Iacob și Nicolăescu au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu suspendare și plata a aproape opt milioane de lei către rafinărie.
Omul de afaceri Mihai Iacob, judecat de Tribunalul București pentru înșelarea societății Rafo Onești cu 135 de miliarde de lei vechi (peste două milioane de dolari), a fost condamnat de instanță la 4 ani de închisoare și doi ani de interzicere a unor drepturi, cu suspendare (Hotărârea 540/2013). Sentința a fost dată după 12 ani de procese și poate fi atacată cu apel. Executarea pedepsei a fost, însă, suspendată sub supraveghere pe timp de șapte ani, perioadă în care Mihai Iacob trebuie să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul București, să anunțe orice schimbare de domiciliu și orice deplasare mai lungă de opt zile, precum și schimbarea locului de muncă. În plus, instanța l-a obligat pe Mihai Iacob ca, în solidar cu Teodor Nicolăescu, fost președinte al Băncii Române de Scont, inculpat în același dosar, și cu societatea Dramiral Group, pe care o administra, „să plătească părții civile Rafo Onești, suma de 7.863.400 de lei (cu dobânda aferentă), cu titlu de despăgubiri civile”.
Iacob a fost acuzat că ar fi comandat produse petroliere prin societatea sa, Dramiral Grup, produse pe care apoi nu le-a mai plătit. În martie 2010, procurorii din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Iacob și Teodor Nicolăescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, înșelăciune și complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată. Rafo a fost indusă în eroare prin emiterea a trei ordine de plată fără acoperire în valoare de 135 de miliarde de lei. Nicolăescu a eliberat, însă, un extras de cont fals către Rafo, care atesta stingerea sau nașterea unor obligații financiare. În aceste condiții, rafinăria a livrat produse petroliere în valoare de 160 de miliarde de lei vechi. Singura plată care s-a făcut a fost de 25 de miliarde de lei. Deși a fost citat în mai multe rânduri la DIICOT, Iacob a refuzat în mod constant să se prezinte, invocând motive medicale.
Mihai Iacob a fost și omul din spatele ziarului Curentul, dar, la un moment dat, și al rețelei de ziare de mare anvergură „Monitorul”, cu o ediție și de Bacău, până la desființarea acesteia. (Petru DONE)
Lasă un răspuns