Mihai Bălan, liderul de sindicat al angajaților de la societatea Servicii Energetice Moldova (SEM) Bacău, fosta Sucursală de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Moldova, a prezentat din nou conducerii județului necazurile oamenilor de la această firmă, aflată aproape în pragul dizolvării și în care salariații nu și-au mai primit drepturile de câteva luni. O primă informare a fost făcută odată cu recenta acțiune de protest a enegeticienilor, care a avut loc chiar în fața Prefecturii. Acum, Mihai Bălan a fost invitat să vorbească la punctul „Diverse” al ultimei ședințe a Consiliului de Dialog Social.
„Societatea, organizată în toată Moldova sub tutela Electrica – a spus liderul sindicatului -, mai are 400 de angajați, dintre care 90 sunt în județul Bacău. Nu ne-am mai primit salariile de trei luni, iar la nivelul anului trecut au fost pierderi de 17 milioane de lei”. În continuare, liderul a vorbit despre privatizarea Electrica și vânzarea părții de distribuție a energieie electrice către E.ON, dar și despre lipsa investițiilor care ar fi trebuit făcute din banii luați. E.ON a plătit către Electrica Moldova 32 de milioane de euro și ar fi trebuit să investească 67 de milioane. Nu s-a întâmplat așa, iar Electrica a cerut daune de 45 de milioane de euro, dosarul fiind acum pe masa Curții de Arbitraj de la Paris. Liderul de sindicat a precizat că tot ceea ce își doresc angajații de la SEM este păstrarea locurilor de muncă. „Nu este de mirare că s-a întâmplat așa ceva – a spus Ionel Floroiu, vicepreședintele Consiliului Județean. Au fost cheltuieli aberante, căpușare, un management prost, așa cum se întâmplă la firmele de stat”.
Mai nou, pe 11 noiembrie conducerea SEM a propus dizolvarea societății. Prefectul Claudiu Șerban a promis și el că situația de la SEM se va analiza de factorii de răspundere în încercarea de a salva locurile de muncă.
Prezentarea din ședința de Dialog Social i-a lăsat lui Mihai Bălan măcar sentimentul că a mai făcut un pas către cunoașterea realității de la SEM. „Și domnul subprefect Doarian Pocovnicu mi-a promis că vom ține legătura și ne va informa cu ce se va hotărî în cazul nostru – ne-a declarat liderul de sindicat, după ședință. Nu ne așteptăm la mare lucru, dar sunt mulțumit că și memoriul făcut de noi pe 24 octombrie, când am protestat în fața Pefecturii, a avut oarecare ecou, de vreme ce la societate a venit o comisie de control de la Ministerul Economiei. Acum, așteptăm și de acolo rezultatele. După Dialogul Social, nu știm ce ar mai putea urma.”
La SEM încă nu s-a procedat la disponibilizarea de personal, așa cum se auzea, dar există propunerea președintelui CA ca firma să fie dizolvată, pentru că nu îndeplinește cerințele legii societăților comerciale. „Ne ntrebăm, însă, dacă a fost nevoie de aproape doi ani pentru ca șefii să-și dea seama că nu sunt îndeplinite cerințele legii – a opinat Mihai Bălan. Nu le îndeplinea încă de la înființare, dar poate că au fost anume interese ca abia acum să i se ceară moartea. Dizolvarea societății ar fi cea mai gerea lovitură pentru noi, salariații. Însă toți angajații ne cer să facem o plângere și la DNA, pentru că înființarea firmei a dus la pierderi uriașe. Or, cine le-a provocat ar trebui să răspundă. Ne gândim la acest pas și tot sperăm că poate se va găsi o soluție de rezolvare a problemei. Poate se va face aportul de capital promis, iar firma își va reveni și ar putea funcționa și fără societatea mamă, Electrica. Sau altfel, cu un consiliu de administrație numit de la București, dar din care să nu mai facă parte oameni care nu au ce căuta acolo. Noi credem că s-ar putea ajunge la o soluție corectă, legală, care să împace pe toată lumea.”
Petru DONE, Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns