Duminică se deschide singura cofetărie raw vegan din Bacău. Cofetăria Rawzisme produce dulciuri din ingrediente integrale, 100 % naturale (adică nuci, semințe, fructe uscate, miere, unturi de cocos și de cacao). Dulciurile sunt făcute manual, nu sunt procesate termic, sunt doar ingredientele menționate, măcinate și combinate astfel încât să aiba o textură și un gust ce nu se regăsește în comerț în acest moment decât sub forma unor batoane. Ele sunt transformate în torturi, cornulețe, rulade, bomboane, ciocolată.
„Am creat un spațiu deschis, unde să puteți vedea cu ochii voștri cum le facem și să vă bucurați împreună cu noi de tot ce are natura mai bun de oferit. Ne dorim să-l umplem cu energii pozitive, cu frumos. Ne dorim să fie un loc de relaxare și de desfătare, în care să vă aduceți aminte că sunteți frumoși, că sunteți oameni”, a declarat Silvia Gherguț, promotoarea curentului raw vegan în Bacău.
Cofetăria, amplasată la Casa Modei, la parter, va avea doar 3 locuri pentru început – pentru clienții ce preferă să își savureze sucul verde sau sucul de sfeclă (proaspăt stors cu un storcător cu ax melcat ce presează fructele și legumele pentru a nu pierde nimic din nutrienții prețioși) sau pentru cei ce doresc să deguste dulciurile pe loc.
Deschiderea va avea loc duminică, la ora 13.00.
Motive pentru care sa mananci dulciuri vegetariene crude (raw vegan)
1. Dulciurile vii si “slabitul”
Dulciurile noastre, dulciurile vegetariene integrale in general, nu ingrasa: dimpotriva, te ajuta sa slabesti. De ce? Alimentele vegetale sunt bogate in fibre (singurele surse de fibre), care dau senzatia de satietate mult mai repede decat cele animale, pline de grasimi si cu un continut caloric mare. Astfel, nu poti manca mai mult decat trebuie, chiar daca ti-ai dori. Pe langa asta alimentele naturale neprocesate ofera corpului un surplus enzimatic care ajuta la digestie si la descompunerea grasimilor din corp.
2. Cateva cuvinte despre enzime: de ce avem nevoie de ele?
Hrana Vie este hrana naturala, in stare cruda, hrana nepreparata termic in care enzimele si vitaminele sunt active si nu “moarte” asa cum se intampla in cazul alimentelor procesate termic! Poate ca ne este greu sa facem diferenta dintre ceva viu si ceva mort, dat fiind obiceiul nostru strabun de a manca in cea mai mare parte hrana preparata termic.
Diferenta intre alimentele gatite si cele crude: bogatia de enzime (scanteile vietii) si vitamine care lucreaza intr-o sinergie pe care noi oamenii de multe ori o nesocotim total! Enzimele sunt puse in actiune imediat ce incepe procesul de masticatie. Enzimele stau in spatele tuturor reactiilor chimice din organism. Aceste proteine dau tonul digestiei, imunitatii si celor mai marunte functii ale organismului – nu exageram daca spunem ca sunt baza oricarei functii biochimice sau fiziologice.
Exista doua tipuri de enzime: metabolice si digestive. Cele metabolice apar in mod natural in organism, functioneaza ca niste catalizatori ai functiilor organice (alimentatie, respiratie, metabolism) si sunt esentiale pentru mentinerea greutatii in parametrii optimi. Cele digestive, pe de alta parte, sunt produse de organism si lor li se datoreaza descompunerea hranei si absorbtia substantelor nutritive. In cartea sa, Esti ceea e mananci, Dr. Gillian McKeith explica: „Daca avem o dieta incarcata cu alimente gata preparate, conservate, fortam pancreasul sa produca mai multe enzime digestive. Daca acesta este prea slabit si nu este capabil sa produca suficiente molecule de enzime, alte organe vor fi vaduvite de enzimele metabolice datatoare de viata si vor fi transformate in enzime digestive. Daca se ajunge la aceasta, lucrurile simple, precum ganditul sau vorbirea, mersul sau chiar respiratia vor deveni foarte greu de indeplinit.”
3. Dulciurile bazate pe plante sustin un sistem digestiv sanatos. De ce sa ne preocupe asta?
Un tranzit lent= inflamarea vilozitatilor intestinale= posibila lor distrugere= afectarea sistemului imunitar. Cum se ajunge la asta?Vilozitatile pompeaza in/ din sistemul limfatic toxine, iar 80 % din sist imunitar se regaseste tocmai in sistemul limfatic. Rezolvare sta in FIBRE (le gasim doar in legume/ cereale/ fructe/ nuci/ leguminoase) si UN PROGRAM DE MESE CORECT- evitarea meselor tarzii/ copioase.
4.Stiai ca ceea ce mananci iti influenteaza starea de spirit si chiar inteligenta?
Exista studii care demonstreaza ca zaharul impiedica creierul (si intreg corpul) sa functioneze in parametri optimi. In schimb consumul de grasimi Omega 3, Antioxidanti (in special carotenoizi), Vitamine (in special B-uri) mentine un nivel ridicat de serotonina, sprijina funtionarea creierului, a inimii si muschilor. Pe toate le gasesti din belsug in fructe, legume, seminte, nuci, adica baza dulciurilor noastre, peste care adaugam Dragoste, Pofta de Viata, Bucurie, Suras
5. Pielea , parul si unghiile tale se vor repara singure
Pentru ca acest lucru sa devina posibil, trebuie sa-i oferi corpului tau hrana potrivita ce-l va ajuta sa infloreasca: fructele si legumele , in special verdeturile sunt cele mai indicate a fi consumate in stare cruda: sunt neprocesate- deci nu pierd nutrienti, contin mai multa apa, importanta pentru hidratare. Sucurile si smoothie-urile sunt o metoda minunata de a obtine mai multi nutrienti si de a-i absorbi mai usor.
6. Detoxifiere blanda fara cure agresive si nefericire gustativa
Acum, pentru o detoxifiere blanda, e nevoie doar sa renunti la alimente procesate (si termic, pe cat posibil) ce contin proteine de origine animala si sa-ti intorci atentia catre mancarea adevarata, naturala, neprocesata, cel mai usor de asimilat: legume, fructe, seminte, nuci, germeni, vlastari.In fiecare zi poti inlocui o masa cu ceva dulce raw-vegan, fara sa te ingrijorezi ca nu-i oferi corpului tau hrana potrivita. Caci, dulciurile noastre nu sunt deserturi, ci mese complete.
Robu Lili a zis
Felicitari pentru idee ! De mult caut asa ceva in Bacau, abia astept sa degust din produsele acestei minunate cofetarii.