Disperarea îi scoate pe salariați în stradă: nu au primit salariile de două luni și nu mai au nici garanția păstrării locurilor de muncă.
Petru DONE
Circa 350 de salariați ai societăților „Servicii Energetice” din Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia și Muntenia Sud vor picheta, astăzi și mâine (7 și 8 august), sediul Guvernului. Între ei se vor afla și 19 membri ai filialei Sindicatului Univers din Bacău. „Pe lista de revendicări se află redresarea economică a societăților Servicii Energetice, în vederea păstrării locurilor de muncă, precum și elaborarea și aprobarea strategiei energetice a României, care să conducă la dezvoltarea și modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice, pentru creșterea calității serviciului public.
„Pichetarea – ne-a declarat liderul sindicatului băcăuan, Mihai Bălan – trebuia să înceapă ieri, 6 august, în fața societății Electrica, unicul acționar în Servicii Energetice, dar a fost amânată pentru că au început negocierile cu aceasta și este posibil să se ajungă la o înțelegere. Se va picheta însă, astăzi și mâine, la Guvern”.
Sindicaliștii spun că salariile angajaților nu sunt plătite de două luni, iar societatea are datorii uriașe (de peste 120 de milioane de lei). „Societatea Servicii Energetice – a precizat Mihai Bălan, se află într-o situație foarte delicată. A fost constituită printr-o ordonanță de guvern din 2010, dar s-a realizat divizarea Electrica și societatea a devenit de sine stătătoare, din ianuarie 2012. Printr-un protocol i s-au transferat circa 113 milioane de lei datorii și nu poate beneficia, nici în acest moment, de patrimoniul ei, pentru că nu s-au finalizat actele de proprietate, așa cum se prevedea în protocolul de divizare. Are, deci, o piatră legată de gât, datoriile preluate prin protocol, dar i s-au legat și mâinile și picioarele. Guvernul cere societății Electrica să respecte legea, iar societatea spune că nu primește o direcție clară de acțiune tocmai din partea Guvernului, prin Adunarea Generală a Acționarilor.”
La mijlocul acestei situații sunt prinși salariații, peste 400 numai în Moldova (doar în Bacău, unde societatea își are sediul social, sunt 95). „Acum, nimeni de la Centru nu ne mai ajută – a mai spus Mihai Bălan. Nici nu ne dau voie să ne descurcăm singuri. Pe piață mai apar lucrări, dar societatea nu poate participa la licitații. Fără patrimoniu nu poate fi eligibilă. Și ce patrimoniu are, de fapt, în toată Moldova!”
Societatea Servicii Energetice Moldova este fosta SISE Moldova (Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice), filială a societății de stat Electrica Serv. Ea are, în fapt, un patrimoniu uriaș, de care sunt, probabil, interesați mulți. Terenuri în opt județe ale Moldovei, clădiri, coloane auto, dotare tehnică etc.
Prin privatizarea filialei de distribuție și furnizare a energiei electrice Electrica Moldova, preluată de E.ON Energie AG-Germania în aprilie 2005, obiectul de activitate al Electrica Serv nu a mai putut fi îndeplinit întrucât s-a modificat mediul concurențial. Aceasta a fost determinată de o strategie a operatorilor de distribuție a energiei electrice privatizați, privind reducerea costurilor de mentenanță prin preluarea unei părți din activitate și renunțarea la unele dintre activități. Electrica Serv, cu structura dimensionată, inițial, pentru a executa lucrări la toate filialele de distribuție ale Electrica, nu a mai reușit să acopere întreaga capacitate a societății. Astfel, o parte din forța de muncă angajată a rămas neocupată, ducând la un rezultat negativ al exercițiului financiar. În decembrie 2008 și ianuarie 2009 au fost făcute concedieri colective și s-a redus numărul total de angajați cu 1.705 salariați, până la 8.100, în toată țara. Deși s-a încercat eficientizarea activității, în Moldova, ca și în alte zone, s-au înregistrat rezultate negative, scăderi ale fluxului în numerar și nu s-au mai putut plăti obligațiile la bugetul consolidat al statului.
Lasă un răspuns