• acțiunile fostului FPP II au înregistrat creșteri masive de preț în ringul bursier • cuponarii ar obține peste două milioane de lei pentru un certificat de acționar
În peisajul societăților băcăuane cuprinse în marea privatizare, SIF Moldova a avut mereu o situație aparte. Fostul FPP II Moldova a pornit cu o imagine negativă imediat după înființare, fiind cunoscute scandalurile în care a fost implicat numele său. Mulți dintre cei care au optat la cuponiadă pentru FPP II au înjurat la propriu, imaginîndu-și – pe undeva justificat – că au făcut o alegere proastă, că instituția va da faliment și nu vor obține nimic din acțiunile pe care le au. Din acest motiv, o parte și-au vîndut certificatele la țigani pe mai nimic. Alții s-au grăbit să le vîndă imediat ce SIF-ul a fost cotat la Bursă. Acum, și unii și alții au realmente de ce să-și dea în cap. Acțiunile de care s-au grăbit să scape valorează de cel puțin zece ori mai mult față de cît au obținut atunci.
Tranzacții de peste un milion de dolari cu acțiuni SIF Moldova într-o singură zi
În Bursa de Valori, fostul FPP II este deja una dintre vedete. În această săptămînă, maximul de preț atins a fost de 2.350 de lei/acțiune, la o nominală de 1.000 de lei, iar societatea de investiții moldoveană nu a dat înapoi nici în zilele în care celelalte SIF-uri au avut această tendință. Dar nu numai cotațiile acțiunilor a crescut, ci și volumele de acțiuni tranzacționate. În fiecare ședință bursieră s-au înregistrat transferuri de peste un milion de acțiuni ale fostului FPP II. Astfel, valorile tranzacțiilor au depășit lejer un miliard de lei zilnic. Miercuri, 28 august a.c., valoarea tranzacțiilor cu SIF 2 a atins un nou vîrf, totalizînd peste 3,6 miliarde de lei, cea mai mare din piața bursieră continuă (fără tranzacțiile speciale) în acea zi. Convertită în dolari, suma se apropie de 1,1 milioane $, un maxim al transferurilor zilnice la aceste acțiuni. Maxim care poate fi depășit oricînd, după cum au dovedit-o operațiunile din luna care s-a încheiat. Mai este ceva care trebuie menționat în acest context și anume faptul că fostul FPP II se numără printre acțiunile cele mai „vînate” la Bursă. Cei care urmăresc tranzacțiile din Bursă on-line – (adică în timp real, pe Internet) – fie din curiozitate, fie din interes, fiind jucători în ring – n.r.- știu că la aceste acțiuni cererea a fost tot timpul mult mai mare decît oferta, fapt care „trage” mereu prețul în sus.
Specialiștii pieței de capital nu sînt, totuși, mirați de aceste evoluții explozive ale SIF Moldova în ringul bursier. „Acțiunile fostului FPP II au șanse să mai crească la Bursă – ne-a spus Ovidiu Marica, angajat al unei societăți de valori mobiliare bucureștene. Eu nu numai că nu aș vinde aceste acțiuni, dar aș mai cumpăra, pentru că merită”.
Cotațiile SIF Moldova la Bursa de Valori au explodat în cîteva luni
SIF Moldova a avut un traseu diferit de celelalte societățile financiare. Deși acțiunile au toate aceeași valoare nominală, 1.000 de lei, fostul FPP II a pornit cu stîngul și la Bursă, fiind cotat mult sub aceasta. Minimul istoric a fost în februarie 2000, la 190 de lei/acțiune. Deci nu este de mirare că mulți băcăuani s-au grăbit să le vîndă. Se gîndeau că nu mai obțin nici 200.000 de lei pe un certificat cu 1.000 de acțiuni. Apoi, acțiunile SIF-ului moldovean au mai recuperat teren, dar începutul lui 2002 a fost tot ezitant, prețurile scăzînd iar sub nominală (în februarie au ajuns la 780 de lei/acțiune). De atunci, însă, chiar dacă au mai avut ușoare scăderi, prețurile acțiunilor SIF 2 Moldova au urcat mereu. Ultima lună a adus o explozie reală, trecîndu-se și peste dublul valorii nominale. Acum, SIF 2 se tranzacționează la prețuri cuprinse între 2.250 de lei și 2.350 de lei/acțiune, iar cererea este mult mai mare decît oferta. Cei care mai au aceste acțiuni prin sertar ar putea obține cam două milioane de lei pentru un certificat. Indicat este însă să le mai păstreze. Cei care afirmă că acțiunile SIF 2 merită păstrate se bazează pe realități solide. Datele oficiale indică faptul că la sfîrșitul lunii iulie SIF Moldova era cel mai profitabil chiar în rîndul firmelor identice. De asemenea, societatea de investiții a reușit să adune peste 95% din veniturile provenite din dividendele ce i se cuveneau din participațiile la capitalul social al unor firme. Chiar dacă de acum veniturile vor crește mult mai lent, se poate prevedea și un dividend mai consistent pe 2002. Cei care mai au aceste acțiuni și vor neapărat să le valorifice o pot face fără nici un fel de probleme. Dar trebuie să țină cont că este greu de crezut că acțiunile SIF 2 vor mai da înapoi. Ba dimpotrivă, lucrurile se mai pot schimba în bine. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns