Peste 80 de depozite frigorifice, unitati de procesare a carnii, laptelor si produselor lactate, hale de desfacere a produselor de origine animala, dar si restaurante, pensiuni, magazine alimentare, cantine, cofetarii precum si unitati de crestere a bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor si pasarilor au constituit, in perioada 7-11 iunie, tinta clara a inspectorilor sanitar-veterinari bacauani. Acestia s-au aflat intr-o ampla campanie de verificare a operatorilor economici in domeniile siguranta alimentelor, igiena veterinara si bunastare animala, deficientele constatate nefiind putine. Potrivit Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, controalele s-au soldat cu 13 sanctiuni si numeroase alte avertismente, pentru o statie de incubatie fiind chiar emisa Ordonanta de interzicere a activitatii. „Cele mai numeroase abateri, in domeniile sigurantei alimentelor si igienei veterinare au constat in manipularea, necorespunzator, a produselor alimentare si a hranei pentru animale, comercializarea directa catre consumatorul final a acestora in spatii necorespunzatoare sau neautorizate si fara respectarea conditiilor de igiena precum si in nerespectarea normelor legate de intretinerea instalatiilor, utilajelor si ustensilelor de lucru si a spatiilor de prelucrare, depozitare si valorificare a produselor alimentare”, a spus dr. Vlad Gheorghita, purtator de cuvint DSVSA Bacau. Nici la capitolul sanatatea si bunastarea animalelor, lucrurile nu au stat mai bine. Astfel, s-a constatat, in unele cazuri, ca transportul animalelor se facea cu mijloace auto neautorizate, iar in altele, ca vinzarea sau instrainarea animalelor, cumpararea sau luarea in proprietate a acestora cu orice titlu se facea fara documentele prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare. Pentru toate aceste abateri, 13 operatori s-au ales cu amenzi in valoare de 8.200 lei. (Madalina ROTARU)
Lasă un răspuns