Clădirea veche a Spitalului Județean de Urgență Bacău va fi modenizată, cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, la fel cum a fost finanțată și modernizarea Radioterapiei.
Planul a fost anunțat într-o conferință de presă susținută miercuri de senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, și alți aleși social-democrați.
Scurt istoric
Cea mai veche clădire din ansamblul de imobile în care funcționează Spitalul Județean de Urgență Bacău este o donație a familiei Cristea.
Potrivit site-ului SJU Bacău, «la 12 Mai 1852 își face testamentul spătăreasa Ana Cristea, născută Candiano, prin care lasă toată averea sa imobilă soțului său, spătarul Păvălache Cristea, pentru a o folosi în cea mai mare parte pentru „binefacere în folosul obștesc, pentru veșnica pomenire a sufletelor lor”».
Dorința testatorilor a fost ca spitalul care va lua ființă să poarte numele lor și să aibă 15 paturi. În anul 1857, după moartea spătarului, ia ființă Spitalul Municipal „Pavel și Ana Cristea” chiar în casele defuncților, lăsate prin testament pentru acest scop.
Urmașii nu au avut prea mare grijă de moștenirea lăsată de familia Cristea, așa că imobilul este într-un stadiu avansat de degradare și nici nu mai corespunde rigorilor unui sistem sanitar modern.
Senatorul Dragoș Benea a precizat că investiția se ridică la circa 9 milioane de euro și deja s-au făcut primele demersuri la Compania Națională de Investiții. Documentația a fost depusă, nu mai rămâne decât ca parlamentarii de Bacău să continue diligențele pentru obținerea finanțării.
La fel s-a procedat și în cazul modernizării Radioterapiei, a precizat Dragoș Benea, care a amintit că prima discuție despre investiție s-a făcut la inaugurarea din mai 2017, în prezența lui Liviu Dragnea, președinte PSD și al Camerei Deputaților, dar și a Gabrielei Vrânceanu, primarul Capitalei.
„Cel mai probabil, lucrările ar putea începe în mai 2018”, a precizat liderul PSD Bacău.
Cum „merg” Aeroportul, Centura și Rezerva de Apă
Senatorul Dragoș Benea a mai informat că se lucrează la schimbarea legislației achizițiilor publice și se speră ca executarea șoselei de centură a Bacăului să poată fi scoasă la licitație „pe o legislație mai suplă”, care să nu permită întârzieri mari în contestații.
Lucrările la Aeroport sunt aproape finalizate, dar din cauză că Romatsa nu a cumpărat încă aparatura pentru noul turn de control, vechea aerogară nu poate fi demolată pentru a face loc noii parcări. Deși putea aloca bani încă din 2015, Romatsa abia în aprilie a început achiziția aparaturii. O altă problemă, care ține de Primăria Bacău, este că modernizarea străzii Aeroportului este întârziată de exproprieri.
Tot în conferința de presă, primarul Cosmin Necula a declarat că, prin finanțarea PNDL primită pentru rezerva de apă a Bacăului, PSD s-a ținut de cuvânt față de băcăuani. „Locuitorii Bacăului vor avea un plus la calitatea vieții”, a precizat primarul Necula. Deja, contractul pentru expertize și studiul DALI ar fi semnat.
Edilul a dezvăluit că municipalitatea a primit de la Guvern 3,93 de milioane de lei și pentru „închiderile inelare”, care vor face ca, în cazul unei avarii pe conductele CET, să nu mai fie afectați toți consumatorii.
Ce șanse de succes are PNDL 2
Județul Bacău primește în total 250 milioane de euro pentru proiecte PNDL 2. „Va fi o mare provocare să se facă la timp documentațiile. Repartizarea banilor s-a făcut după algoritmii Ministerului Finanțelor, conform populației, teritoriului, deci nu se poate vorbi de politizare”, a declarat senatorul Dragoș Benea.
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a sintetizat investițiile ce primesc finanțare: 54 de unități de învățământ, 24 de dispensare, 30 de sisteme de alimentare cu apă și canalizare și 69 de drumuri județene, comunale, poduri, podețe. „Atenția noastră se concentrează pe ralizarea documentațiilor și a pașilor ceruți de minister. Termenul limită este 30 noiembrie 2017”, a declarat Brașoveanu.
Senatorul Dragoș Benea a spus că din precedentul program, PNDL 1, nu s-au absorbit toate fondurile, ci, la nivelul anului 2016, numai 70%. Au fost cazuri în care investițiile nu s-au realizat din cauza proiectanților și consultanților slabi. Un exemplu este drumul spre salină, din Târgu Ocna, pentru care contractul de execuție nu este nici acum semnat, din cauza proiectării defectuoase, făcute din birou. De asemenea, pentru drumuri din comunele Motoșeni și Colonești, constructorii au dispărut fără urmă la scurtă vreme după începerea lucrărilor. Acum, premisele pentru reușita PNDL 2 sunt mai bune, unul dintre factorii importanți fiind schimbarea, prin alegeri, a unor primari.
TUCU a zis
Iar „arunca”tovarasii minciuni si promisiuni, care nu se realizeaza si le lungesc pe anii indelungati
TUCU a zis
Dar, despre Spitalul Municipal, nicio vorba ? Este finalizat de cativa ani in proportie de 8o %. Sau sunt de vina altii ?!!.
Oslobanu a zis
Dar cașa lui Vasile Alecsandri când orașul o va face MUZEU. ??
Oslobanu a zis
Casa lui VASILE Alecsandri când va fi renovata si făcută muzeu.??