Băcăuanii cu talent sau dorință de cunoaștere în ale literaturii și domeniilor conexe de bună calitate au șansa, în această primăvară, de a redeveni elevi pentru a urma cursuri speciale și atractive în acest sens, „predate” de profesioniști în domeniu.
Muzeul Literaturii Române Iași a dat startul înscrierilor la cea de-a doua ediție a „Școlii de bune maniere literare”, proiect a cărei primă ediție, ce a avut loc în primăvara lui 2013, s-a bucurat de un succes răsunător. În cadrul Școlii, cursanții vor avea parte de un orar interesant și traineri de top din diverse domenii care, spun inițiatorii proiectului, „le vor ascuți simțul critic, artistic și nu numai”. Concret, la Școala de bune maniere literare pot fi urmate cursuri de „Poezie”, „predate” de marele poet Emil Brumaru, ore de „Text dramatic” susținute pentru cei ce vor să afle de ce „teatrul nu e literatură” de către criticul de teatru Oltița Cîntec și cursuri „despre cum se scrie un reportaj, dacă trebuie; și mai ales despre cum nu se scrie” susținute de jurnalistul Viorel Ilișoi. Pentru amatorii de proză, cel care va susține cursuri și va explica de ce „a scrie înseamnă a citi lumea” va fi nimeni altul decât scriitorul băcăuan Petru Cimpoeșu.
Tot la “Școala de bune maniere literare”, doritorii se pot familiariza cu arta scrierii unui scenariu de film, dincolo de aspectele teoretice, individual sau în echipă, precum și cu „arta” vinderii acestui scenariu „având în vedere specificul concret al pieței românești”. Despre toate acestea va vorbi Florin Lăzărescu.
În curriculă este prevăzut, de asemenea, workshopul „Desene după povești” susținut de Alexandru Gheorghiu, „o incursiune în lumea poveștilor lui Ion Creangă, prin intermediul ilustrației de carte, la sfârșitul căruia cursanții de toate vârstele vor fi familiarizați cu noțiuni de ilustrație și desen”, se specifică în comunicatul trimis de reprezentanții Școlii de bune maniere literare.
Băcăuanii, elevi/studenți/angajați ș.a., care doresc să urmeze unul dintre cursuri trebuie să știe că locurile sunt limitate, chiar dacă înscrierile au loc până pe 20 martie. Taxele de participare sunt de 150 lei pentru elevi/studenți și 250 lei pentru angajați, iar pentru cei care nu-și permit financiar să se înscrie organizatorii au pregătit câte un loc gratuit la fiecare dintre secțiuni, selecția cursanților făcându-se în baza portofoliului de lucrări personale, lucrări care trebuie să-i convingă pe titularii cursurilor. Pentru detalii, persoanele interesate pot intra pe site-ul Muzeului Literaturii (http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/) din Iași sau pot suna la numărul de telefon 0232.213.210.
Lasă un răspuns