Sindicatul National al Functionarilor Publici, reprezentativ pentru salariatii Garzii Financiare, contesta in instanta de judecata ordinul de reorganizare a acestei institutii si demiterea comisarilor. Sindicatul – a anuntat presedintele sau, Sebastian Oprescu – considera ca ordinul a fost emis prin nerespectarea cadrului legal general si aduce prejudicii carierei profesionale a comisarilor Garzii Financiare. Dupa cum am scris, deja, acum zece zile salariatii institutiei au primit preavize pentru ca in urmatoarea perioada de timp sa fie disponibilizati sau relocati. Salariatii vor fi, insa, supusi unor examinari. Masura se inscrie in programul de restructurare anuntat pentru institutiile fiscale si vamale in perioada imediat urmatoare, in care sint vizati 2.000 de persoane, cu 700 mai multe decit s-a declarat initial.
Sindicatul a cerut, oficial, si premierului Emil Boc si presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, anularea ordinului de restructurare si a expus motivele pentru care face aceasta solicitare. Organizatia – spune Sorin Oprescu – sustine ca nu exista o concordanta intre actul administrativ in cauza si actele normative cu forta juridica superioara, in temeiul si in executarea caruia a fost emis. Sorin Oprescu mai spune ca s-au incalcat dispozitiile Statutului Functionarilor Publici si ca nu s-au avut in vedere prevederile Constitutiei Romaniei. A fost ignorat dialogul social, in sensul ca nu s-a tinut cont de consultarea cu organizatiile sindicale. De asemenea, nu s-au stabilit de comun acord cu sindicatele criteriile in baza carora urmeaza sa se realizeze reorganizarea si disponibilizarea comisarilor Garzii Financiare sau reducerea de posturi, asa cum rezulta din ordinul ANAF pentru efectuarea restructurarii. „Se lasa, astfel, loc de abuzuri, in sensul ca aceste criterii vor fi stabilite subiectiv” – a precizat liderul sindical. Mai mult, sindicatul spune ca nu au fost intocmite programe de reconversie profesionala si de recalificare pentru personalul care urmeaza a fi disponibilizat.
Acum circa doua saptamini, sindicatul a purtat negocieri la Ministerul Finantelor Publice cu privire la reorganizarea Garzii Financiare. In final au fost conveniti sapte pasi de abordare a masurii de restructurare, dar se vede treaba ca acestia nu au fost respectati de reprezentantii Guvernului. Se stabilise ca sectiile judetene sa fie clasificate identic cu directiile generale al finantelor publice (DGFP), incit sa nu apara necorelari intre aceste doua institutii (si era dat de exemplu si situatia dela Bacau). Se mai stabilise redistribuirea, la cerere, in finantele publice, avind in vedere directiile nou create sau posturile vacante din cadrul directiilor si ca in procesul de examinare si de selectare a persoanelor care vor ramine la Garda Financiara un rol important, pe linga testarea profesionala, sa il aiba evaluarea activitatii.
Si in administratiile financiare, dar si la Vama, se asteapta aplicarea masurilor de restructurare. Deja s-a anuntat ca in judetul Bacau sase dintre cele 12 administratii financiare vor fi inchise. „Este o masura care devine tot mai dura – spunea liderul filialei Bacau a Sindicatului SedLex, Iulian Cerbu. Pentru ca numarul de disponibilizati a fost majorat dramatic la 2.000 in toata tara. Pe de alta parte nu avem garantia ca macar o parte dintre disponibilizati vor fi reintegrati in sistem, pe alte posturi, in alte administratii. Si mai dramatic este ca, in actualele conditii economice, este foarte greu sa mai gasesti un nou loc de munca”. Angajatii care isi vor pierde joburile nu vor lua salarii compensatorii si vor fi trecuti in corpul de rezerva al functonarilor publici. Astfel, aceste persoane vor putea fi reangajate pe alte functii publice vacante, corespunzator studiilor si pregatirii lor profesionale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns