Când gustul devine pasiune, iar pasiunea devine continuă căutare dincolo de gust, rezultatul este, de bună seamă, nașterea unei povești adevărate deopotivă de succes și satisfacție personală. O poveste ca, de exemplu, cea de față, în care gustul este al vinului, pasiunea transformată în căutare este a unui tânăr băcăuan, iar rezultatul, mica sa afacere.
Mădălina ROTARU
Se știe, un bun bucătar te poate face să poftești la bucatele lui, nu doar prin priceperea sa tradusă prin gustul produsului final, dar și prin darul pe care bucătarul îl are de a-ți vorbi, efectiv, despre bucate în general. Cam așa ți se va întâmpla dacă, programat sau nu, vei intra în vorbă cu Bogdan Ghervan, un tânăr de 32 de ani din Bacău, dar care nu este bucătar, ci, dincolo de propriul său stăpân din punct de vedere profesional, degustător de vinuri și care, vorbindu-ți despre acestea, despre „vinurile cele adevărate” adică, te va face, chiar de nu ești un consumator neapărat, să poftești, înghițind în sec, la un strop din bahica licoare.
Iar când discuția se poartă și în mica sa „cramă” „La Maison du Vin” – povestea, deopotrivă de succces și satisfacție personală – în care sticle de vin din soiuri cele mai alese îți zâmbesc, parcă, dintre rafturi, pofta de a intra tu însuți în povestea naratorului devine tot mai mare. „După ani de căutări de sine – viața m-a dus pe multe valuri, am avut afaceri fel de fel – am început să simt nevoia de a fi eu însumi și să mă gândesc tot mai mult să fac ceva ce îmi place. Așa am ajuns, în două cuvinte, să deschid «La Maison du Vin» – și-a început Bogdan, povestea. Ceea ce se vede aici este pură pasiune. De când am descoperit gustul vinului, am început să intru în lumea lui, altfel decât ca un consumator obișnuit. Am făcut, așadar, o pasiune pură pentru tot ce se numește lumea vinului și, de câțiva ani, am început să-mi cultiv această pasiune. Mă cultiv în timp, pentru că, vedeți voi, ca să înțelegi adevărata valoare a vinului, trebuie să te cultivi și trebuie să înțelegi că, înainte de a deveni viciu, vinul poate deveni artă”. Ideea de a se dedica vinului, profesional vorbind, a început să încolțescă în mintea tânărului în 2008, după ce, împreună cu fratele său a plecat pe cont propriu într-o exursie de 16 zile în Franța, itinerariul fiind chiar „drumul vinului”, podgoriile Bourdeaux, Champagne, Sancerre, Valea Loirei etc. „Zi de zi sunt tot mai antrenat în povestea aceasta. Există o lume a vinurilor – ne spune Bogdan – fascinant de descoperit și care este în permanentă schimbare. De la cum este produs vinul, la cum ajunge el să fie consumat și cum trebuie, de fapt, consumat, lumea aceasta este în permanentă schimbare. Gustul însuși al vinului se schimbă de la an, la an.
Anul acesta, de exemplu, pot avea un vin excepțional, la anul, el ar putea însă, să aibă cu totul alt gust. Un cunoscător al vinului nu se satură niciodată din degustat. Este adevărat, vinul cel mai bun este cel care îți place, dar pentru a ști ce-ți place, trebuie să guști – ne vorbește, cu pasiune, Bogdan. Există o varietate de soiuri, de producători, de tehnici. În lumea vinului adevărat, cel mai mic detaliu contează, de la pregătirea butucului, până la recoltă și producție. De exemplu, dacă vrei un vin adevărat, rafinat, elegant – continuă, de neoprit, tânărul băcăuan – vei alege un vin baricat, baricul fiind un butoi din lemn de stejar de capacitate mică, a cărui fabricare însăși este o artă, și-n care vinul se ține de la două luni la șase ani. De aici, vinul își extrage parfumul, esența de stejar fiind singurul aport față de vin. În vinul adevărat nu se pune absolut nimic”. De asemenea, fascinant în lumea vinului, ne mai mărturisește Bogdan Ghervan, este și faptul că, practic, nu există o concurență. „Dacă, într-un an, un vin este bun, el este apreciat ca atare de «concurență» – ne spune proprietarul «La Maison du Vin» -, nici un producător adevărat nu va contesta asta, la fel cum un producător adevărat își va asuma întotdeauna un eventual eșec înregistrat în vreun an”. Dar despre lumea vinului, recunoaște tânărul, se poate vorbi la nesfârșit.
Pasiunea transformată în artă
Pornind de la toată această frumoasă continuă pasiune și convins fiind că și alții vor să facă parte din poveste, Bogdan și-a deschis, în luna februarie 2013, o micuță cramă, „La Maison du Vin”. Aici, cunoscătorii, dar nu numai vor găsi vinuri originale, rafinate și pe toate gusturile. „Vinurile de aici sunt exclusiv destinate pieței HoReCa, ele nu sunt de găsit în rafturile magazinelor, sunt vinuri speciale, de vinotecă, vinuri vechi, vinuri premiate, cu prețuri adaptate însă pentru piața băcăuană – ne spune Bogdan. Sunt fericit că, deja, în poveste au intrat oameni dornici să știe gustul vinului adevărat și care, iată, doresc să-l ducă mai departe, înțelegând că un vin bun poate fi și un dar accesibil, dar select pentru un prieten drag”. Vinurile din micuța cramă provin de la 20 de producători autohtoni de la cele mai cunoscute podgorii din țară (Aurelia Vișinescu, Budureasca, Domeniul Coroanei, Prinț Știrbei, Crama Oprișor, Ceptura etc.) , dar și vinuri de la producători din străinătate.
„Am ales însă, să merg pe vinuri românești în special, pentru că, deși România este clasată undeva pe locul al unsprezecelea la nivel mondial din acest punct de vedere, eu cred că merităm un loc mult mai sus. Avem, în România, vinuri de excepție, iar în afară, tot mai mulți o recunosc”, mărturisește Bogdan. Fiecare vin din raft are povestea lui, ne mai spune. Poveste pe care, cu vervă, citindu-i-se pasiunea în ochi, Bogdan este dispus să o împărtășească oricărui pofticios va trece pragul „căsuței” sale.
Lasă un răspuns