Tot sistemul sanitar este în corzi în aceste zile, când cazurile de îmbolnăvire înregistrate sunt din ce în ce mai multe. Rata de infecție cu COVID în municipiul Bacău a ajuns la 3,40 la mia de locuitori, iar pe județ la 1,70 la mie.
Numărul real de persoane infectate cu noul coronavirus pare să fie mult mai mare decât cel raportat, având în vedere că Ambulanța și DSP-ul nu pot face față tuturor băcăuanilor cu simptome specifice COVID-19 care solicită testarea.
150 de apeluri zilnice la Ambulanță
Presiunea este în creștere pe Serviciul de Ambulanță Județean Bacău, în fiecare zi fiind înregistrate 150 de apeluri de la persoane care au simptome asociate noului coronavirus și care vor să fie testate. Acestea sunt însă doar o mică parte din cele peste 500, până la 700 de apeluri zilnice care vin la Ambulanță, într-o tură de 12 ore. Reprezentanții SAJ Bacău recunosc că nu pot face față avalanșei de apeluri, însă încearcă să ajungă la toți cei care au simptome.
„Da, sunt aceste persoane care prezintă simptomatologia din definiția de caz și în funcție de disponibilitate, încercăm să ajungem la toți cei care sună într-o zi, pentru recoltări de probe. Am făcut recoltări chiar și la 12 noaptea. Sunt 4 echipaje care fac doar acest lucru, 12-14 ore pe zi, cât este nevoie. Știu că sunt pacienți nemulțumiți că poate nu ajungem la timp, dar efortul este destul de mare”, motivează dr. Aura Crețu, directoarea Serviciului de Ambulanță Județean Bacău.
Persoanele cărora li se recoltează probe rămân în izolare, cu un tratament de la medicul de familie, în așteptarea confirmării sau infirmării diagnosticului de infecție cu Covid 19. Dacă au o stare mai proastă și simptomele se agravează, sunt preluați de ambulanță și duși la spital, unde se face testarea.
„Încăcarea este mare, pentru că aceste probe trebuie și predate la laboratoare. În plus, sunt și pacienții asimptomatici care trebuie să ajungă la o unitate medicală pentru confirmare și eliberarea documentelor pentru concediul medical și sună tot la 112”, mai spune dr.Crețu. În urma confirmării, pacienții primesc un cod de caz și sunt contactați de DSP.
Ambulanța nu se ocupă doar de cazurile COVID
Pe lângă pacienții cu Covid, Ambulanța trebuie să ajungă și la alte urgențe medicale, ceea ce înseamnă și mai mult volum de muncă. „Problema este că și noi suntem oameni, unii se mai îmbolnăvesc, cedează fizic după atâtea ore, de aceea este din ce în ce mai greu”, a conchis directoarea serviciului.
Presiunea se resimte și pe spitalele COVID din județ, unde nu mai sunt paturi disponibile la ATI, pacienții cu forme grave luând drumul altor spitale din țară.
un parinte a zis
Pai si la 3,4 rata de incidenta noi inca tinem restaurantele si scolile deschise? Nu se aplica teoretic aceleasi reguli peste tot ? Vai de steaua noastra cu asa lideri politici. In preajma scolilor in dimineata asta buluc de parinti , majoritatea fara masti. Unde sunt aia cu controalele pe care ii platim din bani publici? Stau la caldurica sa nu se ude…. Despre locuitorii orasului ce sa mai spunem? Se vede peste tot in fiecare zi….
mihaela a zis
dar nu stiu de trebuie cineva sa ne controleze si nu suntem responsabili
Denisia a zis
Trebuie sa fim obiectivi si sa recunoastem ca autoritatile si media au indus panica in populatie si multi, chiar daca e posibil sa aiba o banala raceala sau gripa, au uitat ca pot sa-si faca un ceai, o frectie, un paracetamol si alte remedii traditionale.
Cand au unele dintre simptomele enumerate de sute/ mii de ori prin mijloacele de informare. intra in panica si suna la 112.
Virusul exista insa ceea ce il face sa aiba consecintele pe care le vedem e frica.