• Inspectorii de la ITM Bacău caută firme inexistente
Inspectorii de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău s-au deplasat în cursul dimineții de ieri la punctul de lucru din Bacău al firmei Chim Tour Exim SRL, care are ca obiect de activitate plasarea forței de muncă în străinătate. Firma a fost acuzată de George Băitănciuc, din Onești, că nu a respectat condițiile contracului încheiat și și-a bătut joc de oameni. Reamintim că, pe 19 iunie, un grup de 14 români, majoritatea din Onești, au plecat spre Cehia, prin intermediul lui Lucică Pătru, din Tîrgu Ocna, patronul firmei amintite. Zece dintre ei au ajuns la o fermă de lîngă Praga, unde nu au găsit nimic din ce li s-a promis: masa nu era gratuită, banii primiți pe ziua de muncă abia dacă ajungeau de mîncare, iar cei care nu lucrau suficient riscau să li se oprească și bani pentru cazare.
După doar cîteva zile, oneștenii au fugit. Doar trei dintre ei au ajuns acasă, în timp ce alții se află încă în Cehia și Ungaria, unde au rămas fără bani. Inspectorii ITM s-au dus joi la Tîrgu Ocna, unde au căutat firma Chim Tour Exim SRL. Aici au apărut primele surprize: în sediul care figurează în documentele firmei lui Pătru își desfășoară activitatea o altă firmă. La punctul de lucru din bacău, situația este similară. În spațiu funcționează o firmă de plasare a forței de muncă în străinătate, din București. Reprezentanții societății din capitală au recunoscut că au colaborat pînă la începutul anului acesta cu Lucică Pătru.
Inspectorii ITM Bacău vor face la începutul săptămînii următoare verificări și la Helegiu, unde se pare că este sediul SC Chim Tour Exim SRL. În cazul în care patronul și sediul vor fi găsite, acesta riscă o amendă între 10 și 15 milioane de lei pentru încălcarea legii privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. Activitățile ilegale ale lui Pătru Lucică se află de mult într-un dosar penal, în care există probe că fostul polițist a falsificat ștampila notarului public Constantin Vrînceanu din Onești. În anul 1998, Pătru a falsificat și o foaie de vărsămînt de la BCR.
În 1999 pe 14 martie, Pătru a fost arestat de Parchetul de pe Lîngă Curtea de Apel București. Polițiștii au făcut o percheziție la domiciliul lui, unde au găsit copii după certificatele de cazier judiciar al unor persoane, copii după adeverințele de repartiere a unor moldoveni, iar într-unul dintre sertarele bibliotecii, 13 ștampile ale unor societăți din zonă, pe care acesta le-a contrafăcut la București, însă, într-o declarație dată polițiștilor Pătru afirmă că” le-a găsit și că nu le-a folosit niciodată”. (Claudiu TĂNĂSESCU, Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns