• țevile sparte din subsolul clădirii și de sub terenul pe care a fost ridicată secția au transformat clădirea într-o construcție șubredă • pentru reconsolidare și reparații, spitalul are nevoie de peste două miliarde de lei
Clădirea în care se află Secția Dermato-Venerice din Bacău a devenit un perricol pentru medici și pacienți. Sub ochii personalului medical și ai bolnavilor, clădirea se degradează și arată mai degrabă ca un imobil părăsit. Construită în anul 1969, deasupra unui canal subteran traversat de țevi, secția este mîncată acum de igrasie, mucegai și infiltrații care se scurg pe tavanele saloanelor și cabinetelor de la etaj, dar care mustesc și în pardoselele de la parter. „Fundația clădirii este distrusă în așa grad, încît clădirea se poate scufunda în orice clipă. Aburul din țevile sparte din subsol și din cele montate în canalul de sub clădire a mîncat nu doar fundația, ci și tîmplăria și pereții încăperilor de la parter. Și la etaj situația este identică, pentru că, acolo, ploile și zăpezile s-au infiltrat în pereți din cauza faptului că hidroizolația este proastă. Este nevoie urgentă de reconsolidarea imobilului, de reparații la tîmplărie, la instalații sanitare, de refacerea în interior și exterior a clădirii. Pentru nici una dintre acestea, spitalul nu a dispus de bani”, ne-a declarat medicul Cristina Stănescu, șeful secției Dermato-Venerice. Redusă de la 50 la 25 de paturi, dar fără bani sau sponsori pentru renovarea construcției, secția nu și-a permis decît luxul de a muta paturile bolnavilor în saloanele cu igrasie mai puțină.
Administrația spitalului încearcă o ultimă variantă de salvare a clădirii. „Un calcul estimativ ridică costurile reparațiilor de la Dermatologie la 2,6 miliarde de lei. La rectificarea de buget am solicitat și noi Consiliului Județean sume distincte pentru fiecare dintre prioritățile privind reparațiile din spital. Dacă vom primi bani pentru renovarea clădirii, secția va fi mutată în incinta care adăpostește Oftalmologia. Și această mutare implică însă alte fonduri, pentru că subsolul acestei clădiri se umple cu apă la fiecare ploaie mai serioasă. Pînă nu vom rezolva problema subsolului, nici secția Dermatologie nu va putea fi mutată”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, director al Spitalului Județean de Urgență. În așteptarea banilor de la rectificarea de buget a Consiliului Județean, secția mai speră ca o sponsorizare de la o firmă puternică, să salveze clădirea de la prăbușire. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns