Slanic Moldova si Tirgu Ocna lipsesc de pe lista cu primele zece statiuni balneare care vor primi din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Tursimului statutul de de statiune. De ce procedeaza ministerul la o noua atestare nu se intelege prea bine, mai ales ca primele zece nume de pe lista par aleatoriu puse acolo si nu dupa anumite criterii. De altfel, alcatuirea listei in sine se face cu oarece scandal, specialisti din domeniu sustinind ca modul in care procedeaza ministerul nu este tocmai corect.
Ministrul Elena Udrea spune, insa, ca pregateste pentru lansare un act normativ in acest sens, pentru ca nicio statiune de la noi nu ar fi recunoscuta ca atare, adica nu exista o clasificare de acest fel. Ministrul mai spune ca vor urma alte zece localitati care vor fi declarate statiuni balneare, iar ministerul va pregati pentru acestea o serie de facilitati, atit pentru investitori, cit si pentru turisti.
Dar, care sint primele zece statiuni balneare recunoscute de la noi. Sint Amara, Techirghiol, Govora, Olanesti, Calimanesti, Sovata, Covasna, Ocna Sibiului, Baile Felix si Baile Herculane. Alte zece nume ar putea sa apara pe lista pina la sfirsitul anului, dar nu foarte sigur. Evaluarea pentru primele zece statiuni a fost facuta de Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, din Bucuresti, inca din anul 2009. Managerul institutului, Horia Lazescu, spune ca acum se mai lucreaza la doua evaluari, pentru Geoagiu Bai si Vatra Dornei si s-a ajuns aproape de final. Problema este ca autoritatile locale trebuie sa faca cerere pentru ca o localitate sa fie recunoscuta ca statiune balneara, dar, de exemplu, pentru Eforie Nord s-a refuzat deja un asemenea demers.
Presedintele organizatiei Patronale a Turismului Balnear, Nicu Radulescu, s-a declarat, insa, nedumerit de ce alte nume, ca Tusnad sau Slanic Moldova si alte statiuni importante nu apar pe lista. Slanicul Moldovei este vazut de Nicu Radulescu printre statiunile din Romania in care s-au facut cele mai serioase investitii pina acum. In replica, reprezentantul Ministerului Turismului, Emilian Imbri, consilier pe probleme de turism de sanatate, spune ca cele zece nume au fost alese tinindu-se cont de istoricul localitatilor, al statiunilor, de existenta unor unitati de cazare de diferite grade de clasificare, de sursele de divertisment din statiuni si altele asemenea. Despre Slanic Moldova nu se poate spune ca nu ar avea istoric, statiunea fiind infiintata in secolul al XIX-lea si comparata cu celebra Karlovy Vary, din Cehia. Numai ca la Slanic cunoscuta baza de tratament nu mai exista, dupa ce a trecut prin miinile mai multor proprietari, reteaua de izvoare cu ape minerale abia rasufla, iar posibilitatile de distractie lasa de dorit. Edilii au refacut frumos centrul statiunii, dar mai este mult de lucru. De aproape doua mandate guvernamentale, ei nu au mai avut, insa, sustinere lesnicioasa la cei care conduc tara, pentru ca primarul Adrian Serban este sustinut de PSD. Promisa pirtie de schi, de exemplu, nici acum nu s-a construit, dupa multi ani de proiecte.
Judetul Bacau are doua statiuni atestate dupa modelul vechi: Slanic Moldova si Tirgu Ocna, iar Moinestiul ar vrea si el sa puna in valoare vechile izvoare de ape minerale. Tirgu Ocna, o localitate cu traditie istorica, atestata in secolul al XV-lea, are veleitati de statiune balneara in primul rind datorita izvoarelor minerale. Sistarea investitiilor in statiunea Slanic Moldova, multi ani, si situarea geografica sint alte motive pentru care proiectul construirii unui centru balnear la Tirgu Ocna a avut succes. Cladiri de secol XIX, un parc cu sapte izvoare de apa minerala, lacasuri de cult cu semnificatie istorica, vechi de sute de ani, si salina sint zestrea cu care orasul a intrat in marea familie a statiunilor balneare, in care, de altfel oficial face parte din anul 2002.
Lasă un răspuns