Pentru marile puteri ale începutului de secol XX, românii nu reprezentau doar o națiune dominată, lipsită de importanță și interes, ci un popor hotărît să-și croiască un nou destin, în deplină legitimitate. Despre unul din aceste evenimente cu adînci reverberații în conștiința națională, este vorba în cele două articole, sub semnătura unui reputat cercetător băcăuan, pe care le publicăm astăzi și mîine:
Roma, 15 octombrie 1918
Ordin circular privind constituirea Legiunii române
Urmarea hotărîrilor adoptate de Guvernul Regal al Italiei, în privința satisfacerii cererilor insistente adresate de comitetul de acțiune al românilor refugiați în Italia, care, conștienți de aspirațiile legitime ale reprezentanților națiunii lor, aflați aici și ale prizonierilor de război austro- maghiari, de aceeași naționalitate, se va organiza o legiune română, destinată să colaboreze cu trupele italiene, pe teatrul nostru de război. Pentru funcția de comandant al legiunii a fost stabilit generalul brigadier și cavaler Luciano Ferigo. În vederea ducerii la îndeplinire a tuturor lucrărilor privitoare la organizarea acestei unități începînd cu data de 15 octombrie 1918, se va stabili o tabără românească, cu sediul la Albano Laziale, Roma, al cărei comandant va fi colonelul cavaler Camillo Ferrajoli.
Organizarea efectivă a legiunii și a depozitului
Legiunea va fi constituită din batalioane de infanterie de linie, care vor fi grupate în mod succesiv în unități mai mari, așa cum sînt și unitățile armatei italiene. Aceasta va avea aceeași organizare și atribuții, ca și orice tabără de infanterie de linie a armatei regale italiene.
Dependențele. Pînă în momentul în care unitățile legiunii române vor fi puse la dispoziția comandamentului suprem, aceasta va rămîne direct subordonată acestui minister, iar depozitul, deși subordonat numai comandantului legiunii, va purta corespondența cu ministerul în vederea rezolvării tuturor greutăților de serviciu, care ar putea să se ivească.
Operațiunile de înrolare și formare a diferitelor unități.
Înrolarea voluntarilor români se va efectua de către una sau mai multe comisii împuternicite de comandantul legiunii, în de comun acord cu comitetul de acțiune, care vor activa pe lîngă taberele de concentrare a prizonierilor de război, sau în conformitate cu dispozițiile care vor fi date din cînd în cînd de comandantul acesteia. După efectuarea înrolării, se va dispune trimiterea progresivă a celor aleși în tabără, iar constituirea fiecărei unități va fi reglementată de comandantul legiunii.
Gradarea ierarhică va fi aceea a armatei regale italiene.
Uniforma va fi aceea a armei infanteriei de linie din armata regală italiană, dar cu semnele culorilor naționale românești. Pe gulerul jachetei, în locul stelei, va fi pus numărul regimentului. Pe beretă, de-a lungul arcului, va fi așezată cocarda cu culorile naționale românești, în interiorul căreia va fi pus încă odată numărul regimentului. Semnele distinctive ale gradului, pentru gradații trupei, vor fi la fel cu cele ale armatei regale italiene, iar pentru ofițeri vor fi formate din trese de țesut metalic, puse pe epoleți, într-un număr corespunzător gradului; pentru ofițerii superiori, tresele vor avea o brodură în împletitură de argint. Ofițerii și oamenii de trupă din armata regală italiană, trimiși să lucreze în legiunea sau în tabăra românească, își vor păstra uniformele, înlocuind semnele armei infanteriei cu cele stabilite legiunii.
Dispoziții cu caracter administrativ
Militarilor înrolați în legiunea română li se vor acorda drepturile și avantajele stabilite pentru ofițerii armatei regale italiene. Toți ofițerii români, care au fost deja acceptați de către comitetul de acțiune din Italia, indiferent de ziua în care au semnat actul de aderare, vor beneficia de alocația corespunzătoare gradului, cu începere de la 16 a curentei. Ceilalți ofițeri, care își vor exprima adeziunea în continuare, ca și oamenii de trupă vor fi socotiți în actele administrative în aceeași situație ca și militarii italieni, din data în care au semnat cererea respectivă. Ofițerii și oamenii de trupă italieni, care vor face parte din legiunea română, vor fi administrați în tabăra respectivă Ministru Zuppelli. (prof. dr. D. Zaharia)
Lasă un răspuns