După mai bine de zece ani de judecată, celebrul „dosar Transilvania” a fost închis. Înalta Curte de Casație și Justiție a dat în 28 februarie 2013 sentința în cazul celor 42 de inculpați, acuzați că, prin folosirea de documentații incomplete și cu date false, au obținut în mod ilegal credite de peste 150 de miliarde de lei vechi, care au fost folosite în alte scopuri. Recursul la Înalta Curte se judecă de un an, iar de circa trei luni inculpații și apărătorii acestora au așteptat pronunțarea în acest dosar.
Cătălina CHIFU
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Bacău, ale inculpaților Roșca Ioan, Dorneanu Florin Liviu, Rusu Petru Marcel, Anghel Ionel Mirel, Petrescu Cătălin Ovidiu, Șerban Niculina, Chele Dumitru, Costache Renato, Chirilă Constantin, Popa Irinel, Grigore Grigore Georgel, Berzunțanu Cătălin Virgil, Istrate Vasile, Sârbu Gheorghe, Juncu Mihai, Andreca Mihăilă Cătălina Florela, Popescu Rareș și al părții responsabile civilmente SC Rossi Bac SRL Bacău împotriva deciziei penale din 13 decembrie 2011 a Curții de Apel Bacău. ÎCCJ a casat în parte decizia atacată, precum și sentința penală din 30 iunie 2010 a Tribunalului Bacău și a rejudecat cauza. Au fost reduse pedepsele aplicate inculpaților Roșca Ioan, Dorneanu Florin Liviu, Rusu Petru Marcel, Anghel Ionel Mirel, Petrescu Cătălin Ovidiu, Șerban Niculina, Chirilă Constantin, Istrate Vasile de la 5 ani închisoare la 3 ani și 4 luni. Aceeași sentință a fost dată și în cazul inculpaților Costache Renato, Popa Irinel, Grigore Grigore Georgel, Berzunțanu Cătălin Virgil.
În același timp, au fost contopite pedepsele inculpaților Roșca Ioan, Dorneanu Florin Liviu, Rusu Petru Marcel, Anghel Ionel Mirel, Petrescu Cătălin Ovidiu, Șerban Niculina, Costache Renato, Chirilă Constantin, Popa Irinel, Grigore Grigore Georgel, Berzunțanu Cătălin Virgil, Istrate Vasile cu pedepsele aplicate acestora prin sentința mai sus-menționată, urmând ca inculpații să execute 3 ani și 4 luni închisoare. Chele Dumitru, Juncu Mihai, Sârbu Gheorghe, Andreca Mihăilă Cătălina Florela, Popescu Rareș au beneficiat și ei de reducerea pedepselor de la 5 ani la 3 ani și 4 luni de închisoare. Pe de altă parte, ÎCCJ a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate acestora pe câte un termen de încercare de 7 ani. Pe durata termenului de încercare, inculpații trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere – să se prezinte trimestrial, la datele fixate, la Serviciul de probațiune, să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește opt zile, precum și întoarcerea, să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă.
De asemenea, a fost înlăturată din sentința penală obligarea la plata despăgubirilor civile, fiind considerate integral acoperite prejudiciile cauzate de inculpații Grigore Grigore Georgel și Roșca Ioan. Înalta Curte a mai hotărât trimiterea cauzei la Curtea de Apel Bacău pentru continuarea judecării apelului declarat de Buzdugan Mirel. Au fost respinse ca nefondate recursurile inculpaților Vascan Monica Daniela, Negoiță Carmen Mihaela, Stanciu Ciprian, Beca Benoni, Popa Dorinel, Colos Eduard, Moroca Ioana Simona, Pricopoaea Georgeta, Hermeziu Cristina Adriana, Cionea Timona, Munteanu Vasile, Adam Doru Constantin, Lascan Ion Dan, Buzdugan Mirel, Petrescu Ingrid, Coroi Mircea Constantin, Juncu Gabriel Cosmin, Beca Alina Mihaela, Mocanu Ionel, Boingeanu Aurel și Șerbu Ștefan. Celelalte dispoziții din ambele hotărâri atacate au fost menținute. Sentința ÎCCJ este definitivă și a fost catalogată drept o sentință corectă de către unul dintre avocații inculpaților.
Lasă un răspuns