• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Seceta musca adinc

Seceta musca adinc

Ziarul de Bacau 22 mai 2009 3 comentarii

LikeShare

sece.jpg

– circa 3.000 de hectare au fost declarate ca fiind calamitate – sistemul de irigatii este la pamint – ministrul agriculturii abia a iesit cu declaratii in presa – fara asigurari agricole, fermierii nu vor primi despagubiri de la stat

Petru DONE, Madalina ROTARU, Florentin RADU

Seceta si înghetul au calamitat, in judetul Bacau, cel putin 3.000 de hectare cultivate cu cereale în toamna si in aceasta primavara. Seceta se manifesta in toata tara, iar ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a fost nevoit, in cele din urma, sa faca declaratii pe aceasta tema. Desi specialistii de la Directia Apelor sustin ca rezerva de apa in sol este suficienta, agricultorii cred ca plantele nu mai au scapare, iar in acest an nu vom mai putea vorbi de productie agricola. Evident, sistemul de irigatii inca nu este viabil, deci inca o speranta a fermerilor este spulberata. „Vom lua legatura cu Institutul National de Meteorologie – a promis ministrul. Ei sint cei care pot emite documentatia, sa putem declara stare de calamitate. Oricum, vom avea calamitate, pentru ca iunie se anunta cea mai secetoasa luna”. El a aratat ca fermierii ale caror terenuri sint afectate ar putea sa primeasca despagubiri din fondul special de interventii al guvernului. Nenorocirea este ca despagubirile se acorda numai celor care si-au asigurat culturile, iar acestia sint foarte putini.

La vreme de seceta, plantele nu mai au resurse cu care sa sustina formarea bobului. Culturile de primavara (cele care au rasarit) neavind apa mor, iar saminta care nu a avut apa nu a rasarit. „Noi am raportat, pina acum, la minister – ne-a declarat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, Ghita Burlui – aproape 3.000 de hectare calamitate, afectate in proportie de 50-60%. Dar, aceasta era acum o saptamina, deci suprafata va creste”. La determinarile din cimp, fermierii au constatat ca umiditatea solului era sub acest coeficient de acum o luna. Nu a plouat suficient, cu toate incercarile care au fost. „Situatia de acum este mult mai grava decit in 2007 – a apreciat Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli Bacau. Ne tot uitam pe internet, dar nu vedem nici o veste ca ar veni ploile. Daca intr-o saptamina nu ploua, calamitatea e ca si facuta, la limita de sus. In special la floarea soarelui, afectata cel mai mult la rasarire. Pentru a nu mai vorbi de sfecla, planta iubitoare de apa. Cei care au semanat sfecla in perioada optima, acum o vad deja ofilita. In culturi sint multe goluri. Tot ce spune despre irigatii, prin presa, ministrul Sarbu, e numai propaganda. Noi am atras atentia inca din toamna asupra acestui pericol, iar acum se adevereste”. In Parlament, deputatii au avut o intilnire cu reprezentanti ai Federatiei Asociatiilor Crescatorilor de Taurine din Romania, pentru ca exista o nemultumire generala cu privire la politica actualului guvern si in special la absenta masurilor ministerului Agriculturii, inclusiv in combaterea secetei. „La aceasta ora – ne-a declarat deputatul bacauan Mihai Banu -, exista un dezinteres total fata de spatiul rural. Seceta e profunda, iar despre irigatii se vorbeste ca despre un vis frumos. Venind de la Bucuresti la Bacau, am vazut doar doua aspersoare, in judet, in zona Gheorghe Doja”.

Irigatiile sint… la pamint

Potrivit Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) Bacau, din totalul de 22.854 de hectare care ar putea fi, teoretic, udate, nici 10% nu este irigat. Cele opt organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii care s-au infiintat in tot judetul au incheiat contracte pentru udarea a 8.500 de hectare (din totalul de 10.500 de hectare pe care le detin in exploatare). Numai ca, instalatiile de irigat pe care le poseda le-ar putea ajuta pentru udarea a cel mult 1.200 de hectare. „Numai dumneavoastra, presa, ce va mai interesati, si noi, care avem tot interesul sa irigam. In rest, pe nimeni nu-l doare capul. Noi vorbim, ne agitam, presa scrie si atit. Pe cimp, e aproape dezastru. In cele doua zone de unde am luat probe din sol pentru analize, Itesti si Rahova, culturile sint aproape de coeficientul de ofilire. Practic, plantele nu mai au puterea sa extraga apa din sol si se usuca” – spune George Ifrim, inginerul-sef al ANIF Bacau. Fermierii din cele opt OUAI-uri ar fi trebuit sa primeasca bani de la stat, atit pentru mentinerea in functiune a sistemelor de irigatii sau pentru cheltuielile cu paza si protectia acestora, cit si pentru executarea de lucrari de reparatii la infrastructura. „Radomiresti, Letea Veche si Doja ar fi trebuit sa primeasca vreo 14.000 de lei, dar nu a venit nici un ban, pentru ca nu s-ar fi semnat un protocol cu ministerul”, a mai spus Ifrim. Specialistii cred ca daca nu va ploua in urmatoarele doua saptamini, vor fi calamitate integral toate culturile. Pentru a asigura necesarul de apa din sol, ar fi nevoie sa ploua, in mai multe reprize, cam 50 de litri pe metrul patrat.

Previziunile fermierilor nu coincid cu ale specialistilor de la ape

Specialistii de la Adiministratia Nationala „Apele Romane” – Directia Apelor Siret Bacau spun ca, desi regimul hidrologic actual se situeaza sub valorile normale pentru aceasta perioada din cauza precipitatiilor scazute din lunile aprilie si mai, exista o rezerva suficienta de apa in lacurile de acumulare. Astfel ca, volumul acesteia, in principalele 36 de lacuri de acumulare din tara asigura satisfacerea tuturor folosintelor de apa. Mai mult, se specifica intr-un comunicat de presa al Administatiei, „in prezent, aceasta asigura resursa de apa necesara pentru irigatii”. Potrivit aceleiasi surse, chiar si in conditii de seceta prelungita, nivelul pinzei freatice pentru intreg bazinul hidrografic Siret nu va scadea sub minima istorica. „In scenariul cel mai pesimist, se va pune în aplicare Planul de restrictii si folosirea apei în perioade deficitare, ceea ce înseamna o reducere graduala a consumului de apa, dar nu mai mult de 15%. Raportat la potentialele efecte socio-economice pe care le-ar produce o astfel de situatie, în ordine, se va asigura cu prioritate resursa de apa necesara pentru populatie, industrie si agricultura”, se mai arata in comunicatul Administratiei Nationale „Apele Romane”.

Sansa fermierilor ramine asigurarile agricole

Agronomul Emil Munteanu, directorul societatii de asigurari in agricultura FATA Bacau, spune ca a umblat in tot judetul, in aceasta primavara, sfatuindu-i pe fermieri sa-si asigure culturile. „Este singura sansa de a scapa de un dezastru – spune agronomul -, pentru ca nici statul nu da despagubiri fara asigurari. Am semnalat, deja, ca nu atit inghetul, cit mai ales seceta va afecta culturile. Brumele au avut efecte negative in livezi. Dar, la culturile de cimp amenintarea mare este seceta, care se manifesta din ianuarie incoace. In zona Podu Turcului, a plouat 10,9 litri pe metrul patrat, din care o ploaie cu 4,9 litri si alte doua si mai mici. Sintem la 25% din precipitatiile medii multianuale. Iar in perioada asta si bolile si daunatorii sint mai agresive”.

La Prefectura nu se cunosc problemele cauzate de seceta

La Prefectura Bacau nu au fost raportate probleme din cauza secetei. Cel putin asa sustin reprezentantii institutiei. „Judetul nostru nu este inclus pe lista celor care au probleme cauzate de seceta. Asta pentru ca la noi a mai plouat, in ultima vreme” – a declarat Alina Iftode, purtator de cuvint la Prefectura Bacau. (Claudiu TANASESCU)

LikeShare

Din categoria: Top Story

Reader Interactions

Comentarii

  1. Bila Neagra a zis

    22 mai 2009 la ora 7:55 am

    Ce s-a ales din sistemul de irigatii de dinainte de 1989? 😕 A fost distrus pentru ca scria pe el ”comunism”. S-a crezut probabil, ca democratia atat de ravnita, aduce-n poala si ploi la vreme pentru culturi… Macar de-ar invata si altii din experienta noastra romaneasca. 😳

    Răspunde
  2. ... a zis

    22 mai 2009 la ora 9:45 am

    sistemul de irigatii a fost distrus nu fiindca scria pe el comunism, ci pentru ca imediat dupa lovitura de stat toti romanii s-au repezit sa fure tot ce misca. In insula mare a brailei erau milioane de tevi de aluminiu care stateau pe camp nepazite, credeti ca mai este vreuna?!

    Răspunde
  3. vox dei a zis

    22 mai 2009 la ora 2:39 pm

    Restituirea pamantului taranilor fara posibilitatea de a-l munci a fost inceputul ruinarii agriculturii in Romania.Promotorii distrugerii a tot ce facusem bine inainte de 89…sisteme de irigatii..ferme moderne la acel timp..sere..etc,au fost taranistii cu acea matahala care se chema Vasile Lupu,vesnicul retrocedat,..restitutium integrum.Ce s-a ales din toate…se vede acum,praf si pulbere,.In loc de irigatii..chemati soborul de preoti trantori..sa invoce divinitatea sau paparudele.Unica solutie…asociatii de proprietari agricoli…cu investitii masive si ajutor de la UE,…acum si nu maine,altfel o sa cumparam si apa de la turci.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești

Programul SOMA de colectare a deșeurilor reziduale și reciclabile, din perioada 12 – 17 mai 2025

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Ștefan la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
  • Nafets la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • Dl.Trandafir la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • ALABALA MORTOCALA la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • adrian la Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău