Deputatul de Bacău Miron Smarandache (PP-DD, circumscripția electorală nr. 4, Colegiul uninominal nr. 7) l-a interpelat, de curând, în Parlament, pe ministrul Economiei, Varujan Vosganian, și a solicitat măsuri guvernamentale urgente pentru redresarea situației angajaților societății Rafo Onești. Miron Smarandache consideră situația rafinăriei oneștene disperată. Până la răspunsul ministrului Economiei, câteva opinii au fost făcute publice de sindicatul din Rafo, Rafinorul.
Petru DONE
„Managerii societății Rafo – a spus deputatul – au inițiat o serie de analize a obiectivelor care să conducă la modernizarea rafinăriei cu costuri rezonabile. Se au în vedere mai multe variante de proiecte, ale căror costuri de implementare să poată avea drept consecință semnarea unui contract de obținere a creditului necesar realizării investițiilor. În paralel, salariații de la Rafo sunt panicați de unele informaţii, potrivit cărora în următoarea perioadă vor rămâne circa 80 din cei 400 în prezent.” Astfel, având în vedere interesul statului român în rafinăria oneșteană, Miron Smarandache a formulat, pentru ministrul Economiei, trei întrebări, la care așteaptă răspuns în scris: „1. Există posibilitatea concedierilor în bloc a salariaților Rafo Onești? 2. Cum se implică ministerul în demersurile de realizare a unor parteneriate sau chiar de vânzare a societății? 3. Care este situația datoriilor Rafo către statul român?”.
Rafo asigură în continuare veniturile salariaților
„În numele celor 450 de salariați din Rafo – a fost prima replică a liderului sindicatului Rafinorul, Ion Marian -, mulțumim tuturor factorilor responsabili politic și administrativ care au avut și au bune intenții pentru a susține existența societății noastre prin orice mijloace legale, care prin prestația lor au anulat zeci de intenții de blocare a existenței Rafo, chiar și unele zvonuri nefondate cu absolut tot ce s-a întâmplat și se întâmplă în rafinărie”. Sindicatul din Rafo, în raportul cu administrația acestei societăți, a reușit (caz unicat) ca, într-o societate fără venituri din exploatare, să se asigure resursele financiare necesare cheltuielilor cu munca vie în limta a 500 de euro pe lună pentru un salariat, să se acorde toate drepturile salariale la zi (salariu, tichete de masă, tichete cadou, indemnizația de concediu de odihnă și prime de vacanță egale cu indemnizația de concediu) și să se achite plațile compensatorii salariaților disponibilizați. „Astăzi – a declarat Ion Marian -, la nivelul administrației Rafo și a acționarului
majoritar nu există nicio intenție a unui nou program de concediere colectivă sau individuală. Toate eforturile administrației și ale acționarului sunt îndreptate către păstrarea forței de muncă existente și sporirea ei în foarte scurt timp, finalizarea tuturor demersurilor pentru lansarea de comenzi pentru asigurarea materialelor, echipamentelor și utilajelor necesare modernizării instalațiilor pentru repornire”. Liderul sindicatului s-a declarat convins că acționarul majoritar și administrația vor demonstra practic că rafinăria nu va rămâne o grupare de active moarte, ci vor prinde viață prin modernizare, spre mulțumirea salariaților și nemulțumirea cârcotașilor”.
Fără datorii la stat
Rafo Onești se află în proprietate privată din anul 2002, în prezent acționarul majoritar fiind compania Petrochemical Holding GmbH 1010 Viena, care deține aproape 97% din capitalul social.
La începutul acestei luni, Rafo aștepta repornirea a șapte dintre instalațiile sale pentru prelucrarea a 1,3 milioane de tone de materie primă. Capacitatea totală de prelucrare a rafinăriei trece de trei milioane de tone pe an. Statul român nu s-a implicat în niciun fel în soluționarea problemelor de la Rafo, iar după preluarea pachetului majoritar de acțiuni, actualul acționar majoritar a achitat imensa datorie istorică a rafinăriei la bugetul consolidat al statului. Societatea are de plătit, la acest buget numai datoriile curente.
Miron Smarandache este de profesie economist și a avut, timp de 20 de ani, funcții de conducere în Schela de Petrol Zemeș și Agenția de Aprovizionare Teritorială Dărmănești, iar din 2004 a fost administratorul unic al Petroflax Distribution Piatra Neamț.
Lasă un răspuns