Centrul de Cultură „George Apostu” anunță deschiderea celei de-a doua ediții a programului internațional de rezidențe artistice de sculptură „Albastru”, ce se desfășoară în perioada 2-27 iulie 2018, cu participarea unor sculptori români și străini.
Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani (2017-2019), cu scopul de a îmbogăți patrimoniul instituției și „Muzeul în aer liber”, și de a crea un veritabil spațiu de vizitare, descoperire și contemplare a artei sculpturale a unor artiști importanți, care vor lăsa în urmă o moștenire artistică și spirituală prețioasă.
Cea de-a doua ediție a programului va avea ca participanți trei artiști cu o activitate artistică impresionantă, având în palmares numeroase expoziții personale și de grup, premii şi burse, participări la simpozioane de sculptură în ţară şi străinătate: Napoleon Tiron (România), Amancio Gonzáles Andrés (Spania) și Yoshin Ogata (Japonia). Curatorul programului este artistul Maxim Dumitraș (România), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Artiștii rezidenți vor descoperi spațiul cultural local și regional și vor lua parte la întâlniri, vizite, mese rotunde, conferințe de presă etc.
Fiecare artist va realiza câte trei opere monumentale în lemn, cu o tematică bine definită (Albastru). Operele artiștilor vor fi donate la finalul rezidenței Centrului de Cultură „George Apostu” și vor îmbogăți spiritual și cultural spațiul Muzeului în aer liber („Grădina cu statui”).
Închiderea rezidenței, în data de 27 iulie 2018, ora 17.00, va fi un eveniment dedicat prezentării lucrărilor artiștilor rezidenți către publicul larg, iubitor de artă, moment în care se vor putea admira și contempla rezultatele rezidenței.
Întreg proiectul beneficiază de sprijinul unor sponsori importanți: Direcția Silvică Bacău – RNP ROMSILVA, care a pus la dispoziție artiștilor masa lemnoasă din stejar, Societatea de Investiții Financiare Moldova și S.C. Rolex S.R.L.
Programul cultural pentru anul 2018 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Un an cât un veac” și este dedicat Centenarului Marii Uniri.
Cine sunt rezidenții
Yoshin Ogata (n. 1948, Miyakonojo, Japonia) a locuit la Londra și a studiat la Muzeul Britanic. După ce a călătorit în Europa, a sosit în Italia, la sfârșitul anului 1971, unde a studiat sculptura la Accademia di Belle Arti din Milano, Florența și Roma. În 1973 s-a mutat la Carrara, Italia, pentru a intra în contact cu lumea marmurei.
De-a lungul carierei impresionante de peste 40 de ani, Yoshin Ogata a realizat în mod regulat expoziții personale internaționale, a câștigat premii la multe concursuri de sculptură monumentală și a participat la numeroase simpozioane internaționale.
Sculptează forme mai mult abstracte cu teme acvatice și de multe ori, opere mari pentru amplasarea în spațiul public. Lucrările sale pot fi găsite în importante colecții publice și private internaționale.
Napoleon Tiron (n. 1935, Galați, România) a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, specializarea Sculptură, clasa profesorului Boris Caragea. Napoleon Tiron este unul dintre cei mai importanți sculptori ai României, a fost profesor la Catedra de Sculptură a Academiei de Arte Frumoase (unde a pregătit câteva generații de artiști de la Aurel Vlad la Patricia Teodorescu).
Împreună cu Apostu și Horia Flămându, deschide o expoziție de grup la sala „Simeza”, în București, 1977. Distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru participarea la Tabăra de sculptură de la Măgura-Buzău, 1970 (premiu colectiv), Marele premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru activitatea artistică (1986); Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Ofiţer (2000).
Realizează expoziții personale și de grup, atât în țară cât și în străinătate, și participă la numeroase simpozioane în țară, în Cehia și Germania.
Amancio González Andrés (n. 1965, León), sculptor autodidact, deschide prima expoziție personală în anul 1992, la Madrid. Începând cu anul 2002, participă frecvent cu lucrări monumentale în aer liber, la simpozioane de sculptură în Spania, Danemarca, Turcia, Croația Mexic, Rusia.
Cu o experiență artistică de trei decenii, a expus lucrări cu preocupări conceptuale asupra unei figuri umane metamorfozate care reflectă formele expresioniste. Este realizatorul a 27 de busturi în ipsos ale marilor scriitori ai regatului leonez.
Maxim Dumitraș (n. 1958, Sîngeorz-Băi) a studiat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor din Paris, Franţa (A.I.A.P.) și fondatorul Muzeului de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi.
Maxim Dumitraş este, rând pe rând, sculptor, pictor, fotograf, cercetător şi curator.
Prima expoziţie personală a lui Maxim Dumitraş se petrece în anul 1976, la Sângeorz-Băi, urmând să expună anual atât în ţară, cât şi în Letonia, Elveţia, Ungaria, Franţa, Germania, Olanda şi Belgia. Printre expoziţiile de grup, alături de alte nume mari ale sculpturii autohtone, se numără cele din Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Arad, Reşiţa, Baia Mare, Chişinău.
Începând cu anul 1978, Maxim Dumitraş organizează simpozioanele de la Sângeorz-Băi, la care este atât gazdă, cât şi participant. Pe lângă acestea, Maxim Dumitraș a participat şi participă în continuare în fiecare an la simpozioane de sculptură din întreaga lume (Spania, Grecia, Turcia, Germania, Franţa, Bulgaria, Republica Moldova, Rusia), cu lucrări în marmură, piatră şi lemn. (sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns