Dr. Raluca Grigoriu, șefă de secție la Maternitatea Bacău, a fost sancționată cu „mustrare” de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Bacău. Sancțiunea este, potrivit conducerii, prima de acest fel dată în ultimii 6-7 ani, pentru un doctor de la Spitalul Județean de Urgență. Mustrarea nu este însă definitivă, poate fi contestată.
La mijlocul anului 2017, o pacientă a reclamat că a fost consultată de o rezidentă ce practica fără toate formele legale și fără să fie supravegheată de coordonatorul său, dr. Raluca Grigoriu, șefă de secție la Maternitatea Bacău. La acel moment, Ziarul de Bacău a dezvăluit că medicul rezident Anca Rotaru nu avea aprobarea Ministerului Sănătății ca să fie la Maternitatea Bacău. De asemenea, a făcut intervenții chirurgicale ca „mână întâi”, deși nu ar fi avut voie.
Detalii pe larg despre caz, în articolul „Acuzații de medicină clandestină la Maternitatea Bacău. O doctoriță rezidentă dă consultații și operează fără aprobarea ministerului”.
Ancheta Ziarului de Bacău a fost urmată de una a Direcției de Sănătate Publică (DSP), care a confirmat că „este posibilă desfășurarea unei profesii fără drept legal” (vezi facsimil!).
Ancheta este și acum în derulare, la mai multe instituții abilitate, pe fondul unui permanent conflict între câțiva doctori din Maternitatea SJU Bacău.
Rezidenta nu poate fi sancționată
La sfârșitul lunii octombrie, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Bacău și-a prezentat concluziile și verdictul (vezi facsimil la finalul articolului!).
Dr. Zâna Popa, medic primar OG, referent de specialitate, în urma studierii dosarului, a apreciat că „se constată o serie de nereguli, neconcordanțe, ba chiar și falsuri în înscrisuri, care creează suspiciunea că aceste detașări nu au avut o bază legală”.
Dr. Raluca Grigoriu nu avea calitatea de coordonator medic rezident și i-a permis medicului rezident să facă acte medicale în lipsa supravegherii directe a acesteia;
Dr. Anca Rotaru nu avea suficientă pregătire profesională pentru a putea asigura singură consultații unei gravide cu risc obstetrical crescut.
(extras din raportul dr. Zâna Popa, medic primar OG, referent de specialitate)
Comisia de disciplină a constatat că detașarea medicului Anca Rotaru s-a făcut fără aprobări înregistrate la instituțiile abilitate, iar dr. Raluca Grigoriu „nu a respectat întotdeauna prevederile privind supravegherea examenului medical și a actelor medicale efectuate de medicul rezident, ce puteau conduce la erori medicale cu efecte negative asupra pacientelor”.
La acea dată, medicul rezident Anca Rotaru nu era membră a Colegiului Medicilor, deci nu poate fi responsabilă de nerespectarea codului de deontologie medicală. Prin urmare, s-a decis sancționarea cu mustrare a dr. Raluca Grigoriu, șefă de secție și coordonatoare a rezidentei. Decizia este semnată de dr. Robert Coneac, dr. Georgeta Bîrzu și dr. Violeta Popescu.
Dr. Grigoriu va contesta sancțiunea
Dr. Raluca Grigoriu a precizat pentru Ziarul de Bacău faptul că va contesta decizia de sancționare și și-a prezentat punctul de vedere referitor la caz. Șefa de secție afirmă că nu era sarcina ei să se ocupe de actele rezidentei:
Nu sunt multe de comentat în cazul acestei mustrări legate de reclamația colegului meu din cadrul Maternității la adresa rezidentei “ilegale”.
Din punctul meu de vedere, pacienta a primit consilierea, investigarea și îndrumarea bună din partea rezidentei. Din păcate, 2 consultații în 9 luni de sarcină nu pot face minuni și nu pot asigura pacienta că este sarcină în regulă. Pacientei i s-a spus la fiecare din cele 2 controale când trebuie să revină, dar din păcate nu a ascultat.
◦ După întregul demers penal făcut de pacientă și colegul meu doctor, după multiplele reclamații făcute la poliție și Parchet, s-a primit și rezultatul expertizei medico-legale efectuat la Iași, în care reiese că nici mama și nici copilul nu au avut complicații după naștere și că nu există nici o culpă medicală, nici un caz de malpraxis, ei externându-se sănătoși.
◦ Singurul aspect din care am învățat ceva pe viitor este legat de faptul că nu am analizat mai atent actele cu care rezidenta s-a transferat la Bacau, dar acest lucru nu e în responsabilitatea mea, ca șef de secție, întrucțt nu lucrez în serviciul personal.
Cât despre activitatea medicului rezident, aceasta nu mai activează zilnic în Maternitate, ci doar efectuează gărzi pe ambele secții ale Maternității.
Îmi rezerv dreptul de a contesta respectiva mustrare în Instanță.
De altfel, potrivit unor surse, departamentul de Resurse Umane al SJU nu și-ar fi dat inițial acordul pentru detașarea rezidentei, din cauza lipsei documentelor obligatorii.
Prima sancțiune, în 7 ani
Pentru Ziarul de Bacău, managerul SJU, Adrian Popa, a afirmat că nu a primit oficial decizia de sancționare, dar că ar fi prima de acest fel dată pentru un medic al unității, în ultimii 6-7 ani. „În momentul când voi primi oficial decizia, voi analiza. O decizie o va lua Comitetul Director”, a declarat Popa. El a precizat că, în acest moment, rezidenta de la care a pornit scandalul are actele în regulă.
Apoi, din moment ce legea îi permite și unui doctor cu condamnare penală să profeseze, e greu de crezut că sancțiunea de „mustrare” poate avea vreun efect. Cel mult, dr. Grigoriu va avea probleme dacă va dori să-și prelungească mandatul de șef de secție.
Lipsesc acte din dosar
Pacienta care a făcut reclamația, în 2017, a contestat expertiza medico-legală făcută de IML Iași, la care a făcut referire dr. Grigoriu. Prin intermediul avocatei, afirmă că au fost omise acte importante, ce nu au ajuns la comisia de expertiză. „Am invocat nulitatea acesteia, ca să se asigure imparțialitatea și pentru faptul că organul de cercetare a omis sau în mod intenționat nu a trimis toate actele medicale atașate la dosar. În speță, nu a trimis buletinul anatomo-patologic, cel mai important act în baza căruia trebuia efectuată expertiza”, a precizat av. Daniela Popovici. Așadar, expertiza se va reface, având la bază și buletinul anatomo-patologic.
Vom reveni.
Gigi a zis
Ce comod cu acest Colegiu. Ne anchetam intern, primim doar o mustrare, fâs și mai departe….. Pai pentru falsuri, ăhăă, era terminata toată cariera pe viața, numai lucrător comercial te mai angajai după o eventuala condamnare. Fainosag.
Vivi a zis
Avand in vedere ca sunt *** si prietene bune de cincedii si alte activitati , nu cred ca nu a stiut ca nu sunt legale detasarile . Nu stiu cine i – a semnat la Iasi si cum i – a semnat prezenta in clinica atat timp cat nu a lucrat acolo …..
– comentariu cenzurat
Eu a zis
Vad ca nici un coleg , subaltern sau cunoscut nu comenteaza pe fata pe facebook . Doar comentarii de la paciente si prieteni ai familiei G . Oare sa le fie frica de aceasta sefa ???
Alex a zis
sau poate au lucruri mai importante de facut.
Yooop a zis
Colegiul Medicilor anchetează cazuri de malpraxis ale medicilor… Exact ca în parlament, când există o cerere de anchetare sau ridicare a imunitatii, cum altfel?!
Magda G. a zis
sunt pacienta dr. Rotaru și nu înțeleg don ce motiv , faptul ca un tânăr medic ambițios, supravegheat atent de un doctor cu toate gradele , cu acte de lucru in spitalul Bacau, crează atâta valva in ziare.
Văd doi doctori interesați sa ajute pacienții , denigrați permanent in presa Băcăuană.
Întrebarea este : din ce motiv, atunci când medicii noștri pleacă din țara, ii linșăm pe cei care rămân și lucrează ?
Xxx a zis
Eu cred ca esti chiar Anca Rotaru si dupa stilul caracteristic spui doar prostii