Câteva sute de sindicaliști de la combinatul de îngrășăminte chimice Amurco au protestat, ieri, în fața Prefecturii Bacău.
Muncitorii și-au manifestat astfel nemulțumirea față de iminența închiderii combinatului și, implicit, a pierderii locurilor de muncă, măsură ce ar putea apărea ca urmare a scumpirilor repetate intervenite la gazele naturale, principala materie primă folosită la producerea îngrășămintelor. Înarmați cu pancarte pe care erau scrise mesaje de genul „Guvernanți treziți-vă!”, „Politicienii nu fac nimic să mențină locurile de muncă”, „Salvați locurile de muncă, salvând agricultura, salvând petrochimia”, „Care sunt proiectele energetice?”, „Vrem salarii, nu vrem să cerșim”, sindicaliștii și-au strigat nemulțimirile, suflând în goarne și fluiere și apostrofându-i pe guvernanți.
„Credem că s-ar putea găsi soluții pentru marii consumatori de gaze, astfel încât să salvăm locurile de muncă”, a declarat Gheorghe David, liderul sindicaliștilor de la Amurco. Sindicaliștii au propus adoptarea unei soluții ca în Occident, unde marii consumatori au reduceri la prețul gazelor în funcție de cantitatea pe care o consumă. „75 la sută din gazele naturale provin din exploatările din țară. Or, pe perioada de vară nu se consumă atât. Duduie țara de atâta gaz, iar noi riscăm să ne pierdem locurile de muncă, în vreme ce guvernanții exportă gazele naturale”, au mai spus sindicaliștii. Muncitorii de la Amurco se plâng că au familii în care ambii membri sunt angajații combinatului și pierderea locurilor de muncă ar naște adevărate drame.
În plus, chimiștii spun că nu mai au cu ce-și ține copiii în școli, au împrumuturi în bănci și riscă să își piardă casele din cauza datoriilor. O delegație a sindicaliștilor a urcat în cabinetul prefectului pentru a-i înmâna documentul cu nemulțumirile salariaților. „Suntem absolut de partea dumneavoastră, pentru că și pe noi ne interesează să nu se piardă locurile de muncă. Chiar primarul Romeo Stavarache a preluat mesajul dumneavoastră și l-a dus în zona politică”, le-a spus sindicaliștilor prefectul Claudiu Șerban. Cert este că, potrivit celor mai recente date, mai mult de jumătate din totalul de 750 de angajați de la Amurco ar urma să-și piardă locurile de muncă . Deja există demersuri pentru concedierea câtorva sute de chimiști, în vreme ce mulți dintre salariați sunt trimiși în concedii fără plată. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns