„Procesul tehnologic de scoatere a apei din piatră seacă a căzut în desuetudine, locul său fiind luat de cel de extragare a banilor din apă chioară. De la prețul simbolic de 1 leu pe metrul cub în deceniul al 6-lea al secolului trecut, acesta a crescut în ritm hidos, ca Făt-Frumos, mărindu-se de 10.000 de ori.
Discuții asupra salariului ridicat cu motostivuitorul de către cel din fruntea RAGC au mai avut loc, pe la Consiliul Local, și anul trecut. Remunerația acestuia, de aproape un miliard de lei pe an, potrivit principiului «anul și cîrlanul», întrece puterea de înțelegere a oricărui băutor al acestui lichid insipid, dar vital. Cu banii rămași după ridicarea unor vile cu piscine și achiziționarea unui întreg parc auto și-ar putea cumpăra încă cinci fregate și trei port-avioane și ar putea pleca pe Siret spre oricare țară cu conducere comunistă pentru a se lăuda, a le face-n necaz și pentru a le demonstra avantajele renunțării la sistem, în favoarea celui capitalist. Iată unde poate duce managementul ideal al unei întreprinderi care scoate din depozitele subterane, o-mpinge cu pompele și le privește cu ochi gospodăresc, pe cea reziduală și cea pluvială care, oricum, curg la vale de capul lor! Șeful său direct l-a mîngîiat pe creștet, zicînd că merită acest salariu stimulativ, deoarece-i un băiat silitor, nu bea, nu fumează, nu joacă barbut, vine cu pantalonii călcați la servici(u) și nu merge la gagici, dîndu-ne astfel o apă proaspătă, bună, ce ce ne face pe toți fericiți.
La protestul unuia din Consiliu, precum că dimensiunea astronomică a retribuției este strigătoare la cer (dar n-are cine s-audă, căci „vox clamantis in deserto”, ca de obicei) și că e-n discordanță majoră cu a celor din subordine, mentorul său a venit cu soluția de micșorare a diferenței prin mărirea salariilor și ale celorlalți din urmă. Rezon! Cu alte cuvinte, răstălmăcind problema, propun să ne bage pe gît aceeași apă, însă cu preț mărit, în loc să-i radă șefului 90 la sută din miliardul, de proporții apocaliptice, ca să liniștească… apele și să le readucă-n matca lor.
Dacă responsabilul cu purtatul apelor de la surse la consumatori, și de la aceștia la stația de epurare duce-n cîrcă miliardul acasă, v-ați gîndit la suma cu care-ar trebui onorat managerul Combinatului de Apă Grea de la Turnu Severin? Nu v-ați! Păi, numai faptul că apa grea (D2O) are Deuteriu în loc de Hidrogen ar trebui să-i confere un spor substanțial de „greutate” la salariu care, cu totul, să ducă la 30 de miliarde pe lună (și nu pe an), avînd în vedere că există morgă la poartă și că o întîlnire „neprogramată” cu un nor de Hidrogen sulfurat (H2S) taie brusc firul vieții! Pericolul care-i pîndește pe fiecare, de a pleca dimineața pe picioare și de a se întoarce seara țeapăn și cărat pe brațe i-ar îndreptăți, într-adevăr, pe cei de acolo ca în zilele de plată să-și cheme rudele de gradul I să vină cu tărăboanța la sfîrșitul programului.
Într-o țară cu cea mai bogată și perfect repartizată rețea hidrologică din Europa, apa suferă o bătaie de joc, a ajuns o sursă de înavuțire și un mod de exploatare a omului de către om(ul) care e în vîrful RAGC Bacău, aspect neconsemnat nici în operele celor patru mari dascăli ai omenirii, care în final au rămas doar trei, ultimul căzînd la „masterat” în ’53.
Apa are importanță nodală pentru perpetuarea vieții și nu degeaba-i pomenită în „Biblie”, de nenumărate ori, și nu în zadar se amintește că acel care sapă o fîntînă și sădește un pom se sfințește pe el însuși.
Ștrangularea jetului de apă de la robinetele datornicilor este o crimă împotriva obidiților care nu au altă șansă decît să dea piept cu rîia, păduchii și cu molimele generate de lipsa igienei, fără a mai adăuga faptul, trist, că recordul mondial omologat al traiului fără lichidul primordial este de maximum… nouă zile!
Fie ca apa noastră cea de toate zilele să nu le rămînă-n urechi celor care ne-o vînd cu uncia la prețul aurului și fie ca burțile și fălcile să le scadă, știut fiind că valoarea nutritivă a apei este… zero! (Sacagiu Hidrofor, str. „Puțul fără plopi” nr. 25, alias Philip(s) Bituminoiu).
Lasă un răspuns