• tinerii nu concep viața lor fără Internet, mobil, radio sau TV • acum cîteva zile, cînd o parte din Bacău a rămas circa o oră fără curent electric, mulți adolescenți se zbăteau ca peștii pe uscat
Te trezești dimineața. Primul lucru pe care îl faci este să mergi la baie, unde învîrți un robinet. În cîteva secunde apa îți este adusă, printr-un sistem elaborat de țevi. Vrei să te speli pe dinți, iei periuța, o plasezi pe un dinte și apeși butonul care va face capul ustensilei să se învîrtă. Mai stai ce stai, pui fierul de călcat în priză, scapi de cîteva cute în timp ce butonezi o telecomandă în căutarea știrilor sau a unei melodii mai bune. Dacă mai ajungi în bucătărie, ai și-acolo aparate cu multe, multe butonașe și setări automate din care să alegi pentru a-ți face ceva de mîncare. Alegi semipreparatele, fiidcă sînt gata cel mai repede.
Îți aduci aminte că nu mai ai credit pe cartelă și vrei să dai o fugă la o reprezentanță, dar înainte de asta mai ai cîteva butoane și taste de apăsat, să-ți verifici mesajele. Îi dai drumul drăciei de microcipuri și vezi că te anunță cum e vremea, cerîndu-ți să tastezi doar orașul în care te afli. Iar acesta e doar unul dintre avantajele Internetului. Mai ieri vorbeai cu cineva din Spania și-ți povestea despre un festival tradițional al lor. Te enervezi pentru că transferul de informații este prea lent. Așa că dai cîteva bipuri pe fix, asta doar ca să vezi cum bîrîie calculatorul.
Ce v-am descris pînă acum vi se pare familiar? Normal, e doar o mică parte din ziua unui adolescent „normal”; pe masură ce ziua va înainta, mai multe butoane, programe și aparate îi vor zbura prin mîini și minte. Jumătate din timp și-l va petrece învățînd cum funcționează fiecare, dar nimeni nu spune ca asta ar fi nociv. Probabil că nici nu este, dar dacă toate acestea i-ar fi luate, dacă dintr-un motiv sau altul celularul, Internetul și orice altă metodă de comunicare ar dispărea din viața cosmopolitului nostru adolescent, lumea ar căpăta cu totul alte dimensiuni. Nu mai este de mult vorba de fițe, figuri și mofturi. Telefoanele, mesajele au ajuns o necesitate. Una stupidă, dar în orice caz, reală.
Acum cîteva zile, o bună parte din Bacău a fost privată de energie electrică timp de o oră, iar oamenii au simțit pe pielea lor cum e cînd tehnologia devine inutilă. Răzvan Pintilie, de la clasa XII F, de la Colegiul Național „Georghe Vrănceanu”, un împătimit al calculatoarelor, crede că „dacă putem duce o viață mai usoară, de ce ne-am face-o mai grea? Calculatoarele ne influențeaza în mod pozitiv viețile, pentru că orice progres tehnologic nu poate duce decît la bine, dacă este inplementat corect. Faptul că la noi în țara, în anul 2003, poate să fie o pană de curent timp de o oră este cu totul altă problemă”. Nu departe de aceste idei este și Valeriu Vascu, X G, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, care recunoaște că, deși „omul a devenit dependent de mașinării, i-ar fi mai greu fără acestea, pentru că n-ar exista televiziune, radio, iar informațiile n-ar fi primite la timp. Și azi ești mort fără informații”. (Bianca BALCOȘ)
Lasă un răspuns