Primăria, prin Poliția Locală, a pus gând rău agenților economici care aruncă gunoiul la pubelele publice și nu au contract cu operatorul de salubritate. Municipalitatea a luat decizia de a înăspri controalele pe această temă.
„Magazinele alimentare care depun deșeuri, cu precădere ambalaje, la rampele publice vor fi drastic amendate. Nu putem încărca factura lunară a orașului la gunoi, doar pentru că unii comercianți refuză – cu nesimțire – să aibă contract cu operatorul de salubritate și să suporte costul deșeurilor produse. Nu voi tolera acest comportament și vom merge până în pânzele albe cu magazinele care nu înțeleg acest lucru. Deșeurile agenților economici nu pot fi plătite din buzunarele băcăuanilor!”, a anunțat primarul Cosmin Necula, recent, în urma unei întâlniri cu polițiștii locali.
Potrivit datelor Direcției de Impozite și Taxe Locale Bacău, dintre cele 10.040 persoane juridice înregistrate (agenți economici, instituții, asociații, fundații, partide politice), circa 400 sunt scutite de la plata gunoiului. Dar, pe lângă acestea, „toate AF, II, PF, PFA, etc, chiar dacă desfășoară activități economice, prin legea de înființare dar și prin prevederile Codului fiscal si de procedură fiscală,nu au persoanalitate juridică și sunt înregistrate în evidențele fiscale ca persoane fizice”, explică șef serviciu Marius Slătinaru, de la direcția de impozite. Cu alte cuvinte, deși produc deșeuri, acestea din urmă ajung tot la punctele publice. Problema este în special la cei care nu colectează separat sau nu au mașini de presat ambalaje și acestea ocupă spații mari în ghene.
Doar două amenzi, în 2019
Polițiștii locali au aplicat doar două amenzi anul acesta agenților economici care nu au contracte. „Agenții economici care fac dovada prin documente – procese verbale de colectare, predare, formulare de încărcare nu pot fi amendați. În schimb, în perioada următoare vom face controale la agenții economici cu spații comerciale mai mari de 500 mp care generează deșeuri din ambalaje în cantități mari pentru a vedea dacă respectă prevederile Legii 211/2011 și a HCL 223/2001”, a explicat Oana Cojocaru, purtător de cuvânt al Poliției Locale Bacău.
Potrivit reprezentanților SOMA, din municipiul Bacău se colectează zilnic, în timpul săptămânii circa 185-200 tone de deșeuri, sâmbăta circa 120 tone și duminica 100 tone. „Ca și exemplu, în zona Pieței Centrale trebuie să colectăm de trei ori pe zi, pentru că acei comercianți nu au mașini de presat ambalaje și se adună cantități mari de gunoi și nu putem trece o singură dată pe zi”, explică Narcis Doru, reprezentantul operatorului de salubrizare.
Încasările pentru anul 2018 din taxa de salubrizare de la persoane juridice au depășit 5 milioane de lei.
ana a zis
inutil…daca melteanul de cetatean euro-bacauan sau ce o mai fi el arunca gunoiul unde si cum il taie capul, masura nu are nici o valoare. deocamdata suntem doar o natie de nesimtiti, iar viitorul arata mai rau…
Tanti Floroyu a zis
Vreau sa intreb – deseurile din sticla, respectiv sticlele de bere, de vin, borcane samd, unde pana mea le aruncam ? Singurul loc unde am vazut ca exista un compartiment pentru asemenea tip de deseuri este amplasat in spatele Casei de cultura, adiacent cu parcarea cu plata, pe latura de Nord. Acolo putem duce sticle, ca simpli cetateni ? Sau luam amenda ?
Dan a zis
De fapt vrea sa ni se spuna ca s-a ajuns la fundul sacului si ca nu mai sunt bani pentru salariile nemeritate ale multor frecatori de menta de prin primarie si ca trebuiesc date amenzi pentru cresterea veniturilor. Aia cu grija fata de banul cetateanului e doar de fatada de vreme ce ei au cumparat flori si boscheti de 1 milion de lei fara ca sa le vedem pe undeva. Eu din cate stiu, se plateste taxa de salubritate separat pentru firma sau PFA, chiar daca au sediul in acelasi apartament, practic primaria incaseaza taxa de doua ori pentru acelasi lucru, ca nu vine separat Soma sa ridice gunoiul pe firma si pe persoana fizica. Iar taxa se plateste la primarie. Astia acum ce vor, sa se mai plateasca inca o taxa, sa fie platita de trei ori pentru acelasi serviciu? Ori desfiintati taxa platita la primarie, ori obligati pe toata lumea sa faca contract direct cu Soma( eu incercasem cu cativa ani in urma la Margineni sa fac contract direct cu Soma dar nu s-a putut ca trebuia sa isi traga comisionul si primaria Margineni) iar Soma sa raporteze la primarie contractele. Si apoi, nu toti produc aceeasi cantitate de gunoi, ca nu toti au acelasi obiect de activitate dar taxa de salubritate o platesc toti la fel. Asa ca domnii de la locala, din aia 150 de angajati sau 700 de la primarie, ii puteti trimite din cand in cand in jurul restaurantelor sau a altor locuri unde se incarca mult gunoi sa vedeti daca se respecta aruncarea gunoiului, mai ca as crede ca sunt locatii „protejate” unde nu intereseaza pe nimeni nimic, o lista cu cei 400 de scutiti oare nu s-ar putea publica, ca tare am vedea surprize.
Kross a zis
Vreti curatenie in oras?
1.Taxarea dozatoarelor care sunt in locurile publice ,pe trotuare cu 1000 ron /luna,pentru fiecare in parte.Vrei cafea in oras? Mergi la cafenea.
2.Interzicerea consumului de bauturi de orice fel pe strada.Nu te duci la Lidl si ei Berea la promotie cu 2 ron si o bei in fata magazinului,pe strada si pe urma lasi doza pe trotuar. Taxare si amenzi.
3.Impartirea orasului in sectoare si resposabilizarea Politiei locale cu verificarea daca firma de curatenie a facut treaba,daca magazinele isi fac curat in fata lor,daca asociatiile de proprietary isi fac curatenie.
4.Interzicerea sa mai iesi cu masina pe strada daca in curte nu ai betonat.
5.Interzicerea intrarii in oras daca masina este murdara.
6.Amenzi daca esti surprins cu masina murdara in oras.Daca ai pamant pe roti la fel.
7.Santierele din oras trebuiesc isolate sa nu mai genereze praf.
Vrem un oras curat? Trebuie sa platim.Amenzi,amenzi,amenzi.
Geta a zis
Ia-ti pastilele! Eu am betonat curtea dar ies in mal in strada! Cum o rezolvi pe asta?
Geta Miron a zis
Toate magazinele de pe Energiei arunca ambalajele , cutiile de carton ,etc la tomberoanele dintre blocuri ,nici macar nu vor sa le sorteze si sa le puna unde trebuie. Pur si simplu le arunca in pubelele de gunoi!I-am facut observatie unei vinzatoare si m-a intrebat daca este treaba mea ! Cred ca este treaba noastra ,a tuturor daca vrem un oras curat!