„Aventura” de 11 ani a Spitalului Municipal Bacău se apropie de sfârșit, iar în calea terminării lucrărilor mai stau câteva detalii birocratice, hotărâri de Consiliu Local, Județean și, la final, de Guvern.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat azi în Bacău ultimii pași care mai sunt de făcut, la finalul cărora Spitalul Județean de Urgență și Spitalul Municipal vor funcționa sub numele Spitalul de Urgență „Sfânta Maria”. În evaluarea ministrului a contat și experiența sa ca fost manager la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
O „salbă” de hotărâri
Într-o conferință de presă ce a urmat vizitei la șantierul Spitalului Municipal, au fost prezentate detalii despre planurile autorităților referitoare la cel mai important obiectiv din domeniul Sănătății, din județul Bacău. Au participat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, Dragoș Benea – senator, fost președinte al Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu – actualul președinte al Consiliului Județean, Cosmin Necula – primarul Bacăului, Valentin Ivancea – subprefect, Adrian Popa – managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, dr. Ioana Raluca Dinu, directoarea medicală a SJU Bacău.
Ministrul Pintea a descris etapele care mai sunt de parcurs pentru finalizarea lucrărilor. Acum, municipalitatea a depus la Ministerul Sănătății documentația referitoare la „topirea” Spitalului Municipal în Spitalul Județean de Urgență. După un studiu făcut de specialiștii Școlii de Management Sanitar, proiectul a obținut avizul DSP și are nevoie de avizul Ministerului Sănătății.
„Mai e nevoie de «updatarea» structurii spitalicești, adică stabilirea componenței secțiilor, pentru care se va face o întâlnire săptămâna viitoare. După aceea, Consiliul Local trebuie să aprobe predarea șantierului către Spitalul Județean. Apoi, Ministerul Sănătății va emite o decizie pentru desființarea Spitalului Municipal și, prin Hotărâre de Guvern, se va schimba denumirea spitalului”, a explicat ministrul Sănătății.
Sorina Pintea a mai apreciat că este un „proiect extraordinar”, pentru care își va acorda tot sprijinul.
„Spitalul lui X sau spitalul lui Y”
„Corect ar fi fost ca acest moment să se petreacă în 2016, dar ce a găsit noua administrație la Spitalul Municipal se rezolvă abia acum. Puteam fi mult mai departe cu acest proiect, dacă se dorea acest lucru de la început”, a precizat senatorul Dragoș Benea, referindu-se la intenția inițială a fostei administrații care a insistat să construiască Spitalul Municipal separat de Spitalul Județean.
Primarul Cosmin Necula a vorbit despre decizia de a „complementariza” Spitalul Municipal cu cel județean luată după ce la Primăria Bacău s-a instalat noua administrație.
„Dacă noi continuam proiectul inițial (început în urmă cu 11 ani – n.n.), acum eram aproape de finalizare. Dar interesul cetățeanului nu este să fie două spitale concurente, să nu știe unde să se ducă, ci să meargă la un spital la care să poată fi tratat. Ne îndreptăm spre o singură unitate spitalicească, nu spre «spitalul lui X» sau «spitalul lui Y». Bacăul are nevoie de o unitate spitalicească de înaltă ținută. Am ales drumul cel mai greu, dar mai sănătos pentru pacienți”, a declarat primarul Bacăului.
Partener în proiectul Spitalului de Urgență „Sfânta Maria” este și Consiliul Județean Bacău. „Și în mandatul președintelui Dragoș Benea, Consiliul Județean și-a dorit o abordare integrală. Nu primarul sau președintele CJ trebuie să spună ce trebuie făcut acolo, ci o echipă de management sanitar”, a afirmat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău. El a precizat că a discutat cu ministrul Sănătății construirea unui al doilea buncăr pentru radioterapie, iar CJ a alocat bani pentru reparații capitale la Pediatrie.
60 de paturi în plus
Managerul Adrian Popa a lămurit și chestiunea funcționării Spitalului Județean, după unirea cu cel Municipal. În acest moment, sunt 1.361 de paturi, iar Spitalul Municipal avea proiectate 320 de paturi. După unificare, spitalul județean va avea practic 60 de paturi în plus și va funcționa cu noua denumire, de Spitalul de Urgență „Sfânta Maria”. În clădirea nouă, se vor reloca secții ca Neurologia și Cardiologia, se va extinde Urologia de la 25 la 40 de paturi, dar se vor crea și secții noi, Hematologie, Cardiologie intervențională.
Cum va vota Consiliul Local?
Primarul Cosmin Necula a vorbit, în finalul conferinței de presă, despre voturile pe care le va solicita aleșilor locali, în contextul în care PNL strânge semnături pentru un referendum de demitere, iar majoritatea în Consiliul Local este șubredă.
„Nu mă interesează cine strânge semnături, îi văd doar că blochează activitatea orașului. Urmează o serie de proiecte de Hotărâri de Consiliu Local de patrimoniu (cedarea clădirii Spitalului Municipal – n.n.) care trebuie luate cu două treimi din voturi. Sunt tare curios cum vor vota acum. Eu merg înainte pas cu pas, pentru că mă interesează ce rămâne după noi”, a declarat primarul Cosmin Necula (PSD).
„Un mic pas”
Senatorul Dragoș Benea a vorbit despre răspunderea celor care au câștigat alegerile, în 2016. „Electoratul pe unii i-a trimis să strângă semnături, în opoziție, pe alții i-a trimis la treabă. Asta este menirea noastră, o știm cu toții. Noi – nu până în 2020, ci cât mai repede! – trebuie să bifăm cât mai multe obiective, să funcționeze Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, să începem odată centura Bacăului, să punem în funcțiune Spitalul Municipal, să rezolvăm pista de la Aeroport, să rezolvăm Studiul de Fezabilitate al autostrăzii Bacău-Brașov, să absorbim cât mai bine banii pe PNDL și cei europeni. Dacă vom reuși să bifăm cât mai repede aceste lucruri va fi bine pentru noi, dacă nu, va fi dezastru. Dar misiunea noastră este să ne facem treaba, să bifăm cât mai multe obiective. Astăzi, noi am mai făcut un mic pas”, a concluzionat senatorul Dragoș Benea.
Laschi Mihai a zis
Este pacat ca de 28 de ani la noi sa inteles prin opozitie sa punem bete in roate guvernarilor fara sa se tina cont de dorinta electoratului, dar cel mai important de interesele TARII. Sa nu creada nimeni ca tarile dezvoltate vor ceda avantajele dobandite de buna voie, noi trebue sa muncim si sa creem valori care sigur vor fi imbratisate de cei bogati pentru ca aduce profit si asta ii intereseaza, iar la masa bogatilor nu ne va invita ca la POMANA, ci doar cu solutii, inteligenta si nu in ultimul lucru cu calitati umane. La noi la Bacau de 28 de ani nu a-ti facut altceva decat sa va puneti talpi unii altora iar Bacaul nu se vede in sfera activitatilor europene si nationale. ” TREZITI-VA”timpul nu va astepta, nu asa ve-ti intra in istorie si asta e dureros.
Crenganis C-tin a zis
Nu-i intereseaza, isi ingrasa conturile si isi cumpara puterea politica!Cetateanul este amagit cu promisiuni in fiecare campanie electorala!