Angajații din industria alimentară au noi oportunități de a se califica și de a dobândi noi competențe profesionale, în 34 de meserii. SindAlimenta – Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară a prezentat, vineri, 15 februarie, în Bacău, aceste oportunități în cadrul unui seminar, care este o acțiune din proiectul „Calificarea în industria alimentară – o șansă pentru viitor!”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Evenimentul a fost susținut de Dragoș Frumosu, manager de proiect și președinte al SindAlimenta, Daniela Cirică, expert în programare de instruire, consilierul de orientare profesională Denisa Tomulescu și Eugenia Brăescu, expert formator în proiect.
„Am derulat mai mult de două treimi din acest proiect – a spus Dragoș Frumosu. Durata lui este, însă, de trei ani, deci mai putem ajuta și alți oameni de a dobândi noi competențe profesionale. Obiectivul nostru este să consiliem, prin acest proiect, 3.200 de persoane angajate, dintre care 1.200 de femei, și să calificăm sau să recalificăm minim 2.000 de persoane, dintre care 800 de femei”.
Cei interesați de această oportunitate au de făcut doar doi pași. Primul este să se adreseze unui centru de consultanță (sunt trei centre deschise în țară: la București, Brașov și Sighișoara), apoi să urmeze un curs. La cursuri pot participa angajații din industria alimentară, indiferent de meseria practicată. La absolvire, cursantul primește o diplomă certificată de ministerele Muncii și Educației, recunoscută în Uniunea Europeană, dar și o subvenție de 500 de lei, în compensarea cheltuielilor făcute pe durata cursului.
Pentru nivelul 1 de calificare, un curs durează trei luni, iar pentru nivelul 2 cinci luni. O treime din timp este ocupată de lecții teoretice, iar două treimi de lecții practice.
În industria morăritului și panificației se fac cursuri pentru lucrători din acest domeniu, pentru morar, patiser și cofetar-patiser. În industriile cărnii și laptelui se fac cursuri pentru lucrători în prelucrarea cărnii, peștelui, laptelui și conservelor, pentru tranșator sau operator la prepararea conservelor, dar și pentru preparatori de înghețată. De asemenea, la prelucrarea legumelor se școlarizează viitorii operatori în domeniu. În industria băuturilor distilate, vinului și berii se pregătesc lucrători în industria alimentară fermentativă, iar pentru toată industria alimentară se pregătesc eletromecanici de utilaje specifice sau mecanici de instalații și utilaje. Acestea sunt, evident, doar o parte dintre meseriile trecute în proiect.
Băcăuanii se pot adresa direct societății Pro Expert, din Brașov, parteneră în proiect și pot afla primele informații pe site-ul siguranta-prin-calificare.ro.
Petru DONE
Lasă un răspuns