Toți suntem „consumatori” de online: de la site-urile de știri, până la magazinele online preferate și site-uri de jocuri, fiecare dintre noi petrece timp semnificativ în mediul digital, utilizând telefonul, tableta sau laptopul.
Însă, odată cu vizitarea site-urilor, poți cădea victima hackerilor care, prin intermediul adresei tale IP, îți pot accesa dispozitivul și/sau ți-l pot virusa. Pentru a evita astfel de neplăceri, cu repercusiuni extrem de grave (cum ar fi pierderea unor informații importante), poți opta pentru instalarea unui soft VPN de la https://surfshark.com/servers/romania
Ce înseamnă VPN și cum te ajută el să fii în siguranță, în mediul online?
VPN este acronim pentru Virtual Private Network. Un astfel de soft te ajută să stabilești o conexiune privată cu site-urile pe care le accesezi. Acest lucru înseamnă, concret, că în cazul în care site-ul pe care îl urmărești ar fi ținta hackerilor, aceștia nu îți pot cunoaște adresa IP, pentru că softul VPN ți-o criptează. Cu alte cuvinte, VPN îți oferă un mediu sigur și privat (browser privat) prin care poți naviga nestingherit pe internet.
La ce riscuri te supui în mediul online?
Să luăm exemplul site-urile de știri, cum sunt ziarele online, care sunt accesate zilnic de un număr foarte mare de oameni. Astfel, acest tip de site-uri pot fi ținta unui atac cibernetic, fără ca, măcar, tu să realizezi și fără ca proprietarii site-ului respectiv să aibă cunoștință. Prin accesarea știrilor care te interesează, browserul tău transmite, către pagina accesată, adresa de internet (IP-ul menționat mai sus). Acesta este interceptat de un server „fantomă” care îl preia și îți redirecționează IP-ul către el.
În timp ce tu citești știrile și navighezi pe paginile de internet ale site-ului, dispozitivul tău poate primi prin intermediul adresei de IP viruși cibernetici (programe malițioase/malware) care îți pot crea neplăceri legate de funcționalitatea dispozitivului (încetiniri ale sistemului de operare, probleme la pornirea dispozitivului, restartări ale dispozitivului) sau de browser (modificarea paginii de start, redirecționări neautorizate spre site-uri malware/spre diverse reclame). Mai mult decât atât, aceste programe malițioase colectează informații personale identificabile, sau nu, ale victimei, întrucât îți pot accesa documentele și aplicațiile existente pe dispozitivul „infestat”. Asta poate însemna inclusiv că riști să îți pierzi economiile, în cazul în care un astfel de malware ar ajunge la informațiile privind contul bancar. De asemenea, aceste programe malițioase îți pot șterge informații importante, în mod ireversibil.
Doar existența unui program antivirus pe telefon, tabletă sau laptop nu este întotdeauna cea mai eficientă, astfel încât instalarea unui software de tip VPN este una dintre cele mai la îndemână soluții pentru ca tu să fii în siguranță în mediul online.
Ce alte beneficii îți poate aduce VPN?
Deși scopul principal al unui astfel de soft este crearea unui mediu digital sigur pentru consumator, VPN poate să îți aducă și alte beneficii, mai ales persoanelor care preferă rețelele de streaming. De exemplu, cu ajutorul unui VPN poți debloca accesul la rețeaua Netflix din SUA, astfel încât să ai acces la filmele/serialele și documentarele pe care rețeaua le difuzează doar în State.
Lasă un răspuns