Cătălin Grigoriu, care controlează firma Moldova Farming SRL, alături de frații Pavăl, avertizează că efectele secetei vor fi devastatoare pentru agricultorii din Bacău și Vrancea, două dintre cele mai afectate județe din țară.
Într-o intervenție în cadrul emisiunii AgroStrategie, de pe TVR 1, Cătălin Grigoriu a vorbit despre situația culturilor afectate din zona de est (sudul Bacăului, Vrancea, Vaslui, Brăila, Galați) și a declarat că seceta din acest an este „un dezastru nemaiîntâlnit”, conform portalului agrointel.ro.
„Vor fi foarte mulți fermieri care nu-și vor putea continua activitatea. De exemplu, în Bacău, 2 ferme – au fost 2 fermieri care și-au scos fermele la vânzare. O să le cumpere cine poate, probabil, ori cineva care a făcut agricultură, ori un fermier puternic care are acces la irigații, cineva financiar stabil, cumva fără datorii, poate un agricultor care a apucat să-și amortizeze investițiile în trecut”, a precizat Cătălin Grigoriu.
Culturile Moldova Farming au fost compromise în proporție de 50% până la 100%. Pierderile se ridică la 600-700 euro pe hectar
Producțiile obținute de Moldova Farming au fost mici, în special la culturile de grâu: „Cam tot ce avem pe fermele Bacău, Neamț și în special Vrancea este compromis 50% la până la 100% (…) Pe întreaga fermă ne-am închis cu 3,7 tone de grâu, iar pe Vrancea cu 1,7 tone. Și aș putea spune că suntem printre norocoșii vrânceni cu 1,7 tone. Avem vecini care s-au închis cu 800 de kilograme, cu 900 de kilograme, o tonă și un pic” a spus omul de afaceri.
Costurile pe hectarul de pământ cultivat se ridică la aproximativ 6 600 de lei (sunt cuprinse, aici: amortizări, leasinguri, cheltuieli directe și indirecte, salarii etc.), însă din cauza secetei, fermierii „norocoși” abia dacă reușesc să recupereze jumătate din această sumă, rezultând o pierdere de aproximativ 600-700 euro la hectar.
„Gândiți-vă că un cost pe hectar – cu toate economiile pe care le-am făcut și, în special, prin renunțarea la administrarea unor îngrășăminte sau tratamente fitosanitare din cauza secetei excesive – la un hectar de grâu, cu tot cu arendă, am pus așa un preț de circa 1.000 de lei, dar arenda este mult mai mare – dacă e să o evaluăm în grâu și la prețul actual al grâului, practic, vorbim de un cost pe hectar de circa 6.500-6.600 lei pe hectar, un cost total – care include cheltuielile directe și indirecte, amortizări, leasing-uri, salarii, reparații și așa mai departe. Ei, gândiți-vă că la prețul la grâu de circa 1.500-1.600, 1,7 tone – hai să spunem, pentru cei mai norocoși ca mine, poate 2 tone – am vorbi de un 3.400-3.500 de lei într-un caz fericit, față de 6.500. Deci vorbim de o pierdere de circa – cât înseamnă asta, 600-700 de euro pe hectar”, a adăugat omul de afaceri.
Cătălin Grigoriu nu prevede o situație prea fericită pentru fermierii din Bacău și din Vrancea, și nici pentru cei din țară, afirmând că acestora le va fi greu să-și achite nu doar arenda, ci și băncile, leasingurile sau furnizorii de inputuri.
Bla a zis
De ce nu s-a investit în sisteme de irigații în ultimii 10 ani , sa prevadă în investițiile lor – leasing , etc și situațiile din ziua de azi ?!
alin a zis
unii au facut. altii nu. daca statul nu ii ajuta? nu poti face instalatii sa iti irigi terenul daca statul nu amenajeaza canale de apa si aductiuni si instalatii. cand se agita cu irigatiile acu ceva ani ministrul daia sau cum ii zice radeau toti de el. au ramas cu rasul de daia acu plang ca asa e la noi cu rasul pe facebook.
Popescu Vasile a zis
Facă nu sunteti în domeniu nu puneți întrebări care nu pot fi realizate de majoritatea fermierilor…
zed a zis
Nu seceta face ravagii. Capusele, escrocii si jecarii fac ravagii.
Ani de zile statul a oferit subventii si despagubiri unor „afaceristi” escroci.
Subventii luau, daca nu ploua luau despagubiri, daca ploua prea mult luau despagumiri, daca oprea un stol de ciori la popas cereau iarsi despagubiri, daca ningea in africa- despagubiri. Astia au functionat pe despagubiri si atat. INVESTITII ZERO!!!. N-au fost in stare sa-si faca sisteme de irigatii ca tot statul ar trebui sa vina sa le fac investitiile. Exact ca la prosti.
Sa nu mai zica acesti paraziti ca lumea depide de ei. Nu avem nevoie de legume la pret umflat ca apoi sa le exportati pe nimic in europa.
Agricultura din Romania e singura afacere unde statul face investitiile iar proprietarii culeg profitul. Altii au parte doar de taxe si controale.
O sa-mi fac o firma de exort gheata in Alaska iar cand nu merge, sa cer statului ajutor financiar si despagubiri.
Yo a zis
Pe noi, parlitii de rand, chiar daca ar fi productie record ca anul trecut tot ne-ar afecta la buzunar. Pe ei ii arde si mai mult pt ca nu au ce sa exporte. Treziti-va!
John a zis
Nea Cătăline trebuie sa mergi la Acces Direct
Cam a zis
Hahahahah, buna asta
Titi a zis
Mafia din Agricultură nu pierde niciodată, stați liniștiți!!!
Sorin a zis
Care e mafia din agricultura? Ai informatii? Fa-le publice ca sa fie înlăturată mafia. Sau esti un pererolog care are pareri despre orice da habar nu are pe ce lume trăiește.
Lumi a zis
Da’ n-aveau bani de facut sisteme de irigatii moderne?Mai, sa fie!