De la debutul sezonului de furnizare, sistemul de termoficare al municipiului a suferit numeroase avarii, spre disperarea celor care au rămas în continuare racordați. Din 28 octombrie, atunci când Thermoenergy a anunțat că începe oficial furnizarea energiei termice, au avut loc nu mai puțin de 118 avarii, adică aproape 2 avarii pe zi.
„13 dintre acestea au fost pe rețeaua de agent primar și 105 pe rețeaua secundară. 46 de avarii au fost pe rețelele de apă și 59 pe cele de încălzire. Dar, clasificând avariile după tipul de rețea, 9 au avut loc pe cea reabilitată și restul de 96 pe cele nereabilitate”, explică directorul societății, Florin Pavăl. Acesta susține și că eforturile de a reabilita rețelele termice nu au fost în zadar, dat fiind că pe acestea avariile au fost semnificativ mai puține.
Cea mai dificilă misiune pentru conducerea societății este cum împarte personalul pentru a face față atâtor avarii. Răspunsul diplomat, oficial, a fost „printr-o planificare eficientă, muncă suplimentară și relocarea personalului, pentru a rezolva avariile în termen rezonabil”. În realitate, chiar înainte de Crăciun, Thermoenergy scotea la concurs posturi de maistru/inginer termoficare, electrician – patru posturi, trei posturi de sudor, două de lăcătuș, un operator secție termomecanică și alte posturi la birouri, semn că este nevoie de personal urgent.
Thermoenergy furnizează agent termic pentru încălzire către 15.000 de abonați și circa 100 de unități publice din municipiu. Pentru a limita efectele avariilor produse pe rețea, Primăria Bacău a obținut fonduri de 7,6 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, contribuind din această sumă doar cu 30 la sută, astfel încât să se realizeze o bretea de legătură între ramurile Sofert și Cornișa. Astfel, aria consumatorilor afectați de avarii se restrânge în momentul în care are loc o avarie. Însă, nici la acest moment, lucrările de modernizare a rețelelor secundare nu s-au încheiat în mod oficial. În 2014, Primăria Bacău a luat 85 de milioane de lei fără TVA de la Uniunea Europeană pentru a reabilita aceste rețele secundare pentru a reduce astfel numărul de avarii. Deși proiectul trebuia să se încheie în 2015, tot conform răspunsului primit de la Thermoenergy, acesta nu este finalizat.
Bla a zis
Este pe urmele termoficarii Bucuresti ! In curand apa calda si caldura doar cate 2 ore pe zi ( par si impar :)) )
Sile a zis
Ce pretenții să avem la actuala conducere? Pile, cunoștințe și relații! Trăiesc bine pe spinarea băcăuanilor! Plătim taxe și impozite să trăiască bine trântorii de la Thermoenergy!