Temerea ca in urmatoarea perioada de timp preturile legumelor si fructelor din recoltele autohtone se vor majora ne face mai atenti la cit ne costa verdeturile si trufandalele pe care le cumparam din piete. Agricultorii au anuntat o majorare de 3 – 5 % a preturilor si pun aceasta pe seama conditiilor meteo nefavorabile si a contextului international.
Pina atunci, iata, insa, cit trebuie sa dai, in Piata Centrala din Bacau si in Piata din Onesti, pe cele necesare unei mese vegetariene. In Bacau, ieri, 30 mai, kilogramul de rosii se vindea cu 4,90 pina la 5,90 de lei, unul de ardei gras cu 6,50, pina la 10 lei, iar unul de castraveti cu doi lei. Verdeturile aveau afisate preturi care nu treceau de un leu pe legatura, dar la un leu mararul si patrunjelul, chiar si ceapa verde insemna si cite doua-trei legaturi. Cartofii, nu prea multi pe tarabe, dar cei mai multi fiind cartofi noi, abia ajungeau la trei lei kilogramul, 2 si 2,50 de lei fiind pretul obisnuit. Ridichile se vindeau cu doi lei kilogramul, iar fasolea boabe cu 6 – 7 lei. A aparut, insa, si fasolea verde, cu toate temperaturile scazute si ploile din ultima vreme, la zece lei kilogramul. Merele se vind, in medie, la 3,50 – 4 lei kilogramul, iar perele, mai putine, la sapte lei. De sezon sint, insa, ciresele, cu 7 – 10 lei kilogramul, iar capsunile cu numai sase lei.
In Onesti – ne-a informat directorul Pietei, Nicolae Doilet -, la kilogramul de rosii scoti din buzunar 5 – 6 lei, pentru ardei gras 8 – 10 lei, iar pentru kilogramul de castraveti 2,5 – 3 lei. Cu un leu, insa, poti cumpara trei legaturi de ceapa verde sau de marar ori de patrunjel. Cartofii noi si vechi au ajuns la 2,5 – 3 lei kilogramul, iar telina 10 lei, insa pentru o legatura de ridichi dai un leu, iar pentru un kilogram de fasole boabe 5 – 6 lei. (Petru DONE)
inna a zis
Odata cu preturile,este important sa mentionati si provenienta fructelor si legumelor care se vand in piata.