Secția de Urologie a fost complet modernizată, iar aparatura din dotare permite acum efectuarea unor operații complexe. Dr. Alexandru Angheluș, medic specialist urolog, l-a invitat să opereze alături de el pe dr. Patrice Brun, din Franța. Colaborarea dintre cei doi a dat rezultate notabile, iar pacienții se recuperează conform așteptărilor.
Ramona IONESCU
Secția de Urologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a devenit la începutul anului 2013 una dintre cele mai bine dotate secții ale unității spitalicești. Organizată la etajul trei al pavilionului central, secția Urologie funcționează în vechiul spațiu al Chirurgiei Infantile. Locația a fost complet modernizată cu fonduri de la Consiliul Județean Bacău (un milion de lei ) și bani din bugetul propriu al SJU Bacău (200.000 euro), investiția răspunzând astfel standardelor europene. Deși funcționează în noul spațiu de la începutul acestui an, nimic nu trădează acest lucru. Saloanele sunt impecabile, aparatura este nouă, oxigen la fiecare pat, posibilitatea de ecografie endorectală, iar pacienții au duș în cameră, fiind obligați să se spele de două ori înainte de operație. „De la începutul anului și până în prezent – declară dr. Alexandru Angheluș, medic specialist urolog, au fost internați în această secție aproximativ 700 de pacienți. Mă declar foarte mulțumit cu privire la ceea ce s-a realizat aici pentru că sunt lucruri de bază care nu trebuie să lipsească dintr-un spital”. El poate opera în noile condiții toată patologia urologică. Derivația urinară de tin briker la pacienții cu cistectomie radicală pe motiv de cancer a vezicii urinare este una dintre cele mai complexe intervenții. Practic, la o tumoră de vezică, se scoate vezica complet și se reconstuiește. „Avem dotări importante – spune dr. Angheluș – iar acest lucru ne ajută atât pe noi cât și pe pacienți. Uretero rinofibroscopia sau rezecțiile bipolare sunt proceduri care îi ajută în foarte mare măsură pe pacienți. Pacientul nu mai sângerează atât de mult, beneficiază de un set de analize, medicația este mai puțină. Operațiile pentru cancer sunt deosebit de dificile, iar lumea crede că pentru asta trebuie să mergi la Cluj, la Târgu Mureș sau la București. Este complet greșit, în condițiile în care noi putem face aceste intervenții în Bacău”.
Experiență franceză
Dr. Alexandru Angheluș a avut privilegiul de a lucra un an de zile în Franța, alături de specialiști în urologie, printre care s-a numărat și dr. Patrice Brun. Experiența acumulată alături de medicul francez l-a ajutat în carieră pe doctorul băcăuan, iar, în urmă cu o săptămână l-a invitat pe omologul său să opereze în Bacău. Așa se face că timp de o săptămână, dr. Patrice Brun și dr. Alexandru Angheluș au operat în fiecare zi câte o cistectomie – tumoră malignă care se dezvoltă pe seama epiteliului vezicii. „M-a onorat invitația dr. Angheluș – declară dr. Patrice Brun – și cred că împreună am reușit să le redăm pacienților dreptul la o viață normală. Condițiile de muncă sunt decente, iar medicii de aici sunt adevărați profesioniști”. Cei doi au concluzionat faptul că patologia urologică se manifestă cu precădere la bărbați și tocmai din această cauză, bărbații care împlinesc 50 de ani, trebuie să facă obligatoriu un examen de specialitate.
Investiții în așteptare
Dan Stoica, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău spune că în materie de investiții, intențiile sale nu se opresc aici. „Vrem să avem condiții comparabile cu Europa – declară Dan Stoica – iar acest lucru se vede deja în majoritatea secțiilor modernizate până în prezent. În atenția noastră se mai află modernizarea secției Boli Infecțioase (aflată în procedură de licitație), Laboratorul de analize, Laboratorul de specialitate, Radioterapia și secțiile din pavilionul principal, care, sperăm că o să arate la fel ca Urologia. Parcurgerea acestor pași este lentă pentru că procedurile sunt dificile”.
Lasă un răspuns