• mai mult de jumătate dintre aparatele de dializă se apropie de data la care ar trebui înlocuite cu altele noi • pentru că nu are la dispoziție zeci de mii de euro să cheltuiască pentru achiziționarea unor aparate noi, Spitalului Județean nu-i rămîne decît să încheie un parteneriat public privat cu o firmă care poate investi acești bani
Înființată în anul 1996, secția de Hemodializă a Spitalului Județean a scăpat 30 de bolnavi cu insuficiență renală de obositoarele drumuri cu Salvarea pînă la Iași. La vremea aceea, doar naveta de două, trei ori pe săptămînă cu mașinile Ambulanței era posibilitatea ca băcăuanii cu rinichii bolnavi să poată supraviețui. Acum, la șapte ani de la inaugurarea secției băcăuane, aceasta tratează peste 150 de bolnavi, dar pentru mai mult de jumătate dintre aparatele de dializă, numărătoarea inversă pînă la casare a început deja. „În ’96 am început tratarea bolnavilor cu opt mașini de dializă, puse la dispoziție de firma germană Fresenius. Acum lucrăm cu 18 aparate, iar numărul bolnavilor este într-o continuă creștere. Primele aparate au deja șapte ani și dau semne că peste scurt timp vor trebui schimbate cu unele noi”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, director al Spitalului Județean și șeful secției Hemodializă. Necesară pentru bunul mers al activității secției, schimbarea aparatelor de dializă cu unele noi nu este însă foarte simplă. „Un aparat nou de dializă costă între 10.000 și 15.000 de euro. Cum noi ar trebui să schimbăm cam 10 aparate, suma care ne-ar fi necesară este imposibil de suportat de către spital. Singura variantă ca aparatele să fie înlocuite atunci cînd trebuie ar fi un parteneriat public privat. Cu alte cuvinte, statul să ofere spre concesionare spațiul unei firme de echipament medical, iar aceasta să participe cu fonduri pentru aparate noi”, a mai spus doctorul Roșu. Varianta privatizării secțiilor de Hemodiliază nu este nouă. Ea a fost lansată încă de la începutul acestui an, dar materializare sa a fost amînată pentru anul viitor.
Schimbarea aparatelor de dializă se impune, cu atît mai mult cu cît, numărul foarte mare de bolnavi face ca acestea să funcționeze în foc continuu. Ca să facă față programărilor tuturor bolnavilor cu insuficiență renală, cadrele medicale de la secția de hemodiliază țin în funcțiune aparatele și ziua și noaptea. Tratați în patru schimburi, bolnavii vin aproape din tot județul, singurii care nu mai sînt nevoiți să facă naveta fiind doar cîțiva pacienți din zona Moineștiului, oraș în care de o lună de zile funcționează un compartiment de Hemodiliază. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns