UPDATE: Proiectul a vost aprobat cu unanimitate de voturi, în ședința Consiliului Local Bacău.
Municipiul Bacău mai face un pas pentru realizarea proiectului Rezerva de apă a Bacăului, ce va fi cofinanțat de la bugetul local și de Guvern, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Inițial, suma alocată de la Ministerul Dezvoltării a fost de 31 milioane de lei, însă, după realizarea documentației tehnico-economice, costurile vor fi de numai 26,86 milioane de lei, cu TVA. Din această sumă, circa 22% va fi asigurată de la bugetul local, iar restul, prin PNDL.
Documentația tehnico-economică va fi supusă votului Consiliului Local Bacău, în ședința extraordinară convocată pentru 25 octombrie. Pentru Ziarul de Bacău, primarul Cosmin Necula a declarat: „Mergem înainte și ne ținem de cuvânt. Sper ca membrii Consiliului Local să aprobe această investiție”.
După aprobarea în Consiliul Local, până pe 30 octombrie se va semna contractul de finanțare, la Guvern, urmând ca ulterior să înceapă achiziția publică a lucrărilor de proiectare și construire a rezervei de apă.
Ce este rezerva de apă a Bacăului?
Rezerva de apă are punctul de pornire la puțurile din Gherăiești și, pe vremuri, alimenta tot Bacăul, chiar dacă raționalizat. Împreună cu aportul de la Valea Uzului, s-ar asigura alimentarea continuă și fără turbidități a orașului.
Genius Company SRL Neamț, firma care a realizat studiul tehnic și economic, a propus două variante, dar a indicat una singură drept „favorită”: modernizarea stației de pompare Gherăiești, constituirea noii aducțiuni Gherăiești-Barați, prin aleregea unui nou traseu, pe terenuri ale municipalității, realizarea unei gospodării de apă, în incinta frontului de captare Mărgineni II, amplasarea unei noi stații de repompare, în zona intersecției străzilor Gh.Donici-Vasile Pârvan.
Cealaltă variantă, nerecomandată de autorii studiului, implică mai multe incoveniente, printre care intervenția pe terenurile private pe care se află acum vechile conducte. De asemenea, ar trebui să se spargă Calea Moinești, pe porțiunea abia realizată din fonduri europene, deci în garanție.
Decizia va fi luată la proiectare. După licitație și semnarea contractului de execuție, lucrările ar urma să dureze circa 18 luni.
Bujor Cristina a zis
Domnule Primar,dar pe str. Ciresoaia cand terminati de instalat apa-canal? Suntem nerabdatori sa avem si noi asfalt si conditii de oras European!
Cetățean Bacauan a zis
La sfantul Asteapta
Cris a zis
Eu unul pana nu vad nu cred!!!! Ca asa s-a vorbit si de spital si de centura si nu le avem….sper sa nu fie iarasi gargara de om politic
OZN a zis
eu zic sa nu o faca…ca sa nu mai aveti ce comenta…daca se face nu e bine, daca nu se face tot la fel…vesnic nemultumiti orice se face sau nu…
Radu a zis
Documentatie facut de o firma din Piatra Neamt care are ca activitate principala : Lucrari de constructie a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. Nr. de angajati din 2010 pana 2016 = 1, iar profitul net pe anul 2016 este de 1500 lei. Tot la fel a fost si cu PUG -ul Bacaului facut de Stavarache care a fost un esec. Aceasta documentatie va fi un fiasco.
1233 a zis
Unde mai vezi că documentația era numa bunuță pentru fonduri UE, dar cum banii ăia sunt supravegheați foarte bine pe ce se duc, este mai ușor din bani de la guvern, stai să vezi ce firmulițe de cumnățeii și cumetri și pretenași intră pe felie la construcție ;).Stăm ici și ne furăm între noi, iar pentru asta ar trebui să îi zic mersi lu nea primaru și să primească ovații?
uncas a zis
Dupa denumirea firmei ne dam seama ca este o solutie geniala ! Unde sunt oare proiectantii de calitate din Bacau, ce au lucrat la fostul ,,General Proiect „? Afla si dansii din presa ca s-a adjudecat solutia .
DPRK a zis
stati sa il vedeti iar pe ghinghes ca voteaza impotriva hahaa