Din 23 noiembrie, intră în vigoare noile taxe și tarife la Oficiul Registrului Comerțului. Acestea au fost adoptate prin HG 902/2012, publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 667, din 24 septembrie 2012. „Ca noutate – ne-a informat directorul Oficiului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bacău, Ghiorghiță Patrichi -, este că acest act normativ aprobă un nou sistem de calcul al taxelor și tarifelor penru operațiunile efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și de oficiile teritorilae. Sistemul prevede ca operațiunile din Registrul Comerțului să fie taxate cu tarife unice, în funcție de tipul solicitării, fără ca fiecare serviciu să mai fie achitat separat, ca până acum.”
Cererile de înregistrare la Registrul Comerțului a persoanelor juridice (autorizare, constituire, înmatriculare, autorizare și funcționare prin declarare pe propria răspundere) va fi taxată cu 250 de lei. În prezent, înregistrarea unei persoane juridice cu un singur asociat și cererea de autorizare pentru două obiecte de activitate costă 244,95 de lei, tariful fiind compus din verificare de unicitate a sediului – 10 lei; verificarea de unicitate de asociat unic – 10 lei; înmatriculare – 120 lei; obtinere CUI – 10 lei; certificat constatator Lg. 359/2006 (2ex.) – 60 lei; transmitere declarații către autorități – 10 lei; transmitere publicare de acte în Monitorul Oficial – 10 lei; obținere de cazier fiscal – 10 lei; îndrumare prealabilă – 4,95 lei.
În cazul cererii de înregistrare a persoanelor fizice autorizate (PFA), a întreprinderilor individuale și IP, se va percepe o taxă de 90 de lei (pentru autorizare, înmatriculare, autorizare și funcționare prin declarație pe propria răspundere). Conform tarifelor actuale, înregistrarea unei PFA este tot de 90 de lei, suma plătită pentru înmatriculare – 30 lei; obținere CUI – 10 lei; obținere de cazier fiscal – 10 lei; transmitere de declarații către autorități – 10 lei; eliberarea certificatului constatator – 30 lei.
Pentru cerere de mențiuni simple, verificare, disponibilitate de firmă, persoană fizică autorizată, declarație pe propria răspundere, radiere, mențiune de operațiuni unică, taxa va fi de 45 de lei, atât pentru firme, cât și pentru persoane fizice autorizate. Pentru celelalte mențiuni, complexe, cuprinzând două sau mai multe operațiuni, firmele vor fi taxate cu 220 de lei.
Un singur tarif
Conform noilor reglementări, vom plăti un singur tarif pentru înființarea unei firme sau a unei persoane fizice autorizate, fără să mai achităm separat fiecare tip de înregistrare (autorizare de constituire, înmatriculare), cum se întâmplă în prezent. În plus, noul sistem va permite și plata online a taxelor și tarifelor.
Mai mult, în taxele unice propuse sunt incluse și comisioanele pentru operațiunile efectuate de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, pentru alte instituții.
Actul normativ publicat luni stabileste ca, din 23 noiembrie, inregistrarea unei persoane juridice in registrul comertului va costa 250 de lei, operatiune ce cuprinde autorizarea constituirii, inmatricularea si autorizarea functionarii prin declaratie pe proprie raspundere.
Tarife unice sunt percepute și pentru solicitările de informații din Registrul Comerțului. Astfel, cererile de eliberare a unor informații punctuale de bază despre o societate (număr de ordine în Registrul Comerțului, denumire, forma juridică, cod unic de înregistrare, sediu social, durata de funcționare, stare de firmă, activitate principală, capital social, administratori, asociați / acționari etc.) vor fi taxate cu 8 lei/firmă. În schimb, cererile de eliberare a unor informatii punctuale extinse vor fi taxate cu 24 lei/firmă. Informațiile extinse se referă la informațiile punctuale de bază, menționate anterior, la care se adaugă alte categorii de informații suplimentare, cum ar fi activitatea secundară, activități autorizate; administratori / reprezentanți pentru sucursale / subunități / sedii secundare; cenzori. De asemenea, potrivit noilor prevederi, un raport istoric al unei societăți va costa 250 de lei.
Cum se plătește
Taxele și tarifele se pot achita în numerar, prin virament bancar în conturile deschise la Trezoreria Statului, iar online prin portalul de servicii al Registrului Comerțului. De asemenea, plata se va putea face și prin intermediul Sistemului Național Electronic de plată online a taxelor și impozitelor, utilizând cardul bancar, însă numai de la data la care interconectarea Oficiului Național al Registrului Comerțului cu Sistemul Electronic National este operațională.
Petru DONE
Lasă un răspuns