Stațiunea Slănic-Moldova ar putea scăpa de inundațiile provocate de torenți. Compania Națională de Investiții a aprobat un proiect de 20 de milioane de lei depus de primăria orașului-stațiune.
Primarul oraşului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, a fost prezent, miercuri, 29 iulie 2020, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, unde a susţinut ultima etapă a proiectului de reabilitare a opt torenţi de pe Valea Slănicului, primind votul unanim al Comisiei Tehnico-Economice din cadrul ministerului.
Cu o valoare de peste 20 de milioane de lei, proiectul îşi propune să rezolve problema pagubelor materiale rezultate în urma inundaţiilor, o problemă cu care comunitatea din Slănic Moldova se confruntă de ani buni. Ideea proiectului s-a născut imediat după inundaţiile din 2016, însă prima etapă a sa a durat puţin mai mult, deoarece a fost necesară reglementarea regimului juridic al terenurilor aferente şi adiacente torenţilor. Prin reabilitarea celor opt torenţi se vor evita de acum înainte atât inundarea gospodăriilor, cât şi distrugerile materiale provocate de ploile torenţiale.
Vor fi reabilitaţi torenţii din localitatea Cireşoaia, de pe strada Bradului, strada Zefirului şi strada Arieşului, cu o suprafaţă totală de 8.977 metri pătraţi; torenţii din localitatea Cerdac, de pe strada 1 Mai (pârâul Pavel şi pârâul Rape) şi strada Crângului, cu o suprafaţă totală de 5.619 metri pătraţi; precum şi torenţii din localitatea Slănic Moldova, de pe strada Sărăriei şi strada Primăverii, cu o suprafaţă totală de 8.927 metri pătraţi. În total, vor fi reabilitate 24 de amplasamente, cu o suprafaţă de 25.523 metri pătraţi.
„Este un parcurs început în 2018 şi finalizat acum cu succes, iar implementarea sa îi va ajuta pe toţi cei care sunt afectați, la fiecare inundație, de aluviuni și de blocarea drumurilor de acces către locuințe. De asemenea, implementarea sa ne va ajuta să trecem la o altă etapă de dezvoltare a localității noastre, în care să eliminăm riscurile generate de precipitațiile abundente și să putem asfalta drumurile existente pe lângă aceste râuri, pe lângă zidurile de sprijin ale torenților”, a declarat dl Gheorghe Baciu, primarul oraşului Slănic Moldova.
De săptămâna viitoare, Compania Națională de Investiții va începe demersurile necesare pentru scoaterea la licitație a lucrărilor aferente celor 8 torenți de pe Valea Slănicului. Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni, din care 3 luni proiectarea şi 9 luni execuţia propriu-zisă.
„După asfaltarea singurei căi de acces spre staţiunea Slănic Moldova, care s-a realizat în această primăvară şi care a costat 6 milioane de lei, acesta este cel de-al doilea mare proiect care va ajuta într-un mod substanţial la dezvoltarea pe principii sănătoase a întregului oraş Slănic Moldova”, a mai spus primarul Gheorghe Baciu.
Nelu a zis
O solutie pe termen lung ar fi si sa nu mai fure padurile, dar subiectul este sensibil pentru ca au multi de castigat din asta, mai putin amaratii pe care ii ia apa, dar care in mod consecvent, masochist chiar, ii voteaza.
Costel a zis
Sa îi puneti pe cei care exploatează pădurile de pe Valea Slănic moldova ,ca se știe cine sînt, sa faca amenajări și tot ce trebuie cum a fost Acum 25 de ani
Au tăiat pădurea și a rămas terenul gol