Sâmbătă dimineață, începând cu ora 09.00, câteva sute de băcăuani și-au îndreptat atenția și pașii pe strada Condorilor, către SC Aerostar SA Bacău, în incinta căruia urma să se desfășoare un spectacol aerian, prilejuit de împlinirea a 93 de ani de la înființarea Flotilei 95 Aeriene Bacău. Scurta prezentare a Flotilei 95 Aeriene și expoziția statică i-au introdus pe civili în atmosfera momentului.
„Unitatea a asigurat – declară comandor Valerică Vrăjescu, comandant Flotila 95 Aeriană – de-a lungul timpului trecerea pe avionul supersonic a peste 500 de piloți și perfecționarea pregătirii de specialitate a peste 6.000 de cadre din aviația militară”. În deschiderea evenimentului, parașutistul Eugen Botezatu, a aterizat în fața oficialităților și i-a înmânat drapelul tricolor comandantului. Mitingul aviatic a fost deschis de avioanele ultraușoare civile care s-au prezentat elegant atât pe cer cât și în fața spectatorilor, rulând pe pistă după încheierea exercițiilor.
Astfel, civilii au putut vedea de aproape avioanele și au simțit la propriu cum miroase un avion încins. Avioanele de vânătoare au încins atmosfera, forțajele i-au ținut pe spectatori cu răsuflarea tăiată, iar fiecare acrobație a fost urmată de aplauze și de aprecierile celor știu câtă muncă depun piloții pentru a realiza astfel de performanțe. Deși nu este un avion de acrobație, generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, comandant al Flotilei 86 Aeriene Fetești, a demonstrat că MiG 21 Lancer poate face orice. Numită de mulți „pasărea de oțel”, aeronava care din păcate nu mai zboară pe Bacău, a fost o adevărată încântare pentru public. Per total, piloții care au pilotat aeronavele MiG 21 Lancer, IAR 99 Șoim, IAR 330 Socat, Zlin, avioane ultraușoare și girocoptere, au făcut o reușită din acest eveniment. Aparatul Șoim, vopsit tricolor au fost pata de culoare a evenimentului.
Acrobațiile și prezentarea în fața publicului au fost apreciate de publicul numeros care aclama fiecare manevră periculoasă. Participanții la eveniment au avut parte și de un exercițiu demonstrativ de căutare și salvare cu participarea parașutiștilor militari. Un pilot catapultat pe teritoriul inamic a fost salvat de echipajul unui elicopter, în timp ce aeronava era atacată de la sol.
Ramona IONESCU
bibi a zis
Am fost ,am vazut si am ramas cu un gust amar ! Saracie ,saracie ,saracie ! se vede ca acesti “oameni minunati si masinile lor zburatoare ” au facut o demonstratie frumoasa ,au muncit pt ca publicul sa fie multumit ! CINSTE LOR !!! Dar armata se zbate in saracie !! Cum este societatea asa este si armata !! SARACA ,CU UN BUGET MINIM, DE SUPRAVIETUIRE !!! MULTUMIM AVIATIEI MILITARE !!!
avram antonescu a zis
Normal se vede saracia crunta. Ce era aerodromul din Bacau acum 20,10 ani in urma. In prezent vezi ca zboara din cind in cind cite un handicapat de IAR 93 sau 99. Cred ca si tarile din lumea a V-a ca Etiopia, Somalia Uganda au avioane mai bune ca noi. Dar de la noi prospera asa zisi politicieni si saracesc altii. Cel putin cu politrucii suntem de la egal la egal cu americanii. La bani ma refer.