Joi, 24 octombrie, 50 de membri ai sindicatelor băcăuane afiliate Blocului Național Sindical (BNS) au protestat în fața Prefecturii. Acțiunea face parte dintr-un program de proteste derulat în toată țara, prin care BNS vrea să atragă atenția guvernanților asupra „lipsei de respect pe care o arată poporului de mai bine de un sfert de secol”. Nemulțumirea sindicaliștilor a fost detaliată într-un manifest în care este cuprins un mesaj virulent, în zece puncte, adresat „doamnelor și domnilor politicieni, celor aflați acum la guvernare, celor care au fost și își așteaptă iar rândul să repete ce au făcut și «puilor» de partid crescuți pe calapoade asemănătoare.” Mesajul BNS, dar și mesajele formulate de sindicatele afiliate, au fost înmânate subprefectului Dorian Pocovnicu.
„Știm – se arată în manifestul BNS către politicieni – că protestele noastre nu vor zgudui Europa și nu vor produce schimbări majore în mentalitatea și acțiunile dumneavoastră, însă vrem să vă trasmitem foarte clar, cât de sonor și vizibil putem, mesajul că aproape un sfert de secol de lipsă de respect este prea mult. Mesajul nostru va fi auzit, de această dată, numai de membrii Guvernului Ponta și de membrii Coaliției USL, care ne-au dovedit, după un an și jumătate de guvernare, că politicianul român s-a născut cu nărav de căpătuială și nu are poftă să schimbe nimic, însă rușinea o poartă obrazul tuturor aleșilor din ultimii 24 de ani.”
Cele zece puncte ale mesajului fac referire la neputința clasei politice de a implementa strategii și politici publice care să conducă la creșterea numărului locurilor de muncă, la sacrificarea dreptului lucrătorilor la salarii decente, la neputința de a se menține prețurile utilităților la nivele rezonabile, dar și la incapacitatea de a se defini conceptul de „consumator vulnerabil”. Politicienii au vândut și vând țara pe nimic – mai spune mesajul. Au demolat sistemul sanitar și sistemul educațional, au transformat sistemul sanitar într-un instrument de umilință, nu au putut încropi o strategie de dezvoltare a agriculturii și au maltratat legislația muncii. „Sunteți orbi, surzi și muți în raport cu partenerii sociali și sâsâiți cu dispreț la propriile semnături, la angajamentele pe care vi le asumați prin protocoale și la contractul social cu alegătorii care v-au investit cu încredere” – le-au mai spus, de la obraz, sindicaliștii politicienilor.
Protestatarii au venit și cu motivații concrete, legate de salariile neonorate de luni întregi, de nepăsarea față de patrimoniul societăților de stat și de tendința de jefuire a acestor patrimonii. Un exemplu clar este cel scos în față de Sindicatul Electroenergia Univers Moldova, din societatea Servicii Energetice Moldova și din grupul de firme E.ON, care și-a exprimat, astfel, nemulțumirea față de restanțele salariale care au ajuns la cinci chenzine și față de politica economică a Guvernului, care dorește lichidarea societăților energetice desprinse din Societatea Electrica. „Această intenție – spune liderul Sindicatului Electroenergia Univers, Mihai-Cristinel Bălan – are la bază prevederile din punctul 42, pagina 17, din înțelegerea cu Fondul Monetar Internațional din septembrie 2013 și atragem atenția că problemele actuale în societatea Servicii Enegetice Moldova reprezintă rezultatul unui mangement dușmănos al conducerii centrale a Filialei de Întreținere și Servicii Energetice (FISE) Electrica Serv și ale societății Electrica, din care s-a desprins societatea noastră, și avem mai multe motive să facem această afirmație”.
Asupra problemelor ridicate de acest sindicat, despre care am mai scris, de altfel, vom reveni însă în numerele următoare ale ziarului.
Petru DONE
Lasă un răspuns