„Venim cu bani de acasă pentru consumabilele de la locul de muncă!”. Principala revendicare a protestatarilor este demisia conducerii Companiei Naționale Poșta Română.
Reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România au organizat marți o conferință de presă, în cadrul căreia au anunțat noi mișcări de protest la nivel local și național, prezentând atât calendarul acestora, cât și principalele revendicări.
Protestele încep miercuri, cu pichetări ale prefecturilor din toate județele, pentru duminică, 11 mai, fiind anunțat miting la București, în Piața Victoriei, iar pentru marți, 13 mai, grevă japoneză în oficiile poștale din țară.
În intervalul 12 – 16 mai, sindicaliștii se vor afla în campanie de informare a populației cu privire la motivele protestelor, iar dacă nu se vor iniția discuții pentru identificarea de soluții pentru revendicările poștașilor, liderii de sindicat împreună cu reprezentanți din conducere anunță intrarea în greva foamei din 19 mai.
„Prin aceste acțiuni vrem să atragem atenția în primul rând politicienilor, dar și conducerii instituției cu privire la managementul defectuos al acesteia – a spus Sorin Șova, liderul sindicaliștilor băcăuani de la Poșta Română -, iar o analiză a situației confirmă asta. 4.000 de oameni au plecat din sistem la finele lui 2013, dar noi suntem în aceeași situație, în ciuda faptului că directorul general ne vorbește de profit. Acest profit – a mai spus Șova – nu este unul obținut din creșterea veniturilor din servicii, ci din scăderea numărului de salariați și a salariilor. Mai mult, se vehiculează acum, de către aceeași conducere, o nouă disponibilizare la nivel național, de circa 400 de oameni”.
Principala revendicare a protestatarilor este – au spus reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali, Filiala Bacău – demiterea conducerii Poștei Române pentru managementul defectuos, dar și din cauza presiunilor pe care le face asupra reprezentanților județeni. „Nu avem revendicări salariale, constatăm însă – a spus Șova – că în fiecare lună ne scad veniturile din cauza unui management defectuos. Scoatem bani din buzunuralele noastre pentru consumabile. Anul trecut – a prezentat Șova situația din perspectiva sindicaliștilor -, în județul Bacău aveam peste 1.160 de salariați, acum suntem 701, mai puțini de la săptămână la săptămână, pentru că oamenii, din cauza salariilor mici și a lipsei de echipament, pleacă din sistem. Oficiile poștale arată ca în anii ’60, nu s-a făcut nicio investiție, nimic, iar salariații vin cu bani din buzunar pentru a cumpăra toner. Nicio investiție în IT, nimic. Păi cum să nu se ducă clienții la concurență, când calitatea serviciilor noastre a stagnat?”.
Alte revendicări aflate pe lista protestatarilor de la Poșta Română sunt angajarea de personal pe posturile din operaținal, factori poștali, agenți poștali, oficianți, lucrători în tranzite; creștere salarială egală cu echivalentul inflației, în sumă fixă, pentru toți salariații, de la 1 iunie; asigurarea materialelor și consumabilelor la toate locurile de muncă și a echipamentelor de lucru de protecție; aplicarea unei strategii manageriale prin încheiere de noi contracte și promovare de noi activități și servicii etc.
Miercuri, de la ora 11, circa 50 de lucrători poștali din Bacău pichetează Instituția Prefectului, iar duminică, între 50 și 100 de sindicaliști vor pleca la București pentru a participa la mitingul din Piața Victoriei.
Lasă un răspuns