Primariile din judetul Bacau sint in cautarea a aproape 4.000 de recenzori pentru realizarea, in perioada 22 – 31 octombrie, a Recensamintului Populatiei si al Locuintelor. Aproximativ un sfert dintre ei vor fi numai in Municipiul Bacau. Recensamintul si prelucrarea datelor acestuia vor fi realizate impreuna cu Institutul National de Statistica, respectiv, in plan teritorial, cu directiile judetene de statistica. „Pina marti, 6 septembrie – am aflat de la directorul executiv al Directiei Judetene de Statistica, Eugenia Harja -, in judet aveam doar 75% din necesarul de candidati pentru recenzori. Municipiul Bacau avea oi acoperire de numai 44%, dar la Onesti necesarul a fost depasit. In schimb, la Buhusi era acoperit numai 15% si sint comune in care niciun doritor nu a fost inregistrat.”
Recensamintul Populatiei si al Locuintelor 2011 are loc o data la zece ani si este primul dupa accederea Romaniei in Uniunea Europeana. El va oferi Uniunii datele si informatiile necesare cunoasterii potentialului uman al intregii comunitatii europene, cu informatii relevante privind miscarea migratorie a acesteia intre diferitele tari membre si în afara uniunii, cu un accent special asupra populatiei in virstă de munca. Este motivul pentru care Regulamentul Comisiei, documentul in baza caruia se organizeaza recensamintele nationale, a stabilit ca in toate tarile membre recensamintul sa se desfasoare in aceleasi an – 2011, ceea ce ofera premisele comparabilitatii la nivel comunitar. De altfel, sloganul sub care este organizat Recensamintul, „Pentru ca fiecare conteaz”, releva tocmai ideea ca fiecare persoana inregistrata si fiecare informatie obtinuta cu prilejul recensamintului conteaza in fundamentarea programelor si proiectelor de dezvoltare atit la nivelul Uniunii Europene, cit si in plan national si local.
Cine poate fi recenzor
Aceasta este responsabilitatea generala care sta pe umerii celor care vor culege date in Recensamintul 2011 din Romania. „Recenzorii – spune Eugenia Harja – trebuie sa inceplineasca niste conditii minimale: sa fie cetateni romani, sa aiba minim 18 ani si minim studii liceale, cu diploma de bacalaureat. Ei trebuie sa fie capabili sa faca toate inregistrarile, in perioada de 12 zile, si sa centralizeze datele in alte doua zile. Nu sint suficiente, insa, doar aceste conditii. Recenzorii trebuie sa fie dispusi sa faca aceasta munca, in periooada data. Perioada de inregistrare nu se prelungeste. Toate persoanele si toate locuintele din sectorul de recensamint arondat, cele inscrise in borderoul mapei, dar si cele gasite in plus de recenzor pe teren, trebuie inregistrate.”
Cum ajungi recenzor
Cei care doresc sa fie recenzori trebuie sa se adreseze primariei localitatii unde vor sa faca recensamint. Trebuie sa depuna o cerere „de mina” la registratuirta primariei, in care se mentioneaza toate datele de identificare a persoanei si unde dorestre sa fie recenzor. La cerere se ataseaza o copie dupa cartea sau buletinul de identitate si o copie dupa ultima diploma de studii (minim diploma de bacalaureat). Cei inregistrati vor fi anuntati la avizierul primariei in ce zi, la ce ora si unde trebuie sa se prezinte la instruire. Probabil de la 15 septembrie (data inca nu este certa) vor fi formate serii de instruire de circa 100 de persoane, conform programarile anuntate. Candidatii nu vor fi anuntati personal. Numarul mare de candidati din unele localitati (peste 1.000 numai in Municipiul Bacau, de exemplu) nu permite aceasta. „In urma instruirii – a precizat Eugenia Harja -, se aplica un test fiecarui candidat. Cine demonstreaza ca a inteles procedura de lucru este admis ca recenzor. Atunci se vor incheia conventii civile de prestari de servicii, se va inmina instrumentarul de recensamint si se va face repartizarea pe sectoare.”
Cite 50 de lei, brut, pentru ziua de lucru
Un recenzor, pentru activitatea din cele 15 zile, primeste 750 de lei brut, repsectiv 50 de lei pe ziua lucrata. Din cele 15 zile alocate operatiunilor de culegere si centralizare a datelor, o zi este dedicata vizitei preliminare, inainte de inceprea perioadei de inregistrare, pentru cunoasterea sectorului de recensamint, pentru punerea de instiintari in cutiile postale etc. Din suma bruta se retin impozitele si taxele prevazute de Codul fiscal (10,5% CAS, 0,5% contributia pentru somaj si impozitul de 16%). Suma neta rezultata este, astfel, de 560 de lei. Pentru pensionari, suma este mai mare, de 630 de lei, deoarece se opreste numai impozitul de 16%. Sumele difera, insa, intre recenzori, recenzorii sefi si coordonatorii de circumscriptie sau localitate, ultimii fiind in exercitiu mai multe zile. Se apreciaza ca media de timp care va fi alocata unei locuinte este de 40 de minute.
Asupra modului de lucru cerut recenzorilor, vom reveni.
Lasă un răspuns