Aglomerația din penitenciare, cea ce pe care trebuia să o rezolve Ministerul Justiției prin crearea de noi locuri în unitățile de detenție, s-a mutat în ultimii ani la serviciile de probațiune, sistemul care se ocupă de condamnații sub supraveghere sau cu pedepse de executat în libertate.
Serviciul Teritorial Bacău nu face excepție, anul trecut numărul celor aflați în supravegherea instituției fiind considerabil mai mare decât în anul precedent.
„În anul 2019 am avut în evidență un număr de 3.758 persoane, iar în anul 2018 – 3.300 persoane. Numai anul trecut au intrat 1.400 de noi cazuri”, a declarat Radu Ghedeon, șef Serviciu Probațiune Bacău.
Încărcătura pe consilier, de patru ori cât în Europa
Numărul consilierilor de probațiune este însă total insuficient pentru numărul de cazuri. Dacă încărcatura per consilier este în Europa de 50 de dosare, în Bacău depășește 200 de dosare. Activitatea de supraveghere este complexă și presupunede la luarea în evidență până la derularea activității de supraveghere directe si prin colaborarea cu diverse instituții (politie, primărie etc.), cuprinderea persoanei în diverse activități stabilite ca obligații de instanțele de judecată pentru prestarea muncii neremunerate în folosul comunității, pentru participarea la cursuri școlare sau de calificare profesionala, programe de reintegrare sau tratamente medicale specifice, colaborarea cu instituții din comunitate pentru monitorizarea unor obligații.
Mai ieftin
Dar, pentru stat, Probaţiunea este soluţia ieftină pentru a scădea aglomeraţia din închisori: un condamnat în probaţiune costă statul 50 de lei lunar, un condamnat în detenţie – aproximativ 5.000 lei lunar.
„Statistic, principala infracțiune pentru care o persoană sancționată sau condamnată intră în evidența serviciului nostru este de conducere sub influența alcoolului – peste 50 la sută din sentințele primite”, a mai spus șeful serviciului.
Sunt beneficiari ai acestei măsuri mai blânde și cei care au săvârșit infracțiuni cu violență (lovire, vătămare, distrugere, violență domestică, amenințare și chiar omor), patrimoniale (furt sau tâlhărie) și economice (dare/luare de mită, delapidare, fals, evaziune fiscală). Toți acești condamnați au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere, sentințe de amânare a pedepsei, au fost liberați condiționat sau vorbim despre minori pentru care se încearcă o recuperare. După studii, majoritatea persoanelor din evidența serviciului au între 8 și 12 clase.
Spre deosebire de recidiva în penitenciare, serviciile de probațiune au o rată de recidivă de doar 4%.
radu a zis
titlu de zdbc…
Cum zice probatiunea : 50% sunt cazuri de conducere sub influenta bauturilor alcoolice
Cand vreodata s-a dat cu executare pentru aceasta infractiune (exceptie recidiva)????
Pentru infractiunile din culpa, inclusiv uciderea din culpa, extrem de rar s-a dat cu executare…
Doar in aczul in care au fost mai multe infractiuni comise sau au fost circumstante agravante….
De ce insinuati in titlu ca ar fi vorba de o „rezolvare”????? Sentintele in ultimii 30ani nu au fost cu executere pentru aceste cazuri….