UPDATE: Instanța a amânat pronunțarea sentinței pentru 26 mai 2016.
Curtea de Apel Bacău a finalizat judecata pe fond a dosarului în care Gabriel Berca și Mihai Banu (foști demnitari), precum și Lucian Banu sunt acuzați de DNA Bacău de trafic de influență și, respectiv, complicitate la trafic de influență. După o amânare a pronunțării, azi este așteptată sentința. Aceasta nu va fi definitivă, va putea fi atacată la Curtea Supremă.
Dosarul a ajuns în atenția opiniei publice, odată cu arestarea fostului deputat Mihai Banu, pe 9 iulie 2015. După două săptămâni, a fost reținut și arestat și fostul senator, ministru și consilier prezidențial Gabriel Berca.
Potrivit anchetatorilor, Gabriel Berca, la data faptelor senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal, ar fi primit 185.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, care avea un contract cu Primăria comunei Ardeoani, judeţul Bacău, iar instituţia trebuia să achite lucrările de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane de lei, executate de firma omului de afaceri.
Faptele ar fi fost comise în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, iar fostul senator Gabriel Berca, prin intermediul fostului deputat Mihai Banu, ar fi pretins şi primit banii atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri, pentru a-şi folosi influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către Primăria Ardeoani.
„Suma de bani respectivă era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri, în beneficiul unităţii administrativ-teritoriale”, au scris procurorii în rechizitoriu.
Mihai Banu este acuzat că a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la acelaşi om de afaceri, 220.000 de euro, pentru el şi pentru Berca. În schimbul banilor, Banu a promis că va interveni la membri ai Guvernului în vederea alocării unor sume de bani către primăria din judeţul Bacău.
„Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 mp., situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei”, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Potrivit anchetatorilor, suma de bani cerută a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranşe, în perioada 12 august 2010 – 22 iulie 2011, în conturile indicate de Mihai şi Lucian Banu.
Curtea de Apel Bacău a decis, în 24 iulie, arestarea preventivă a lui Gabriel Berca. Fostul consilier prezidenţial a susţinut atunci, la instanţa supremă, că nu a primit bani pentru PDL de la omul de afaceri Viorel Rusu. De asemenea, Berca le-a spus judecătorilor că toate sumele din campania electorală erau plătite prin bancă şi puteau fi uşor de urmărit.
Gabriel Berca a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu şi ministru al Internelor în Guvernul Ungureanu. El a fost şi secretar general al Guvernului, în perioada în care Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu. Berca a fost prefectul judeţului Bacău, în perioada 2005 – 2008, senator de Bacău, în legislatura 2008 – 2012 şi ministru al Administraţiei şi Internelor în anul 2012.
La începutul lunii iunie 2015, UNPR anunţa că Gabriel Berca s-a înscris în formaţiune. Berca a fost membru PMP, vicepreşedinte pentru regiunea Nord-Est, iar anterior a fost în PDL.
Dan a zis
Judecatorii ar trebui sa tina seama ca acest CAMPION la TRASEISM POLITIC a detinut functii extrem de importante, cu acces la informatii secrete, si a acoperit CORUPTIA din judet si nu numai. Astazi se va dovedi din nou maniera de lucru a Justitiei din judetul Bacau. Curaj domnilor Judecatori!
anonim a zis
Pai daca asta impunea sistemul, sa ascunda coruptia, de unul singur ce sa faca? sa conformat! altii de ce nu au sentinte date? DOAMNE AJUTA!
margineanu a zis
Infractori de ultima speta. 20 de ani fiecare si confiscarea averilor, asta merita.
bibi a zis
Iau si ei 2 ani cu suspendare !! Doar nu au omotat pe nimeni ! Daca omorau luau 4 ani cu executare ! Un individ care a furat o oaie si 2 paini va lua 5 ani cu executare !
DAN a zis
Răspuns pentru ,,anonim,,: DE CE NU a făcut DENUNȚ sau AUTODENUNȚ??? Îi plăcea când i se ,,ÎNGROȘA,, AVEREA, mințindu-i în mod ORDINAR pe oameni, în special pe FRAIERII din BACĂU: Ar merita cel puțin 10 ANI de ÎNCHISOARE cu EXECUTARE, pentru a se da o lecție, dar FIIND mână în mână cu cei din JUSTIȚIE și având INFORMAȚII GRELE despre CORUPȚII din JUSTIȚIE, POLIȚIE, ADMINISTRAȚIE etc va fi tratat ci MAXIMĂ INDULGENȚĂ de CRIMINALII din JUSTIȚIE. PROȘTI mai SUNT ROMÂNII.