– zeci de agenti economici bacauani au apelat, in acest an, la facilitatile acordate de stat pentru angajarea absolventilor dupa ce, in 2009, fondurile destinate subventiilor au lipsit, pe motive de criza economica, din bugetul alocat in acest sens Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca – chiar si asa, problema incadrarii tinerilor absolventi pe piata muncii ramine una complicata, in conditiile in care numeroase firme continua sa-si inchida portile, tot din motive economice
In acest an, 85 de proaspat absolventi ai unei forme de invatamint si-au gasit deja un serviciu, in urma incheierii de conventii intre diferiti angajatori si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) prin care cei dintii au anumite facilitati financiare, suportate de bugetul asigurarilor de somaj. Potrivit legii, angajarea pe perioada nedeterminata de absolventi ai unei forme de invatamint are ca efect scutirea angajatorului, pentru 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta absolventilor incadrati. Totodata, angajatorii au asigurata, timp de un an, plata lunara a indicatorului social pentru fiecare absolvent incadrat, in functie de studiile acestuia. „In baza conventiilor incheiate, platim angajatorului, lunar, 500 lei (valoarea indicatorului social) pentru absolventul cu studii primare sau al scolilor de arte si meserii, 600 lei pentru absolventul de invatamint liceal sau postliceal, respectiv 750 lei pentru absolventul de invatamint superior”, a precizat Octavian Ticau, director AJOFM Bacau. In 2009, institutia bacauana nu a avut alocate fonduri pentru incheierea de astfel de conventii prin care sa fie facilitata accederea tinerilor pe piata muncii. „Nu au fost fonduri alocate pentru sustinerea angajatorilor in incadrarea de noi absolventi, fiind bani doar pentru a se putea sustine continuarea conventiilor incheiate in acest sens in 2008. In anul respectiv, 206 absolventi ai unei forme de invatamint au fost incadrati pe baza conventiilor”, a spus Ticau. Din cei 85 de tineri care si-au gasit un loc de munca, in 2010, 51 sint absolventi de facultate, 31 au absolvit o forma de invatamint secundar, iar trei provin de la scolile de arte si meserii. „Pentru a beneficia de subventii, angajatorul are obligatia incheierii cu absolventul a unui contract de munca pe perioada nedeterminata, cu program de lucru de opt ore pe zi. De asemenea, angajatorul are obligatia de a mentine raportul de munca sau de serviciu pe o durata de cel putin trei ani de la data incheierii contractului de munca, in caz contrar el fiind obligat sa restituie sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobinda, daca incetarea raportului de munca a avut loc din motive ce nu tin de angajat”, a mai spus directorul AJOFM Bacau.
Stimulente da, locuri de munca, ba
Problema accederii tinerilor pe piata muncii bacauane ramine una delicata chiar daca au fost deblocate fondurile pentru acordarea de facilitati angajatorilor. Aceasta, in conditiile in care oferta locurilor de munca se subtiaza de la zi la zi, lucru cauzat de incapacitatea agentilor economici de a mai face fata crizei. Potrivit statisticilor de la Registrul Comertului Bacau, de la 1 ianuarie 2010, 7.700 firme din judet au fost suspendate, dizolvate sau radiate. Sapatminal, in evidenta AJOFM Bacau, mai putin de trei sute de locuri de munca sint declarate vacante de catre angajatori, iar cele mai multe sint in domeniul confectiilor si vinzarilor. La finele lui iunie 2010, rata somajului in judetul Bacau este de 8,10%.
De la scoala, in somaj
De la incheierea anului scolar 2009-2010, circa 400 de proaspat absolventi ai unei forme de invatamint, primar, secundar sau superior, s-au inscris in evidentele AJOFM Bacau ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Numarul se estimeaza a fi in continua crestere, cele mai multe inscrieri in acest sens inregistrindu-se cu precadere in luna august. Potrivit legii, absolventii unei forme de invatamint in virsta de cel putin 16 ani au dreptul la indemnizatie de somaj pe o perioada de sase luni daca, in termen de maximum 60 de zile de la data terminarii studiilor, se inregistreaza in evidentele agentiilor de ocupare a fortei de munca. Indemnizatia se acorda dupa 60 de zile de la data absolvirii, timp in care absolventii beneficiaza, din partea AJOFM de informare, consiliere si orientare profesionala in vederea incadrarii in munca.
Lasă un răspuns