Pentru mulți tineri, absolvirea facultății marchează începutul perioadei de tranziție majoră către vârsta adultă, care implică foarte multe responsabilități din partea lor. De asemenea, îi pune pe aceștia într-o nouă fază a vieții lor, cea în care trebuie să se îngrijească de finanțele personale, așa cum menționează www.heti24.fi. În ciuda faptului nu este adevărat că fiecare decizie pe care o iei în această perioadă va avea efecte de durată pe parcursul vieții tale de persoană adultă, există unele hotărâri care au implicații mai mari decât altele.
Multe dintre deciziile pe care le iei în acest interval de timp se vor concentra asupra finanțelor tale, așa că, dacă vrei să ai parte de succesul financiar pe care ți-l dorești, iată câteva sfaturi care te pot ajuta:
- Începe să te educi în ceea ce privește finanțele personale – cel mai bun mod de a învăța despre elementele de bază ale finanțelor personale este să citești o bună de finanțe personale – una care acoperă toate elementele de bază fără să te plictisească. În acest fel vei obține o imagine de ansamblu asupra modului în care funcționează lumea banilor și cum poți contracara efectele unei decizii greșite.
- Locul de muncă mai bine plătit nu este întotdeauna cel mai bun loc de muncă – într-o lume în care banul este factorul influent și pe o piață a muncii, în care valoarea salariului mediu a crescut într-un ritm galopant, perspectiva unui loc de muncă bine plătit surâde oricărui proaspăt absolvent cu studii superioare. Dar, obținerea unei slujbe cu mai mulți bani nu echivalează neapărat cu o satisfacție mai mare la locul de muncă. Dacă ți-ai ales să lucrezi într-un anumit domeniu (și ți se oferă posibilitatea de a urma carieră dorită), amintește-ți că un loc de muncă cu venituri mai mici în domeniul dorit este probabil o afacere mai bună pe termen lung decât un loc de muncă mai plătit într-un domeniu de care nu ești interesat/interesată pe termen îndelungat. Acceptarea unui loc de muncă într-un domeniu care nu te interesează, pur și simplu doar pentru că ești plătit/plătită mai mult, poate întârzia progresul în carieră ta sau chiar mai rău, te poate prinde într-un domeniu de muncă care nu te poate face fericit/fericită.
- Nu-ți cumpăra o mașină nouă – este posibil să îți fie de ajuns condusul unei mașini la mâna a doua pe timpul facultății sau să nu mai tolerezi lipsa unei mașini, dar achiziționarea unei mașini noi este o greșeală costisitoare care ar putea să te determine să mergi pe un buget restrâns pentru o perioadă de timp foarte îndelungată. În schimb, este recomandat să-ți cumperi o mașină care să nu fie mai veche de 2-3 ani, ceea ce va însemna să faci economii și să dispui de bani pentru următoarea achiziție importantă, pentru o locuință (unde vei utiliza banii economisiți ca avans).
- Începe să faci economii pentru pensie – atunci când îți stabilești bugetul de cheltuieli, asigură-te că incluzi și economiile pe care trebuie să le realizezi în ecuația „cheltuieli”. Aceasta înseamnă construirea unui fond de urgență sau „pentru zile negre”, pentru achiziții viitoare mai mari și pentru vârsta de pensionare.
Urmând aceste câteva sfaturi, tranziția ta către stadiul de adult responsabil din punct de vedere financiar va fi una mult mai ușoară, iar avantajele vor începe să se arate de-a lungul timpului, până la bătrânețe!
Vasiliu a zis
Moldoveni cautati-va de munca bine platita prin lume.
Trebuie sa fim saraci si ieftini la munca si la vot.
Trebuie sa fim din capitolul , saru’ mana boier … PSD
nu dai si MATA ceva di pomana ?