterapeut în domeniul reabilitării persoanelor dependente de droguri, după care s-a apucat de scris. Are la activ cinci romane – traduse pe piața cărții românești – care nu doar că au fost foarte bine primite în Europa, dar au fost și distinse cu importante premii. În ordinea apariției lor, cele cinci romane ale lui Cătălin Dorian Florescu – apărute în România la Editura Polirom – sunt “Vremea minunilor” (roman autobiografic), “Drumul scurt către casă”, “Maseurul orb”, “Zaira” – toate având la bază povești adevărate – și “Jacob se hotărăște să iubească” – ficțiune. Pentru luna iunie, autorul și-a programat începerea lucrului la cel de-al șaselea roman.
Lasă un răspuns