Desincronizări păguboase la legislația economică pentru abonații tv- cablu de la Onești
Un program pentru o casă
Inventivitatea românului în ce privește ingineriile financiare cu scop lucrativ este deja proverbială și depășește orice limite. Eludarea legii prin interpretări abuzive, asociată cu neatenția, credulitatea și nebăgarea de seamă îi îmbogățește pe impostorii – întreprinzători și îi poate trimite în brațele disperării pe păguboșii – victime ale unei decizii de moment nefaste. De cîtva timp, pe piața oneșteană a distribuitorilor programelor de televiziune prin cablu a apărut un nou prestator: SC Imagine Cablu S.A. Onești. Prin ce a reținut atenția firma respectivă? Prin sistemul dubios de reguli, condiții și obligații stipulate în contractul – cadru pe care trebuie să-l semneze solicitanții. Întrebarea este: s-a sesizat vreunul dintre beneficiarii serviciilor promise asupra riscurilor la care se expune? O simplă privire pe text dezvăluie capcanele: acceptînd, prin semnătură privată, contractul cu pricina, poți rămîne fără locuință. Cum? Citiți textul care urmează:
Clauze abuzive, capcane pentru profani
Serviciile de transmitere a televiziunii prin cablu sînt bine venite în condițiile în care clauzele contractuale dintre prestatorii de serviciu și consumatori sînt clare, fără echivoc și pentru înțelegerea cărora nu sînt necesare cunoștințe de specialitate, respectiv de natură juridică:
SC Imagine Cablu S.A. Onești, contrar prevederilor Legii nr 193 din 6 noiembrie 2000, privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori, a înscris în contractele de prestări de servicii privind transmiterea televiziunii prin cablu clauze care, dacă sînt acceptate, semnate și neonorate la timp pot duce pînă la pierderea locuinței de către beneficiar.
Astfel, în contractul standard de prestări de servicii privind transmiterea televiziunii prin cablu, la art. III, „b” se precizează : „Costul abonamentului lunar în vederea recepționării efective a semnalului TV prin cablu este echivalentul a 4 USD, la cursul de vînzare Banc Post S.A Onești din ziua plății”.
De menționat că legislația economică în domeniu prevede că prețurile pe teritoriul României se stabilesc în moneda națională, iar cursul de vînzare al Banc Post S.A. Onești este un curs intern, practicat de bancă, cunoscut de către cei care fac tranzacții financiare și nu de numărul mare de consumatori care au obligația achitării plăților la cursul de vînzare. Contractul standard, la art. V punctul „e”, mai prevede: „Aceste taxe se achită anticipat pentru luna care urmează”. Din prevederile contractului rezultă că, odată acceptate clauzele și semnat contractul, sîntem obligați să plătim servicii care nu au fost prestate. O vorbă din popor spune că doar într-un singur caz se solicită plata înainte. Această clauză abuzivă, înscrisă în contractul de prestări de servicii, coraborată cu cea înscrisă la articolul V punctul „f”, care precizează că: „În cazul neachitării anticipate a taxei de abonament, beneficiarul acceptă plata unor penalizări de 10 % din suma datorată pentru fiecare zi care este considerată zi de întîrziere. Pentru a înțelege ce se ascunde în spatele acestor clauze înscrise în contractele de prestărti de servicii privind transmiterea televiziunii prin cablu, calculul următor este edificator: conform prevederilor contractului, în luna august, consumatorul trebuie să achite anticipat (deci pentru luna septembrie 2002) costul abonamentului lunar în echivalentul a 4 USD, la cursul de vînzare al Banc Post S.A. Onești. Neachitînd costul abonamentului anticipat, se aplică prevederile art. V litera „f” din contract, care prevede stabilirea și încasarea unor penalități de întîrziere de 10 % din suma datorată pentru fiecare zi care este considerată zi de întîrziere. Echivalentul în lei la data de 26 august 2002, al costului abonamentului, care între timp a fost stabilit în mod unilateral de către prestator la nivelul a 5 USD/ lunar, reprezintă 166.129 lei, sumă care trebuie achitată anticipat. Pentru neachitarea anticipată a costului abonamentului, conform contractului, se calculează penalizări care pentru luna septembrie reprezintă suma de 2.898.848 lei, iar dacă se mai întîrzie plata costului abonamentului cu încă o lună, penalitățile de întîrziere reprezintă suma de 54.641.481 lei, iar pentru perioada de trei ani după care obligația de plată se subscrie, penalitățile de întîrziere conform contractului de prestări servicii privind transmiterea televiziunii prin cablu ar ajunge la zeci de miliarde.
Penalitățile prevăzute în contractele încheiate cu SC Imagine
Cablu S.A. Onești depășesc de 100 de ori penalitățile stabilite prin Hotărîrea Guvernului României nr. 143/ 2001 (respectiv 0,1 % zilnic) și de peste 140 de ori penalitățile stabilite de Guvernul României prin hotărîre de guvern din luna august 2002 (0,7%). Și pentru ca totul să-i fie bine prestatorului de servicii, la art. VI din contractul standard, la capitolul Dispoziții Finale, punctul „f” se precizează: „Firma își rezervă dreptul a modifica prevederile contractuale în funcție de evoluția pieței și dacă organele de control impun o modificare contractuală fără a mai fi necesară semnarea unui act adițional”. În aceste condiții se încalcă principiul de drept care prevede că un contract reprezintă acordul de voință al părților, iar orice modificare poate fi făcută numai cu acordul părților. Prin acceptarea și semnarea contractului standard în forma prezentată am împuternici SC Imagine Cablu S.A. Onești să ne considere că nici nu existăm. (Vasile Cristia – Tîrgu Ocna)
Lasă un răspuns